11. maaliskuuta 2017

Marta Sanz - Un buen detective no se casa jamás

Kirjan nimi Hyvä etsivä ei mene koskaan naimisiin juontaa juurensa Raymond Chandlerin lausahduksesta vuodelta 1949. Sanz viittaa useinkin em. kirjailijaan ja muuhun kirjallisuuteen, kuten esim. Patricia Higgsmithin teokseen Unohtumaton herra Ripley. Tämä on jatkoa Arturo Zarcon seikkailuille teoksessa Black, black, black. Linkissä myös enemmän kirjailijasta. Sanz on näissä dekkariromaaneissaan psykologisesti syväluotaavampi ja monimutkaisempi kuin dekkarit tyypillisimmillään. Kirja on luettavissa toistaiseksi vain espanjaksi.

Kirja alkaa näin: Tengo el corazón roto y no sé conducir. - Zarcon sydän on särkynyt eikä hän osaa ajaa autoa. Niinpä tuo nelikymppinen, itserakas ja kaikin puolin omalaatuinen etsivä - ex hetero, nykyinen homo - istuu bussissa pakomatkalla. Hän pakenee Madridista lapsellisesti alter egoaan, ex vaimoaan, rampaa Paulaa, jonka ajatukset pyörivät ja kaikuilevat Zarcomme päässä kuin sosiaalinen omatunto ja järjen ääni. Zarco pakenee uhmakkaasti myös nuorta uskotonta homorakastettuaan Olmoa. Zarco on vajaa ilman näitä kahta! Puhelin pysyköön kiinni, etsikööt Paula ja Olmo hänet käsiinsä, mutta puhelin ei soi, miten turhauttavaa!

Zarco pakenee turistien ja eläkeläisten kansoittamaaan paratiisiin Valenciaan, Välimeren rannalle. Kutsun hulppeaan sukuvillaan, riurau'hun * on esittänyt Marina Frankell, Zarcon nuoruuden tuttu. Frankellien suku on monin tavoin omalaatuinen, esim. identtisiä kaksostyttöjä löytyy kolmessa sukupolvessa: Marina ja siskonsa Ilse ja tämän tyttäret Erica ja Fanny; sekä Stuttgartissa asuva Marinan äiti Janni ja tämän sisko Amparo, joka on kaikkia lankoja käsissään pitävä suvun matroona. Riuraussa asustavat myös Amparon jalkahoitajamies Marcos ja mucama, Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kotiorja Charly.

Sanz raottaa vähän kerrassaan tämän omituisen joukon keskinäisiä jännittteitä ja kutoo tavattoman monimutkaisen psykologisen petosten vyyhden. Kieli on haasteellista ja koukkuja löytyy moneen suuntaan. Mutta hetkinen, missä rikos? Kirjan alkuosa on pääosin Zarco-polon kakofonista ja poukkoilvaa ajatustenvirtaa, mutta sitten kaunis Marina katoaa. Paljastuu kolmen murhan vyyhti kolmine murhaajineen. Ensimmäisen murhan tekivät murhaajat nro 1 ja nro 2 kimpassa suojellakseen perhettä luisumasta vararikkoon. Toisen murhan teki yksin toinen edellisistä peittääkseen rikoksen ja kolmannen murhaaja nro 3 motiivinaan kosto.

Kirjan loppukohtaus on huikea ja tilanne jää pahasti kesken - Sanz antaa ymmärtää, että jatkoa Zarcon seikkailuille seuraa. Loppukohtauksessa Zarco ja hänen homorakastettunsa Olmo istuvat yhden murhaajan kanssa päivällispöydässä kolmannen murhaajan hääriessä ympärillä. Ei tiedä miten käy. Ja Zarco on ihmeissään kun hänen päänsä sisällä ex vaimon Paulan jatkuva kommentointi on vaiennut. Onko Paulalle tapahtunut jotain?

Hyvin musta romaani mutta ei tyypillinen novela negra. Un buen detective no se casa jamás on varsinainen espanjalainen estofado (muhennos) monilla aineksilla ja kaikilla mausteilla. Haasteellinen mutta hauska. 

Frau, Signora & Bibi -haasteen kolmas. 

* Ihmettelin mikä on riurau, ja google tarjosi tämmöisen kuvan ja selityksen: El riurau es una construcción rural característica de la Marina Alta (= Valencia) cuya función estaba relacionada con la producción de pasa en esa comarca, principalmente para protegerla de las inclemencias del tiempo. Se trata de una construcción sencilla, de planta rectangular alargada cerrada en todos sus frentes excepto el que orienta hacia el soleamiento. 

Marta Sanz
Un buen detective no se casa jamás (Hyvä etsivä ei mene koskaan naimisiin)
Anagrama 2012
****
Kirjastosta

2 kommenttia:

  1. Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta. Luin myös kirjoituksesi ensimmäisestä Zarco-kirjasta. Kannattaisi varmaan aloittaa siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat aika jännät, joskin haasteelliset luettavat. Zarcon ajatukset ryöpsähtelevät koko ajan, joten tarkkana saa lukiessa olla. Jep, järjestyksessä kannattaa lukea. Ensimmäisessä Zarco tutustuu tuohon nuoreen ja hentoon nuoreen mieheen Olmoon, johon käy tosi kuumana. Kokeile!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.