2. maaliskuuta 2017

Adam Johnson - Fortune Smiles


Adam Johnson on vuonna 1967 syntynyt yhdysvaltalainen kirjailija ja novellisti. Hän voitti Pulitzer-palkinnon vuonna 2013 romaanillaan The Orphan Master's Son (Orpokodin poika / Alligaattori Kustannus 2014)) ja tällä novellikokoelmaan NBA-palkinnon 2015.

Kiitän Elegiaa tästä hienosta lukuvinkistä! Juuri lukemieni Raymond Carverin 80-lukuisten novellien jälkeen oli hurjan virkistävää solahtaa Johnsonin novellien maailmaan, 2000-luvun moderniin tietotekniseen aikaan. Kirjaa ei ole vielä suomennettu.  Englanniksi luettuna en pysty ruotimaan kielellistä ilmaisua paljoakaan, mutta ihastuin novellien yllättäviin käänteisiin ja jäntevään ja selkeään kerrontaan ilman liikoja koukeroita.

Nirvana
Kokoelman ehkä mielikuvituksellisin novelli, jossa huippuohjelmoijan ja -pelisuunnittelijan vaimon  Guillain–Barrén oireyhtymä  on halvaannuttanut. Novellissa seikkailee murhatun presidentin (Kennedyn?) virtuaalihahmo, joka puhuu yhtä viisaita kuin aikoinaan presidentti itse. Kurt Cobainin herättäminen virtuaalisesti henkiin ei ole miehelle konsti eikä mikään. Halvaantunut vaimo saa hiukan iloa elämäänsä: Don't do what you're thinking about doing, she pleads with him. You don't know how special you are, you don't know how much you matter to me...

Hurricanes Anonymous
Novelli liikkuu Louisianassa, jossa vallitsee täydellinen sekasorto hurrikaanien Katrina ja Rita jäljiltä. Nuori UPS-kuljettaja ajelee jakelureittiään pienen 2,5 vuotiaan pojan (ehkä poikansa?)  Geronimon kanssa. Sana anonymous otsikossa tulee siitä, että nuorimies käy uusine tyttöystävineen AA-kokouksissa saadakseen hetken vapaata pojan hoidosta. Tämä oli hieno ja koskettava tarina kaiken menettäneistä ihmisistä kaaoksen keskellä, nuoruuden vahvuudesta ja toivosta tilanteessa, jossa toivoa ei juuri ole.

Interesting Facts
Pulitzer-palkitun kirjailijan pöytälaatikkoon kirjoitteleva vaimo on sairastunut rintasyöpään: molemmat rinnat on poistettu ja rankat hoidot käyty läpi. Naisen suulla Johnson kertoo mielenkiintoisia faktoja siitä, mitä syöpään sairastuminen tekee ihmiselle, hänen mielelleen ja fysiikalleen sekä miten tulevaisuuden epävarmuus kaihertaa äiti-ihmistä. Tarkkoja havaintoja naisen sielunelämästä, yksi suosikeistani.

George Orwell Was a Friend of Mine
Berliiniläinen keski-ikäinen Hans on toiminut Stasin vankilan johtajana ja elelee edelleenkin vankilan lähettyvillä. Alkoholisoitunut vaimo Gitte on jättänyt miehen ja parantelee itseään jossain muualla. Hansin päivittäiset koirakävelyt vievät hänet tuon tuostakin museoksi muutettuun vankilaan ja johtavat lopulta dramaattisiin tapahtumiin. Upeasti kirjoitettu tarina ihmisestä, jolla on taakkanaan järkyttävä menneen aatteen ja tekojen painolasti.

Dark Meadow
Itse asiassa varsin kuvottava aihe, tarina pedofiilista, joka on tehnyt parannuksen ja taiteilee pikkutyttöjen aiheuttamien seksuaalisten yllykkeitten kanssa. Kaikki on sujunut aika hyvin, mutta sitten naapurin pikkutytöt Tiger ja Cub etsiytyvät hänen seuraansa. Johnson asettui mielettömän hyvin tämän pedofiilin nahkoihin ja pedofiilien sairaaseen maailmaan, jossa pikkutyttöjen ja -poikien maailma tuhotaan loppuelämäksi. I'm doing it for the girls. They need me to look out for them, I understand that now. I can be a force of good in their lives.

Fortune Smiles
Niminovellissa kaksi pohjoiskorealaista ystävystä on onnistunut loikkaamaan Etelä-Koreaan. Sun-ho on nuoremmalle DJ:lle eli Dongjoolle melkein kuin isä. Soulissa he joutuvat käymään eräänlaisissa AA-kokousten tapaisissa kotouttamiskokouksissa, mutta silti ikävä kotiin pohjoiseen on kova. He käyvät mm. Koreoitten rajalla lähettelemässä pohjoiseen ilmapalloviestejä. DJ alkaa sopeutua, mutta Sun-ho ei siihen pysty. Vaikuttava tarina, pidin kovasti. Novelli on kurkistus Pohjois-Korean oloihin ja tuossa käsittämättömässä diktatuurissa elävien tai eläneitten ihmisten todellisuuteen. Kirjailijalle Pulitzer-palkinnon tuonut Orpokodin poika sijoittuu myös Pohjois-Koreaan.

Vaikka Fortune Smiles -kokoelman novellit ovat keskenään niinkin erilaisia, kokonaisuus tuntui hyvältä. Jokainen novelli oli itsessään hieno kokonaisuus ja kirjailijan kerronta niin taitavaa, että kirjan luki ahmien. Ihailen Johnsonin kykyä kirjoittaa näin sisältä päin varsin erilaisten päähenkilöittensä elämästä. Jos jotain punaista lankaa etsii, niin ehkä se on se, että kaikilla on elämässään joku suuri, joko menneisyydestä kumpuava tai nykyisyyden aiheuttama ongelma.


Goodreads:
Unnerving, riveting, and written with a timeless quality, these stories confirm Johnson as one of America’s greatest writers and an indispensable guide to our new century.

Kirjan on lukenut myös  Lukuisa
Novellihaasteeseen lisää 6 novellia, total 178

Adam Johnson
Fortune Smiles
Penguin Random House 2015
*****
Kirjastosta

27 kommenttia:

 1. Tämä on upea kokoelma! Mukavan monipuolinen, mutta silti novellit sopivat hyvin samojen kansien väliin. Oli ehdottomasti suosikkejani viime vuonna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno lukukokemus. Luulisi että näin erilaisista novelleista tulisi skitso olo, mutta eipä vaan tullut. Ajattelin lukea Orpokodin pojan myös, sillä en ole lukenut mitään Pohjois-Koreaan sijoittuvaa.

   Poista
 2. Onpa mukava kuulla, että pidit tästä! Fortune Smiles oli kyllä erikoisin novellikokoelma, jonka olen aikoihin lukenut ja ehdottomasti erottui hyvällä tavalla edukseen. Toivottavasti se joskus suomennetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitusnovellia Nirvanaa lukiessa ajattelin kyllä, että mitä huuhaata tässä seuraakaan :) Olihan siinäkin puolensa, mutta siitä pidin vähiten. Loput viisi olivatkin mahtavia.

   Poista
 3. Kuulostaa sellaisen vinksahtaneelta, että saattaisin tykätä paljonkin. Juuri tuossa jossain valittelin, että novellien lukeminen on taas jäänyt. Pitänee korjata asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli oikeesti mielenkiintoinen Minna. Otapa ja lukaise! Ei sitä joka poika Pulitzeria voita :)

   Poista
 4. Olen tässä kommenttikierroksella blogeissa ja tännekin on pakko todeta, että kuulostaapa kiinnostavalta! Olen junnannut yhden ja saman novellikokoelman kanssa koko alkuvuoden (vieläpä Tove Janssonin, jonka novelleista pidän) ja tuntuu, että pitäisi päästä lukemaan jotain aivan toisenlaista. Kirjaankin tämän nimen heti muistiin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä Maija. Kielikin oli ymmärrettävää, joskin Nirvanassa ja Dark Meadowsissa oli aika paljon tietotekniikan termejä. jotka tuottivat vaikeuksia, muuten oikein sujuvasti luettava.

   Poista
 5. Tuskailen usein sen kanssa, ettei tule luettua englanniksi, vaikka se olisi sitä sujuvampaa, mitä enemmän sitä harrastaisi. Novelleihin voisi olla pienempi kynnys. Olet muuten saanut hienon saldon novellihaasteeseen jo tähän mennessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kieliharjoitusta toki! Olen hurjan innostunut novelleista, haaste on hyvä sysäys!

   Poista
 6. Kiitos vinkistä! Juuri toisaalla kommentoin, kuinka novellikokoelmia pitäisi lukea enemmän, sillä pidän novelleista paljon. Ja viime viikolla mietin, että kaipaisin lukuvinkkejä amerikkalaisesta nykykirjallisuudesta. Tässähän nyt yhdistyivät molemmat!
  Englanniksi en tosin ole lukenut aikoihin. Tekisi hyvää kielitaidolle!

  VastaaPoista
 7. Onpas sinulla huima saldo novellihaasteeseen. Itse taidan kohta rikkoa 10 luetun novellin rajan... joten tämä kirjavinkki tuli tarpeeseen. :) En oikeastaan kaipaakin novellikokoelmalta sitä, että kaikki tarinat samantyylisiä, joten tätä voisin hyvinkin kokeilla.

  VastaaPoista
 8. Vaikuttaa hyvin kiinnostavalta teokselta, kiitos vinkistä! Luen novelleja melkoisen vähän, mutta yritän sillon tällöin paikkailla asiaa.

  VastaaPoista
 9. En ole Johnsonia lukenut, mutta kiinnostavalta vaikuttaa ja sitten vielä tuossa kannessa Zadie Smithin kehulause. Pitäiskö se "ostaa"? :D

  Olet lukenut jo huiman määrän novelleja. Vähän hävettää, kun omalla kohdalla novellit on nyt olleet vähän sivussa, kun runot ovat ne sinne sivuun työntäneet. No, nyt aloitin yhden novellikokoelman, joten täältä tullaan vielä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amma, Marika, Hande ja Omppu kommenteista. Suosittelen tätä, hieno kokoelma. Kieli ei ollut liian vaikeaa. Olen kovasti innostunut novelleista!

   Poista
 10. Tämä oli ennestään tuntematon, mutta vaikuttaa hyvin kiinnostavalta. Kiitos!

  VastaaPoista
 11. Mukavaa, että novelleja ja novellikokoelmia on näkynyt blogistaniassa viime aikoina varsin usein, varmaan novellihaasteen ansioista :) Olet lukenut hurjasti novelleja haasteeseen, vau! Minulla saldo pyörii vielä kymmenen kieppeillä, mutta hyllyssä odottaa muutama kokoelma. Pitääpi laittaa tämä korvan taakse siltä varalta että kaipaan lisää lukemista haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista Tuulevi ja Kirjavaras. Haasteet on hyviä :)

   Poista
 12. Oh, kuulostaapa mielenkiintoiselta kokoelmalta, pitää ehdottomasti laittaa ylös! :) Kirjoitat vielä niin innostusta herättävästi näistä, että täytyy taas lähinnä hillitä itseään muutenkin jo hieman käsittelemättömissä oleviin mittasuhteisiin paisuneen lukupinon kanssa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on valita, ei kaikkea ehdi.... Kiva kun kävit Laura.

   Poista
 13. Tällä hetkellä novellit eivät ole yhtään minua varten, mutta ehkä joskus..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ennen novelleja lukenut. Kokeile Katriina, voisit pitääkin.

   Poista
  2. Toki. Sitten kun on niiden aika :)

   Poista
 14. Minun piti olla alunperin mukana novellihaasteessa mutta en kuitenkaan ole tullut laskeneeksi lukemieni novellien määrää. Ei niitä paljon ole, mutta jotenkin tiedostamatta olen silti innostunut viime aikoina enemmän novelleista - ihan sen vuoksi että vastaan on tullut useampi kiinnostava novellikokoelma.

  VastaaPoista
 15. Kuulostaa kerrassaan mielenkiintoiselta novellikokoelmalta. Osa novelleista kuulostaa aiheeltaan minulle ehkä liiankin rankalta. Laitan kuitenkin teoksen korvan taakse. :)

  VastaaPoista
 16. Mä luen kyllä novelleja suht säännöllisesti (en vain yleensä bloggaa niistä), niin muoto ei ole ongelma. Tässä tapauksessa aiheet ja kokonaisuus vaikuttaa kuitenkin siltä, että ei ole mua varten tämäkään kirja.

  VastaaPoista
 17. Jo on maailma otettu haltuun, kun mukana on Orwell, Stasi, Kennedy ja pedofiilit! Minä en ole niin novelleihin syttynyt, lämpenen ehkä hitaasti ja luen mieluummin hieman pidemmän kaavan kautta. Tosin nehän ovat iltalukemiseksi oikein sopivia, kuin aikuisten iltasatuja.

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.