12. maaliskuuta 2017

Adam Johnson - Orpokodin poika


Orpokodin poika on Pohjois-Koreaan sijoittuva fiktiivinen trilleri, joka toi Johnsonille Pulitzerin 2013. Fiktion taustalla on seitsemän vuoden tutkimustyö kirjan takakannen mukaan. En pysty arvioimaan mikä on faktaa mikä fiktiota, mutta eittämättä paljon pohjautuu tosiasioihin. Totta ovat japanilaisten sieppaukset, miljoonia tappanut nälänhätä ja valtava ruoka-avun tarve; totta ovat hallituksen propaganda sekä Kim Jong-ilin ja nykyään poikansa Kim Jong-unin uhittelut ja henkilökultti; totta ovat ihmisoikeusrikkomukset, vankileirit ja vaarallisiksi koettujen eliminointi, jolloin sukulaisuussuhteilla johtajaan ei ole pienintäkään merkitystä. 

Kirjan päähenkilö Jun Do viettää lapsuutensa orpokodissa, jonka johtajana hänen isänsä toimii. Pojan äiti on siepattu maaseudulta Pjongjangiin hallituksen miesten viihdykkeeksi, kuten kaikki kauniit nuoret naiset. Orvot ovat maan alhaisinta kastia, joilla ei ole mitään ihmisarvoa. Orpokoti on itseasiassa työleiri, olot ovat kaameat, ruokaa ei ole ja monet pojat heittävät henkensä nukkuessaan öisin pakkasessa. Jun Do joutuu käyttämään valtaansa määrätessään pojille työt ja nukkumapaikat, hän ikäänkuin päättää kuka kuolee heti, kuka myöhemmin.

Kylmäpäiseksi osoittautunut Jun Do etenee tunnelitaistelijaksi, Japanin kansalaisten sieppaajaksi sekä vakoojaksi kalastusalukseksi naamioidulle laivalle. Tällä pestillä hänen rintaansa tatuoidaan kansallisen idolin, elokuvanäyttelijä Sun Moonin kuva osoitukseksi siitä että hän on vain tavallinen kalastaja. Jun Do oppii englantia ja päätyy tulkiksi Texasiin tehdylle valtiovierailulle. Siellä jotain menee vikaan, hallinnon epäilyt heräävät ja Jun Do vangitaan.

Vankilakaivoksen pimeissä ja epäselvissä oloissa Jun Do surmaa Sun Moonin aviomiehen vankilakaivosministerin ja  taekwondomestari Gan ja ottaa surmatun henkilöllisyyden. Jun Do ilmaantuu Sun Moonin kotiin Gan univormussa ja rakastuu naiseen. Miehen elämän missioksi muodostuu Sun Moonin ja tämän lasten pelastaminen. Hän tietää että hänellä itsellään ei Rakkaan johtajan valtakoneistossa ole toivoa eikä tulevaisuutta, hän uhraa itsensä. 

Orpokodin pojassa Johnson luo hyytävän fiktion faktojen ympärille:

  • Propaganda kailottaa kierolla tavalla vääristeltyjä totuuksiaan jokaisen kansalaisen kodissa ja Rakas johtaja hymyilee jättimäisissä potreteissa rakennusten julkisivuissa ja julkisten tilojen seinillä. 
  • Hän on hyväntahtoinen isä, joka tekee kansalaisten elämän helpoksi vapauttaen heidät päätöksenteon vaivasta. Toisinajattelijat yksinkertaisesti eliminoidaan. 'Eutanasia' on maan käytäntö.
  • Vankileireissä ahertavat tyytyväisinä lobotomian läpikäyneet vangit ja eläkeläisille luvattu paratiisi pohjoisen rannnikolla kumisee tyhjyyttään. 
  • Elämää ohjaa pelko perheen ja harvojen ystäviksi luokiteltavien puolesta, kehenkään ei voi luottaa. Johtajan mielivallan heittopusseilla ei ole minkäänlaista itsemääräämisoikeutta.  

Jäätävä, julma, raaka ja mielikuvituksellinen. Johnson sekoittaa kirjaansa maagista realismia ja spefiä, seikkailukertomusta ja ideologian sairaita piirteitä siinä määrin, että lukijaa alkaa kuvottaa. Propagandan ja pelon alistamissa ihmisissä löytyi toki myös pieniä inhimillisiä piirteitä, välittämistä ja rakkautta. Kaiutinten propagandaviestit olivat mainioita sarkasmissaan. Kidutuskohtaukset autopilotteineen ja 'eutanasiat' veripusseineen saivat voiman pahoin. Mielenkiintoinen, vaikuttava ja ajatuksia herättävä tarina, ehkä ei kuitenkaan kaikkein herkimmille.

Kansalaiset, hyviä uutisia! Missä olettekin - keitiöissänne, toimistoissanne, tehdassaleissanne - aina kuullessanne tämän lähetyksen, kääntäkää äänenvoimakkuutta suuremmalle! Ensimmäiseksi haluamme kertoa, että Ruohoa Lihaksi -kampanjamme on ollut kertakaikkinen menestys. On silti vielä kannettava paljon lisää multaa talojen katoille, joten kaikille asuinyksiköiden johtajille on annettu ohjeet järjestää ylimääräisiä motivointikokouksia.

Johnson on napannut kirjaansa paljon elokuvasta ja oopperasta kiinnostuneen Kim Jong-ilin eli Rakkaan johtajan piirteitä. Kuvia Pohjois-Koreasta.

Kirjan ovat lukeneet myös Elegia, Ulla, Suketus, Bleue

Johnsonin novellikokoelman Fortune Smiles niminovelli sijoittuu myös Pohjois-Koreaan.


Adam Johnson
The Orphan Master's Son 2012
Orpokodin poika
Suomentanut Antti Immonen
Alligaattori 2014
*****
Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.