30. maaliskuuta 2017

Maaliskuun top 5


Maaliskuussa luin 20 kirjaa. Määrä tuntuu isolta, mutta joukossa oli muutamia ohuita ja nopeasti luettavia. Tässä elämyksellisimmät viisi, ensiksi luetusta tuoreimpaan.


Sinikka Vuola - Replika **** Tammi 2016
Häkellyttävä surrealistinen satu. Satuklassikkojen, esim. Grimmin satujen, tapaan Replikakin on hyvin julma ja hyvin raaka. Vuolan teksti on väkevää, kaunista ja runollista ja menetyksen ja surun kuvaus oli erityisen koskettavaa: pojan koko maailma pysähtyi. Myös isän pelon kuvaus oli ravisuttavaa: pienellä lapsella ei ollut mitään mahdollisuutta paeta isänsä tuhoavaa terroria ja väkivaltaa. Varsin mielenkiintoisesti Vuola toistaa tekstissä kohtauksia ja lauseita, ne pomppaavat väliin Ei mistään, alitajunnan syvistä kerroksista. Upeista upein teos!

Riitta Konttinen - Täältä tullaan! ***** Siltala 2017
Täältä tullaan! on aivan ihastuttava tietokirja ja oivallinen hakuteos, josta on iloa pitkälle eteenpäin. Sivu sivulta kiinnostavaa faktaa, mutta ei ollenkaan kuiva. Kirja luo elävän kuvan maamme taidemaailman kentästä 1900-luvun alkupuolella. Sivuilta huokuu naistaiteilijoiden intohimo ja yritteliäisyys; heidän sitkeytensä ja unelmansa; niin iloiset illanvietot ja inspiroivat matkat kuin köyhyys, paineet, torjumiset ja tuskastumiset. 

Adam Johnson - Orpokodin poika ***** Alligaattori 2014 
Jäätävä, julma, raaka ja mielikuvituksellinen. Johnson sekoittaa kirjaansa maagista realismia ja spefiä, seikkailukertomusta ja ideologian sairaita piirteitä siinä määrin, että lukijaa alkaa kuvottaa. Propagandan ja pelon alistamissa ihmisissä löytyi toki myös pieniä inhimillisiä piirteitä, välittämistä ja rakkautta. Kaiutinten propagandaviestit olivat mainioita sarkasmissaan. Kidutuskohtaukset autopilotteineen ja 'eutanasiat' veripusseineen saivat voiman pahoin. Mielenkiintoinen, vaikuttava ja ajatuksia herättävä tarina, ehkä ei kuitenkaan kaikkein herkimmille.


John Williams - Augustus ***** Bazar 2017
Augustus on vaikuttava ja mykistävä lisä Williamsin vahvaan sarjaan Stoner & Butcher's Crossing. Ilkka Rekiaron suomennos oli laatutyötä. Romaani vei minut täysillä Antiikin Roomaan, kuulemaan Forum Romanumille puheita ja runoilijoiden säkeitä. Augustus on ajatuksia herättävä romaani 2000 vuoden takaiseen historiaan. Se herätti myös apeita ajatuksia - ihmiskunta ei tunnu paljon oppineen tai kehittyneen, samat julmat valtapelit, sodat ja kahakoinnit melskaavat myös nykymaailmassa.

Katja Kallio - Yön kantaja **** Otava 2017
Minä rakastuin Amandan tapaan ajatella, Katja Kallion ihastuttavaan kieleen. Amanda ei ollut kuin muut Seilin hullut, hän näki, kuuli, havaitsi ja tunsi toisin. Luonnonystävänä Kallion lukuisat luonnosta ottamat vertaukset hurmasivat kauneudellaan ja herkkyydellään. Amandan kohtalo on rankka siivu maamme historiaa, tarina jota ehkä emme haluaisi muistella. Hänen tarinansa on yksi monista, traaginen ja epäoikeudenmukainen. Kallio kertoi Amandasta myötätunnolla, ymmärtävällä hellyydellä ja tavattoman kauniisti.

Haastetilanne
Helmet 2017 -haasteessa puuttuu enää 6. Muissa haasteissa olen novellihaasteeseen lukenut 193 novellia, runohaasteeseen 8 kotimaista runokokoelmaa, Frau, Signorina & Bibi -haasteeseen 3 kirjaa, jo joulukuun alussa alkaneeseen Seinäjoen kaupunginkirjaston 100 kirjan haasteeseen 61 kirjaa ja yhden kirjaan Uudelleen luettua -haasteeseen.

4 kommenttia:

 1. Tuo Yön kantaja odottaa lukupinossa. Seilin saareen liittyvä kertomus kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkä minä tiennyt edes että Suomessa on ollut spitaalisia. Lukeminen opettaa, monella tavalla.

   Poista
 2. Yön kantaja on minullakin kärkipäässä lukulistalla.

  Jestas minkä määrän novelleja olet jo lukenut, mun veikkaus kokonaissaldosta oli jotain 750 luokkaa, sehän ylittyy ties miten moninkertaisesti kun tuollaisia yksittäissaldoja joillain :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista mitä itse arvioin luettujen novellien kokonaismääräksi, mutta varmaan meni pieleen minultakin :) Tosi kiva on ollut niitä lukea. Yönkantaja oli hieno kirja.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.