6. maaliskuuta 2017

Raymond Carver - Vielä yksi asia


Vielä yksi asia -novellikokoelmassa on 18 novellia, joista ainakin kolme oli mukana aiemmin lukemassani Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta. Carver valitsi itse novellit Where I’m Calling From nimiseen alkuperäiskokoelmaan, joka ilmestyi 1988, Carverin kuolinvuonna. Osa näistä novelleista oli julkaistu jo aiemmin, seitsemän oli ennen julkaisemattomia.

Carver liikkuu nytkin hänelle tyypillisissä miljöissä: köyhtyneiden ja umpikujiin sekä taloudellisesti että henkisesti ajautuneiden ihmisten parissa; asutaan lähellä luontoa kaukana suurkaupungeista. Keskiössä ovat alkoholisoituneet ja avioliittonsa tai naissuhteensa romuttaneet miehet; ollaan katkaisuhoidossa tai työttöminä; on jouduttu myymään ja panttaamaan koko kodin irtaimisto tai hurvitellaan uskottomuudella niinkin rohkeasti kuin naapurirouvan kanssa.

Viimeksi hehkutin Carverin terävyyttä sekä novellien aloituksessa että lopetuksessa. Aivan samaa terävyyttä en aluksi löytänyt, mutta sitten alkoikin kirjassa osa Uusia kertomuksia ja vastaan tuli 7 timanttisen huikeaa novellia - wau!:

Läheisyys - aivan huippu ❤︎
Miespuolinen kirjailija päättää tehdä yllätysvisiitin ex vaimonsa luo. Seuraa naisen 11 sivun pituinen ryöpytys, jossa hän lataa ilmoille kaikki ex miehensä viat, sekä entiset ja nykyiset tekemiset. Taidan jo tietää, miksi olet täällä. Kyllä, minä tiedän syyn, vaikket sinä itse sitä tietäisikään. Mutta sinähän olet ovela veikko. Sinä tiedät syyn, miksi olet täällä. Sinä olet pyyntiretkellä. Sinä olet kalastamassa materiaalia. Joko alkaa polttaa? Olenko oikeassa? Minä näin sieluni silmillä Elizabeth Taylorin meuhkaamassa elokuvassa Kuinka äkäpussi kesytetään...

Menudo - toinen huippu ❤︎
Naimisissa olevalla miehellä on suhde naapurirouvaan Amandaan. Nyt molemmat ovat kertoneet tahoillaan puolisoilleen miten asiat ovat. Mies on ahdistunut eikä saa nukutuksi. Hän haahuilee öisessä talossa, miettii ja muistelee elämäänsä, erityisesti omituisiin uskomuksiin hurahtanutta entistä vaimoaan. Tämä minun elämänkumppanini, tämä herttainen olento, tämä lempeä sielu, oli alkanut käydä ennustajaeukkojen, povareitten ja kristallipallonkatsojien luona etsimässä vastauksia ja selvyyttä siihen, miten hänen pitäisi elämässään menetellä... Ahdistuksissaan mies sitten haravoi aamuyön tunteina koko korttelin pihoilta syksyn lehdet!

Päivänselvää
Kotonaan työskentelevä kuiva keski-ikäinen historioitsija löytää huoneeseensa oven alitse sujautetun kirjeen. Kirjeen ajatukset ovat vaimon, mutta käsiala ei - onpa outoa! Seuraa hiukan mystisiäkin ja ja varsin koomisia tapahtumia tiukassa sumussa talon pihamaalla: ilmaantuu pari eksynyttä hevosta, sheriffi ja kuistilla nököttää vaimon pakattu matkalaukku. Mies on ymmällä uhoilevine ajatuksineen. Hupaisaa ja carverimaisen terävää.

Tehtävä
Tämä novelli poikkeaa tyystin muista, sillä tässä hypätään Saksaan, vuoden 1904 Badenweilerin kylpyläkaupunkiin, jossa Carverin ihailema Anton Tšehov hoidattaa tubiaan. Carver panee tässä Tšehovin puolison Olgan tekemään kauniita tekoja 44-vuotiaan Tšehovin kuoltua.

Carver on ihailtava kirjailija tyylissään ja ilmaisussaan. Hänen novellinsa tuntuvan kertovan yhtä paljon kuin joku pari sataa sivuinen romaani. Carveriin ihastuneena tämäkin oli lukemisen väärti! Osa Uudet kertomukset oli täynnä kultajyviä. Kirjasampo toteaa näin ja yhdyn täysin näihin sanoihin:

Kokoelman seitsemän uusinta novellia kuuluvat kaikki Carverin tuotannon parhaimmistoon ja tuovat hänen kirjailijankuvaansa uusia piirteitä, mm. ironisen ja koomisen ulottuvuuden. 

Novellihaasteeseen lisää 15 novellia, total 193

Muualla: Onko kaunosieluista kyborgeiksi?

Raymond Carver
Where I'm calling from 1988
Vielä yksi asia
Suomentanut Raija Mattila
Tammi 1998
****
Kirjastosta

4 kommenttia:

 1. No jopa piisaa Carverilla novelleja. Tätäkin voisi harkita, sillä sen verran tehokkaita olivat ne häneltä aiemmin lukemani novellit. Carverin tyyli on ovela: hän jättää todella paljon kertomatta ja lukijan tulkittavaksi, mutta siinä samalla kertoo silti melko tuhdin tarinan. Kenties siis vielä jossain vaiheessa palaan Carveriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen että löysin Carverin. Nyt on kait suomennetut suurinpiirtein luettu. Voi kunpa hän olisi elänyt pitempään, varmasti olisi tullut lisää hienoa proosaa ja lyriikkaa.

   Poista
 2. Kivaa lukea mitä olet pitänyt Carverista. Pian valmistuu kirjaston remppa, pitää napata mukaan kun käyn. Joskos saisi lukemiseenkin puhtia näillä! /Tiia

  VastaaPoista
 3. Hello Virtual Friend!
  Happy Women's Day, Riitta:)

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.