21. kesäkuuta 2018

Anilda Ibrahimi - Ajan riekaleita


Ajan riekaleita täydentää Pajtim Statovcin romaanien (Kissani Jugoslavia & Tiranan sydän)  tilanekuvausta Balkanilta 1990-luvulta eteenpäin. Italiassa asuva, albanialaistaustainen ja vuonna 1972 syntynyt Anilda Ibrahimi kertoo oman kansansa tarinaa ja siitä miten serbien ja albaanien väliset erimielisyydet kärjistyivät johtaen julmaan ja veriseen sotaan.

Tarinan keskiössä on kaksi perhettä eri puolilta rintamaa. Serbilääkäri Milos, tämän vaimo Slavica ja heidän ainoa poikansa Zlatan. Perhe on hyvin toimeentuleva virkamiesperhe Belgradista, jonka juuret tosin ovat pikkukaupunki Pristinassa. Lääketieteellisen tiedekunnan professorina toimiessaan Milos ystävystyy nuoren albaanioppilaansa Besorin, tämän vaimon Donikan ja heidän pienen tyttärensä Ajkunan kanssa.

Marsalkka Tito pystyi eläessään pitämään aisoissa Jugoslavian / Balkanin lukuisat etniset ryhmät. Mutta hänen kuolemansa jälkeen tilanne kiristyi, mellakat riehaantuivat ja Miloševićin albaaneihin kohdistama sorto sen kun yltyi. Besor päätyi albaaniopiskelijoiden oikeuksia puolustaessaan 10 vuodeksi vankilaan, ja tämän vaimo ja tytär muuttivat turvaan Milosin serbiperheen kotiin - mikä oli ennenkuulumatonta.

Serbipoika Zlatan ja albaanityttö Ajkuna kasvoivat kuin sisar ja veli, mutta rakastuivat teini-iässä. Etniset railot ja karvas sota erottivat heidät, ja moni perheenjäsen menehtyi. Monien mutkien kautta Ajkuna päätyy Sveitsiin ja hänelle syntyy pieni tytär Sarah; Zlatan puolestaan saa poliittisen pakolaisen statuksen Italiassa, muuttaa Roomaan ja rakastuu ihmisoikeustyöntekijä Inekseen.

Nuoret olivat vannoneet ikuista rakkautta 1991 ja luvanneet etsiä toisiaan elämänsä loppuun asti. Mutta päteekö nuoruuden sinisilmäinen lupaus 10 vuoden jälkeen kun elämää on kuitenkin ollut jatkettava? Kauniista Ajkunasta on tullut tyylikäs ja menestyvä bisnesnainen, joka elää pienen tyttärensä Sarahin kanssa; Zlatanista taas on tullut boheemisti pukeutuva arkkitehti, jolle ihmisoikeusasiat ovat edelleen Ineksensä kanssa tärkeällä sijalla.

Päähenkilöiden traumat ja kohtalot tulevat iholle Ibrahimin lämpimästi kuvaamina. Hän löytää juuri sopivan tason asiallisuuden, kylmän faktan ja tunteisiin vetoavan sentimentaalisuuden välille. Balkanin sota, ja Kosovon kriisi suistivat näiden kahden perheen elämät ja kohtalot raiteiltaan. Niin kuin miljoonien ihmisten.

Pidin kovasti tästä romaanista - kiitän Kirjasähkökäyrän Maita hyvästä lukuvinkistä! Keskiössä oli tietysti elämää suurempi, etniset railot ylittävä, rakkaus ja rakkaustarina, mutta myös se kuinka kohtalon ja historian oikut heittelevät pientä ihmistä kuin lastua laineilla. Perheenisien Milosin ja Besorin ystävyys oli syvää, kuten myös heidän vaimojensa Slavican ja Donikan. Minua ilahdutti kovin myös se, että molemmat syvän tragedian kokeneet nuoret löysivät uusissa kohdemaissaan inhimillisen auttajan: Zlatan Italiassa Ineksen, Ajkuna Sveitsissä Jacquelinen.

Erinomainen romaani, koskettavaa viihdettä, mutta karulla ja vankalla todellisuuspohjalla.

Anilda Ibrahimi
L'amore e gli straccidel tempo 2009
Ajan riekaleita
Suomentanut Helinä Kangas
Kansi Emmi Kyytsönen
Tammi 2013
*****
Kirjastosta
_________________

Muualla: KirjasähkökäyräLeena LumiLumiomena, Täysien sivujen nautinto

12 kommenttia:

 1. Nythän minulla kävi onni. Tämä kun löytyy omasta hyllystä ja sinä olet tykännyt tästä viiden tähden verran.
  Meillä oli tyttärien kanssa juuri "kirjoje!nvaihtoviikot". Lootassa, joka kulkeutui meille oli mm. tämä Ajan riekaleita.
  Hyvää kesäpäivän seisausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä oli hieno ja kaunis kuvaus ystävyydestä ja rakkaudesta, joka ylitti mahdottomassa tilanteessa mahdottomat kuilut. Hyvää kesäpäiväntasausta ja juhannusta Kirsti.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Tämä täytyy ehdottomasti ottaa lukulistalle. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin Statovcin kirjat vasta hetki sitten; tämä täydentää niitä hienosti. Hyvää juhannusta Anneli!

   Poista
 3. Tämän aion lukea, olen aikonut jo pitkään. Ibrahimin Punainen morsian on luettu ja se oli aivan erinomainen. Balkan ja tämä tematiikka kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää varata Punainen morsian. On hurjaa ajatella, että Balkanin tapahtumista on niin vähän aikaa. Espanjalaisen Arturo Perez-Reverten Taistelumaalari liittyy myös tähän teemaan.

   Poista
 4. Kiitos Riitta ja ihanaa kuulla, että tykkäsit kirjasta. Kirja oli pitkään omassa hyllyssä, ennen kuin luin sen. Suosittelen myös kirjailijan Punainen morsian teosta.

  Juhannusiloa ja lukemisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ibrahimi käsitteli hienovaraisesti, mässäilemättä kaameimmatkin tapahtumat. Upea teos. Kaunista juhannusta Mai!

   Poista
 5. Kuulostaapa kiinnostavalta kirjalta, pitää katsella kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun makuasi en tietenkään tunne, mutta minuun vetosi. Tuo hienolla tavalla esiin Euroopan surullista lähihistoriaa.

   Poista
 6. Kiitos kun muistutit tästä kirjasta! Se on kiinnostanut jo aiemmin, kun luin siitä jostain blogista tai Instagramista, mutta olin jo unohtanut sen kokonaan. Nyt ei kyllä saa enää unohtaa!

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.