23. kesäkuuta 2018

Novellihaaste 2 - koontiNOVELLIHAASTE 2 - JUHANNUKSESTA 2017 JUHANNUKSEEN 2018
TÄÄLLÄ  Nipvet-blogin yhteenveto & tulokset
Nyt etsittiin ahkerinta peukuttajaa ja luetuinta novellistia!

Normilukemisen ja bloggaamisen lisäksi novelleja oli mahdollista peukuttaa: "Peukutus on muusta tekstistä selvästi erotettu lyhyt myönteinen suositus, jonka tarkoitus on kannustaa ja motivoida muita tarttumaan novelliin. Lyhyt tarkoittaa noin kolmea virkettä. Yksi peukutus voi koskea vain yhtä novellia." Peukutusvalinnat olivat: hahmo, juoni, konflikti, näkökulma, sävy, tapahtumapaikka ja teema. Itse olin laiska peukuttaja. Jaksoin peukuttaa vain kolmea novellia kahdesta ensiksi lukemastani novellikokoelmasta.

Luin ohjeetkin huonosti enkä laskenut yksittäisten novellien määrää per kirjailija. Mutta sain kuin sainkin pari bloggauksistani löytymätöntä tietoa selvitetyksi jälkikäteen. Luin kaikkiaan 17 novellikokoelmaa, joista 7 oli antologioita - siksi kirjailijahajonta on aika suuri. Kotimaisia kirjailijoita kertyi 40, ulkomaisia 41, joista virolaisia 36. Yksittäisiä novelleja kertyi 195. Joku pieni heitto voi laskuissani toki olla...

Alta löytyvä listani ei ole lukujärjestyksessä. Oman listani kärkikolmikosta löytyvät Lucia Berlin, Sergei Dovlatov ja Anna Gavalda. Veikkaan että Lucia Berlin saa luetuimman novellistin tittelin - mutta katsotaan!

Novellihaaste 2 poisti viimeisetkin mahdolliset novelliennakkoluulot. 
Kiitos Nipvetille haasteesta!
***
KÄRKIKOLMIKKO
17. Lucia Berlin - Siivoojan käsikirja ***** Aula & Co 2017 / 25 novellia

16. Sergei Dovlatov - Matkalaukku *** Idiootti 2012 / 8 novellia
15. Sergei Dovlatov - Meikäläiset *** Idiootti 2012 / 12 novellia - yht. 20 novellia

14. Anna Gavalda - Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja **** Gummerus 2018 / 7 novellia
13. Anna Gavalda - Kunpa joku odottaisi minua jossakin **** Gummerus 2009 / 12 novellia - yht. 19 novellia

***

MUUT KIRJAILIJAKOHTAISET
12. Pirjo Puukko - Mutkanlukutaito **** Stresa 2017 / 18 novellia
11. Anne Salovaara - Afroditen askelin **** Nordbooks 2017 / 10 novellia
10. Jhumpa Lahiri - Tuore maa ***** Tammi 2008 / 8 novellia
- Peukutin novellia Vaihtoehtoinen majoitus Sävyllä
- Peukutin novellia Hema ja Kaushik Näkökulmalla
9. Marisha Rasi-Koskinen - Vaaleanpunainen meri ***** Wsoy 2014 / 7 novellia
8. Kazuo Ishiguro - Yösoittoja **** Tammi 2011 / 5 novellia

***

VIROLAISET ANTOLOGIAT 
7. Tallinnasta pois, toim. Raija Hämäläinen & Hannu Oittinen *** Absurdia 2003 / 18 novellia
- Yksi jokaiselta: Matt Barker, Veiko Belials, Jüri Ehlvest, Indrek Hargla, Mehis Heinsaar, Aapo Ilves, Kauksi Ülle, Jan Kaus, Kaur Kender, Andrus Kivirähk, Veiko Märka, Karen Orlau, Eeva Park, Kerttu Rakke, Olavi Ruitlane, Peeter Sauter, Urmas Vadi, Ervin Õunapuu

6. Nippernaati #3proosa - toim. Sanna Immanen **** Viro-instituutti 2017 / 8 novellia
- Piret Jaaks 2, Valdur Mikita 4, Mihkell Mutt 1, Sven Vabar 1

5. Nippernaati #2 - toim. Sanna Immanen, Viro-instituutti 2016 **** / proosa / 14 novellia
- Jüri Kolk 8, Kai Aareleid 2, Mudlum 1, Ilmar Taska 1, Mart Kivastik 1, Jaan Undusk 1

4. Nippernaati #1 - toim. Sanna Immanen, Viro-instituutti 2015 / Novellit / 5 novellia
- Yksi jokaiselta: P. I. Filimonov, Maarja Kangro, Armin Kōomägi, Urmas Vadi, Mait Vaik

***

KOTIMAISET ANTOLOGIAT
3. Nautinnon NälkäKahdeksan kertomusta ruoasta **** - toim. Venla Rossi & Jaakko Hämeen-Anttila / Hotelli- ja ravintolamuseo 2017 / 8 novellia
- Yksi jokaiselta: Virpi Hämeen-Anttila, Juha-Pekka Koskinen, Miki Liukkonen, Erkka Mykkänen, Leena Parkkinen, Johanna Sinisalo, Hannu Väisänen, Tuija Välipakka

2. Suomalaisia saunanovelleja ***Aviador 2017 - toim. Vesa Tompuri / 20 novellia
- Yksi jokaiselta: Juhani Aho, Outi Alm, Tapani Bagge, Pentti Haanpää, Johanna Holmström, Atik Ismail, Maria Jotuni, Lea Kalenius, Pauliina Lindholm, Hannu Luntiala, Jukka Pakkanen, Outi–Illuusia Parviainen, Mikko Rimminen, Hannu Salama, Alexandra Salmela, Tanya Tynjälä, Johanna Venho, Maarit Verronen, Kustaa Vitikainen, Sari Vuoristo

1. Jatkuu! - Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista **** Gummerus 2017 - toim. Erkka Mykkänen / 10 novellia
- Yksi jokaiselta: Antti Heikkinen, Iida Sofia Hirvonen, Juha Hurme, Anu Kaaja, Juhani Karila, Joons Konstig, Laura Lindstedt, Erkka Mykkänen, Petri Tamminen, Saara Turunen
- Peukutin Saara Turusen Hannaa Sävyllä

12 kommenttia:

 1. Onpa pitkä lista! Joukossa on tuttuja nimiä, Lucia Berliniä, Anna Gavaldaa, Sergei Dovlatovia ja Marisha Rasi-Koskista ainakin olen lukenut, jotain heiltä, samoin jotain monilta mainitsemiesi antologioiden kirjailijoilta.
  Tuo viimeinen, fanifiktioantologia kuulostaa kiinnostavalta. Kiitos vinkistä!

  Novelli on kätevä luettava, jos aika on rajattu. Muistan lukeneeni paljon novelleja, kun lapset olivat pieniä eikä voinut upota kirjaan tuntikausiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonnahan ilmestyi näitä Suomi100-antologioita. Itselläni Toinen tuntematon on lukematta, ehkä pysyykin. Fanifiktiossa oli muistaakseni Anu Kaajalta myös hieno novelli. Tässä Turusen uskomattoman hienossa Hannassa oli pitkälti samaa pohdintaa kuin Sivuhenkilössä. Siksi minulle tuli sitä lukiessa vahvasti déjà-vu -kokemus kuten tiedät.

   Marisha Rasi-Koskisen olen löytänyt vastikään ja pitänyt valtavasti. Luin myös Eksymisen ja unohtamisen kirjan & aion lukea lisää.

   Poista
  2. Dovlatovin Ulkomuseoon tykästyin täysillä! Sen virheen tein, että luin teoksia melko peräkanaa, joten tuntuivat hiukan itseään toistavilta. Mutta mainioitahan ne ovat.

   Poista
 2. Vaikuttava valikoima, ja erityisesti nuo lukuisat antologiat jotka minulta jäivät nyt väliin (Tallinnasta pois -antologiasta luin kyllä myös pari novellia mutta laajemmin odottaa yhä hyllyssä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin näitä virolaisia Ompun Rakas Viro -haasteeseen. Tallinnasta pois on aika raju. Niin erityyppisiä keskenään, että vähän skitso olokin tuli. Mielenkiintoinen kyllä.

   Poista
 3. Hupsistakeikkaa :)
  Luit sitten muutaman novellin vuoden aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oppinut tykkäämään novelleista & vuosi on pitkä aika :) Nykyään novellit käy siinä missä romaanitkin.

   Poista
 4. Hieno kokoelma novelleja, ja nostit hyvin esille virolaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viro-innosta on kiittäminen Omppua. Enpä juuri aiemmin ollut virolaista kirjallisuutta lukenutkaan.

   Poista
 5. Oooh - novelleja, kokoelmia ja antologoita vaikka kuinka. Onnittelut hienosta saavutuksesta ja kiitokset lukuvinkeistä. Samoja meillä on tähän haasteeseen Mutkanlukutaito ja Vaaleanpunainen meri, joista kummastakin pidin, Dovlatovin Meikäläiset olen lukenut aiemmin.

  VastaaPoista
 6. Mahtavan laaja valikoima, vau! Jhumpa Lahiri on niin ihana, pitäisi lukea vielä lukematta olevia teoksia eikä aina vain aikoa.

  VastaaPoista

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.