1. kesäkuuta 2018

Toukokuun parhaat kirjat & bingoilua kesälleKauan odotettu ihana kesä hyökyi ylle ja vei aikaa kirjoilta pois. Toukokuu olikin tähän mennessä vuoden vähälukuisin kuukausi. Toki luin, mutta kirjat olivat aika ohuita, kolme runokokoelmaakin. Luin muutamia lukematta jääneitä hienoja kotimaisia aikaisemmilta vuosilta. Ihastuin mm. Statovciin ja Rasi-Koskiseen. Tältä näyttää kolmen kärki:

Parhaaksi kotimaiseksi kirjaksi valitsin tämän huikean novellikokoelman, vaikka emmin kauan tämän ja Kissani Jugoslavian välillä:
Marisha Rasi-Koskinen - Vaaleanpunainen meri ***** Wsoy 2014
Vaaleanpunainen meri on seitsemän novellin kokoelma, joka vie tummiin ja epätodellisiin tunnelmiin. Rasi-Koskisen tyylissä on maagisen realismin, fantasian ja dystopian vivahteita. Kauas oman realistisen maailmani ulkopuolelle novellit joka tapauksessa vievät. Yhteisiä tekijöitä tarinoissa ovat jonkinlaisessa kriisissä kipuilevat perheet, vaihtelevasti lapsen tai vanhemman näkökulma sekä hurja yllätyksellisyys - novellin saa lukea loppuun asti nähdäkseen miten käy. Aika linkittyy usein jännittävästi menneeseen ja nykyisyyteen. Kerronta on taitavaa, mystistä ja vangitsevaa.

Paras ulkomainen oli myöskin hankala valita - Pomsel vai Lahiri? Ajankohtaisuus voitti:
Brunhilde Pomsel, Thore D. Hansen - Sihteeri *** Gummerus 2018
Sihteeri perustuu vuonna 2016 valmistuneeseen itävaltalaiseen dokumenttielokuvaan Ein Deutsches Leben - A German Life, jossa Brunhilde Pomsel (1911-2017) kertoo elämästään natsivallan ytimessä. Dokumentti on kuvattu mustavalkoisin lähikuvin ja iäkkään Pomselin uurteiset kasvot ovat hyvin dramaattiset. Hän antoi luvan julkaista parituntisen monologinsa kirjana kuolemansa jälkeen. Työhön tarttui saksalainen toimittaja-kirjailija Thore D. Hansen. Näin syntyi Sihteeri.

Paras runokirja oli surullinen mutta kaunis. Helppo valinta!
Tomi Kontio - Saattaa, olla ***** Teos 2017
Tomi Kontio sukeltaa kokoelmassaan Saattaa, olla rakkauteen ja kuolemaan, runouden suuriin teemoihin; hän putoaa pimeään ja tyhjyyteen. Näissä runoissa runominän herkkyys ja ihmiselämän peruskysymysten hapuileva pohdinta tulevat viiltäen iholle. Tuntui, että ajoittain runot tulivat liiankin lähelle; ikään kuin tirkistelisin luvatta runominän intiimiin sieluun, missä vellovat kipu ja kaipaus, missä asuu yksinäisyys. Miten raskasta on luopua rakkaasta. Miten vaikea on kestää kun on niin ikävä, että ei näe, tee, nuku, ei halua, rakasta, edes kuole. (...) Ei tyhjyyden sisään kasva edes voikukan taimi, ei huuto kaiu, kaiu, kaiu.


Nautitaan kesästä - kirjoistakin toki! Ja tähän sitten liittyykin 
Oksan hyllyltä -blogin hauska kirjankansibingo!"Kirjankansibingon ideana on, että voit laittaa ruudukkoon raksin, kun luetun kirjan kansi mielestäsi sopii ruudun sanaan. Bingo muodostuu viidestä peräkkäisestä pysty-, vaaka- tai vinoruudusta. Kaikenlaiset kirjat ovat mukana haasteessa eli voit lukea fiktiota tai faktaa mieltymystesi mukaan. Bingoilu päättyy sunnuntaina 19.8.2018 eli ruudukkoa voit täyttää koko kesän ajan."

10 kommenttia:

 1. Kerrankin esittelet kirjan, jonka olen jo lukenut. Se on tuo Vaaleanpunainen meri.
  Toukokuu taitaa olla meikäläiselläkin vähälukuisin kuukausi. Johtuu pihatöistä ja viljelykauden alkamisesta. Muuten neulominen ei kilpaile kirjojen kanssa ajastani kesällä.
  Aurinkoista kesäkuuta ja huikeita puutarha- ja lukuelämyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin kovasti Vaaleanpunaisesta merestä. Toukokuussa on ollut niin paljon pihapuuhia, että aivot on olleet narikassa ja kroppa huudellut välillä hoosiannaa :) Hyvä juttu se että kunto on noussut! Ihanaa kesäkuuta Kirsti.

   Poista
 2. Kiitos lukuvinkeistä. En ole yhtään näistä lukenut, mutta tuo Sihteeri kiinnostaa. Minäkin tartuin tuohon kirjankansibingo-haasteeseen. Mukavaa kesäkuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sihteeri oli mielenkiintoinen kirja, lue ihmeessä Anneli. Kesää, kirjoja ja bingoilua sinullekin!

   Poista
 3. Hauska kesäbingo tiedossa :) Olen osallistunut ennenkin bingoon.
  Minullekin toukokuu oli vuoden vähälukuisin kuukausi. Luin kyllä joka päivä, mutta hitaammin :) Puutarhahommia, puutarhahommia ja ihanat ulkoilusäät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuukausi! Minulle bingo on uutta, saapa nähdä tuleeko yhtään riviä :) Ulkoilu ja pihapuuhailu väsyttävät sen verran, että silmät menevät iltaisin nopsaan kiinni :)

   Poista
 4. Oli kyllä ihana toukokuu, aivan pakko puuhastella ulkona ja nauttia kesän tulosta.

  Sihteeri on sellainen kirja, joka vaikutti minuun paljon. Luin pian sen jälkeen Florian Huberin teoksen itsemurhaepidemioista Saksassa kaiken luhistuttua, Lupaathan tappaa itsesi. Nämä kaksi kirjaa selittävät, miten oli mahdollista, että kaikki se paha tapahtui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hurja mikä nimi kirjalla Marjatta, ihan järkytyin. En muista mistä luin, mutta jossain oli juttua miten Saksassa koululaisille kerrotaan natsiajoista ja opetetaan heitä suhtautumaan menneeseen. Tietenkään nykysaksalaiset eivät ole millään lailla syyllisiä - eivät voi olla. Mutta silti olen joskus miettinyt, miten itse suhtautuisin jos olisin saksalainen. Kyllä vaikealta tuntuisi.

   Kiitos kirjavinkistä. Kun joskus on sopiva mielentila, taidan lukea.

   Poista
 5. Kiva tämä bingoilu. Itse osallistun kirjankansibingoon ensimmäistä kertaa ja nytkin ihan leikkimielellä. Jos ei viiden suorat onnistu, niin ei se niin kovin vakavaa ole. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkimielellä :) Ihanaa kesää & lukuiloa sinulle!

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.