28. helmikuuta 2022

Helmikuun luetut


Eipä kukaan olisi arvannut helmikuun alkaessa, millaisessa tilanteessa kuukausi päättyy. Euroopan ja koko maailman tasapaino, demokratia ja turvallisuus ovat uhattuina ja järkyttyneenä ja lamaantuneena olen seurannut uutisvirrasta tapahtumien etenemistä. Länsi, EU-maat ja koko kansainvälinen yhteisö ovat tiiviissä rintamassa yhdistyneet Venäjän hyökkäyksen tuomitsemiseen ja tuntuviin taloudellisiin pakotteisiin. Vastoin Putinin tarkoitusperiä Eurooppa, ml. Suomi ja Ruotsi, ovat tiivistäneet yhteistyötään NATON kanssa. Maailma ei ole entisellään tämän jälkeen. Venäjän ja lännen suhteissa seuraa jääkausi. Surullista.

Bloggasin 13 kirjasta. Enemmänkin olen lukenut, mutta en ole pystynyt keskittymään blogitekstien kirjoittamiseen Ukrainan tilanteen takia. No, blogataan sitten kun siltä tuntuu. Luin monta toisen maailmansodan vuosiin sijoittuvaa teosta, jotka kertoivat ihmiskohtaloista sodan aikana ja saksalaismiehityksen aikaisesta vastarinnasta niin Tanskassa kuin Ranskassa. Kaiken kaikkiaan helmikuun kirjat olivat kiinnostavia. Erityisesti haluan nostaa esiin nämä kolme:

Marianne Fredriksson - Simon ***** Storyside 2022 #äänikirja
Simon ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1999 ja tämän vuoden tammikuussa se ilmestyi äänikirjana, ja mikä helmi tämä kirja olikaan! Fredriksson kirjoitti elämänsä aikana viitisentoista romaania, joista moni nousi kansainväliseksi bestselleriksi. Hänen teoksiaan on julkaistu 150 maassa, 36 kielellä ja hänen kirjojaan on myyty miljoonia.

Simon kertoo ruotsalaisen työväenluokkaisen Larssonin perheen ja rikkaan juutalaisen Lentovin perheen syvästä ja vuosikymmenet kestävästä ystävyydestä sekä perheiden poikien Simonin ja Isakin kasvutarinan. Simon Larsson on puoliksi juutalainen adoptiolapsi Göteborgissa ja Isak Lentov samanikäinen, lapsena natsien Berliinissä törkeästi seksuaalisesti pahoinpitelemä juutalaispoika. Lentovin perhe pääsi pakenemaan natsi-Saksasta Ruotsiin ennen toista maailmansotaa ja kun Isakin psyykkisesti sairas äiti joutuu mielisairaalaan, Larssonit ottavat Isakin kotiinsa asumaan. Larssonin ja Lentovin perheet sulautuvat yhdeksi toisiaan auttavaksi yksiköksi, vaikka tulevat eri yhteiskuntaluokista. Sitäpaitsi tuntuu, että pojat ovat vaihdokkaita: kirjoja rakastavan Simonin pitäisi olla kirjakauppias Ruben Lentovin poika ja Isakin taas veneenrakentaja Erik Larssonin poika, koska on kätevä käsistään ja työkalut pysyvät hyppysissä. Aivan hurmaava romaani.
 
Luiz Ruffato - Päättyy myöhäinen kesä **** Into 2022
Teos vie kirjailijan synnyinkaupunkiin Cataguesesiin, jossa nykyään asuu noin 75.000 asukasta. Romaanin minäkertoja Oséias on samaa ikäluokkaa Ruffaton kanssa ja myös italialainen syntyperä on heillä yhteistä. São Paulossa kaksikymmentä vuotta asunut vakavasti sairas Oséias palaa synnyinkaupunkiinsa tapaamaan sisaruksiaan. ​​​​​​​​Oséias on jättänyt kaiken taakseen ja matkassa on lopullisuuden tuntu. Mukana repussa on vain vaihtovaatteet ja jäljellä olevat rahat. Mies kokee epäonnistuneensa elämässä täysin. Hän on köyhä, takana on avioliitto ja työ lannoitteiden myyntiedustajana. Ainoaan poikaan Nicolauhun ei ole mitään yhteyttä.​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​
​​​​​​​Ruffaton kirjoitustyyli kuvaa loistavasti Oséiaksen kuumeista mieltä. Menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat saumatta tekstissä, jossa ei ole kappalejakoja. Lukija saa pienen hengähdystauon, kun Oséias uupuneena nukahtaa: sen Ruffato merkitsee sulkumerkein ja rivivälein. Myös välimerkkien käyttö on kaukana tavanomaisesta. Aina ei ole pilkkuja eikä pisteitä, eikä versaalejakaan. Oséiaksen kuumeiset ajatukset puuroutuvat usein sanapötköiksi.​​​​​​​​Kirja ei ole kevyt lukupala, koska kaikki luvut ovat yhtä tiivistä kappaletta. Mutta vaikuttavan ja tyylipuhtaan kuvauksen nyky-Brasiliasta Päättyy myöhäinen kesä kieltämättä antaa.
​​​​​​​
Quynh Tran - Varjo ja viileys **** Teos 2021 #äänikirja
Tämä Runeberg-palkittu esikoisteos Varjo ja viileys ​​​​​​​​koostuu lyhyistä novellimaisista katkelmista, jotka kertovat Pietarsaaressa asuvasta vietnamilaisperheestä. Minäkertoja on perheen nuorin poika, noin kymmenvuotias, joka havannoi äärimmäisen tarkasti arkisia tapahtumia ja äitinsä Mán ja isoveljensä Hieun tekemisiä. Heti alussa esikoiskirjailijan teksti valloittaa! Muutamalla lyhyellä lauseella Tran luo tunnelmia yhtä taitavasti ja hurmaavasti kuin Lucia Berlin novelleissaan. Lyhyet luvut on myös otsikoitu hauskasti. ​​​​​​​​Romaanissa on paljon huumoria ja surkuhupaisia sattumuksia. Erityisesti äidin rikastumiskeinot ovat hauskoja mutta tosia. Valokuvaamista, videoiden vuokraamista ja mustikkabisnestä. Ravintolasta ja kauneushoitolasta unelmoimista.​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​​
Pikkuveli on pänttääjä, joka menestyy koulussa ja lyö aineillaan ällikällä äidinkielenopettaja Matin. Epäreilua on, että mustikkametsästä pikkuveli jää paitsi koska on liian pieni. Mustikkametsästä tuleekin hänelle pakkomielle ja hänen mielikuvituksensa laukkaa ja hän keksii vaikka mitä ihmeellistä mustikkametsässä tapahtunutta. ​​​​​​​​Romaanin episodien tapahtumat ovat arkisia ja tylsiäkin, mutta Tran luo tyylillään niihin lumon. Pikkuveli tarkkailee tilanteita ällistyttävällä tarkkuudella ja Tran luo näistä havainnoista nautittavaa ja häikäisevää sanataidetta.​​​​​​​
​​​​​​​
MUUT KOTIMAISET
Joel Elstelä - Sirkusleijonan mieli **** Wsoy 2021#äänikirja
Helena Sinervo - Merirequiem **** Otava 2022

MUUT ULKOMAISET
Lorna Cook - The Dressmaker’s Secret **** Avon 2022 #äänikirja
Louise Glück - Talvisia reseptejä kollektiivista *** Enostone 2021
Louise Glück - Uskollinen ja hyveellinen yö ***** Enostone 2020
Ella Gyland - The Helsingør Sewing Club *** One More Chapter 2022 #äänikirja
T. J. Klune - Under the Whispering Door *** Tor 2021 #äänikirja
Édouard Louis - Kuka tappoi isäni *** Tammi 2022
Nita Prose - Huonesiivooja *** Bazar 2022
Janet Skeslien Charles - Kirjasto Pariisin sydämessä *** Bazar 2022 #äänikirja


Toivotaan, että Ukraina jaksaa ja demokratia voittaa.
Aurinkoa, iloa ja hienoja kirjoja maaliskuuhun!

14 kommenttia:

  1. Tuota Ruffaton kirjaa voisin yrittää joskus, kun jaksan keskittyä kappalejaottomaan tekstiin.

    Järkyttävää ja lamauttavaa tämä sota todella on. Olen nyt lukenut jo monta päivää yhtä kirjaa, joka ei meinaa millään edetä, kun ajatukset harhailevat. Putin näyttää olevan tosi arvaamaton. Toivottavasti hän ei kuitenkaan ala riehua ydinaseiden kanssa, vaikka niillä uhkaileekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen pitänyt kaikista Ruffaton kirjoista, eräänlainen diktatuuri Brasiliakin Bolsonaroinen on. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aivan käsittämätön. Kuin painajaista. Keskittymiskyky täälläkin nolla.

      Poista
  2. Tää on kyllä ollu melkoiset 5 päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Minä olen evakkosukua ja kasvanut Imatralla rajan tuntumassa. Varmaan mulla jotain ylisukpolvista traumaakin. Äiti näki ikänsä painajaisia, että ryssä on pihalla. Pakko luottaa Suomen puolustusvoimiin, EU:hun ja Nato-yhteistyöhön. Koronan jälkeen tätä ei olisi todellakaan tarvittu.

      Poista
  3. Ruffatosta ei voi olla pitämättä, näinkään tuhtina annoksena:)

    Paljon kysymyksiä jäi lukijana leijumaan ilmaan: onko mitään korjattavissa, onko mihinkään paluuta, jäävätkö meillä elämän reppuumme eväiksi vain muistomme? Kuinka osaisimme elää juuri tätä päivää?

    Kyyhkylle ilmaa siipien alle ja myötäisiä tuulia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän Ruffaton tyylistä, vaikka se haastavaa onkin. Ukrainan tapahtumien suhteen täysin typertynyt olo.

      Poista
  4. Paljon olet ennättänyt lukea. En ole tainnut lukea yhtäkään näistä. Ruffato alkoi kiinnostamaan. Ja Varjo ja viileys -teoksen haluan lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuntelin Varjon ja viileyden äänikirjana. Toimi hienosti. Ruffaton joku aikaisempi teos olisi ehkä helpompi & lyhyempi valinta.

      Poista
  5. Hienoja nostoja!
    Tämänhetkinen tilanne on aivan kauhea. Mihin tässä päädytäänkään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anki. Tilanne on aivan käsittämätön.

      Poista
  6. Kiitos hienoista kirjaesittelyistä.
    Tämä tuhon aika vaikuttaa syvästi myös minun keskittymiseeni. Itku tulee tosi herkästi, jos katson sotauutisia. Kevään merkeistä nauttiminen on muuttunut toisarvoiseksi.
    Omat vanhempani perheineen lähtivät aikoinaan evakkoon, jossa olivat useamman vuoden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaksamista Mai. Kyllä tämä kaikki shokki on.

      Poista
  7. Olet varsinainen ahmatti :D
    Nyt juuri ei tee mieli lukea mitään dramaattista tai surullista. Varjo ja viileys vielä menetteli. Ehkä lukemiseen pystyy taas paremmin keskittymään, kun ensi järkytys maailman uutisista lievenee. Kriisin jatkuessa kirjoista tulee taas pakopaikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Samaa mieltä, että ensishokin laannuttua pystyy taas pakenemaan kirjoihin. Nyt ei keskittymiskyky riitä.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.