9. helmikuuta 2022

Lorna Cook - The Dressmaker’s Secret


Lorna Cookin mukaansatempaava historiallinen lukuromaani The Dressmaker’s Secret (Ompelijattaren salaisuus) tapahtuu kahdessa aikatasossa. Menneessä ajassa lukija saa seurata Coco Chanelin ja hänen assistenttinsa Adèlen elämää natsien miehittämässä Pariisissa ja romaanin nykytasokin vie Pariisiin. Adèlen tyttärentytär, nelikymppinen Chloé, on juuri eronnut miehestään ja lähtee Lontoosta Pariisiin hengähtääkseen hetken ja auttaakseen äitiyslomalla olevan ystävättärensä vintage-vaatteiden myymälässä.

Coco ja Adèle asuvat miehitysajan ylellisessä Hotelli Ritzissä, joka vilisee korkeita natsipamppuja. Cocolla on rakkaussuhde paroni Hans Günther von Dincklagen kanssaja hän lopettaa miehityksen alkaessa ompelimonsa, koska hänen mielestään nyt ei ole muodin aika. Wikipedian mukaan 4000  ompelijatarta jäi työttömiksi. Coco keskittyy hajuvesibisnekseensä, jossa on ongelmia, koska yli puolet yrityksestä on juutalaisten Wertheimerin veljesten omistuksessa, mutta sehän ei ole enää mahdollista tässä uudessa natsien maailmanjärjestyksessä. 

Orpokodissa kasvanut Adèle on onnellinen saatuaan pitää työpaikkansa ja hän on työnantajansa käytettävissä 24/7. Luovuttaessaan verta Adele tutustuu yhdysvaltalaiseen lääkäriin Theoon, joka vaarantaa henkensä toimimalla vastarintaliikkeessä ja terveytensä luovuttamalla verta aivan liian tiuhaan. Chloén isoäiti Adèle on aina vaiennut sotavuosistaan Pariisissa. Nyt Chloé tapaa kaupungissa galleristi Étiennen, jonka kanssa käy arkistoissa tutkimassa 2000-luvulla avattuja asiakirjoja. Hän pelkää, mitä isoäidistä mahdollisesti paljastuu. Oliko isoäiti natsien kätyri?

Cookin romaani perustuu historiallisiin faktoihin, joista saatiin lisää tietoa 2012 yhdysvaltalaisen journalistin Hal Vaughanin kirjasta Sleeping with the Enemy. Sen mukaan Coco oli, jos ei nyt natsien vakooja, niin ainakin teki heidän kanssaan tiivistä yhteistyötä. Kirjassa tulee todentuntuisesti esiin miehitysajan Pariisi, jossa natsit ottivat haltuunsa kaikki juutalaisten yritykset ja takavarikoivat heidän yksityistä omaisuuttaan. Kaduilla näkyi paljon SS-miehiä ja Gestapon mustia autoja. Juutalaisia pidätettiin ja vietiin keskitysleireille, mutta myös vastarintaliike oli vahva. Kaupunki kärsi ruokapulasta, minkä takia monet ranskalaiset naiset ryhtyivät suhteisiin saksalaisten kanssa - pysyäkseen hengissä. Näitä naisia nöyryytettiin sitten sodan jälkeen julkisesti ajelemalla heidät kaljuiksi (syyte horizontal collaboration). Kirjan alussa Coco vie assistenttinsa kuvottavaan juutalaisen rodun näyttelyyn, joka osoittaa natsien rotuopin mukaisesti, että juutalaiset ovat hyljeksittävää ja alempiarvoista rotua kuin arjalaiset.

Romaani on tietysti viihdekirja, mutta Cook kirjoittaa todella hyvin historiallista fiktiota, lukijaa otteessaan pitäen. Loppusanoissa kirjailija sanoo lähes kaiken Coco Chaneliin liittyvän perustuvan faktoihin. Minä upposin tarinaan ja nyky-Pariisin lumoon Chloén lailla ja jännitin tietysti, mitä kaikkea kauheaa vaarallisessa miehitetyssä Pariisissa tapahtuu. Englanninkielisestä Wikipediasta voi lukea enemmän Coco Chanelista, hänen elämästään ja natsiepäilyistä. 

Chloé löytää arkistosta kuvan Ritzin juhlaillallisilta, jossa isoäiti ja Coco istuvat natsien pöydässä. Oliko isoäiti sittenkin natsi? Cook järjestää lukijalle lopussa aikamoisen yllätyksen - kuka on Melody ja miten vastarintaliikkeessä toimineelle Theolle kävi? Miksi ranskalainen Adèle päätyi Englantiin sodan loputtua? Nautin kirjasta suuresti - mielenkiintoista historiaa, jännittäviä käänteitä, Pariisia ja romantiikkaakin, mutta ei liikaa. Kirja on pitkä ja minusta sitä olisi voinut jonkun verran tiivistää. Imogen Wilde lukee erinomaisen selkeästi, joten kirja oli kyllä nautittavaa historiallista viihdettä.

Lorna Cook - The Dressmaker’s Secret
Avon 2022
Äänikirjan lukija Imogen Wilde
____________________

Lorna Cook is the author of the Kindle #1 bestseller The Forgotten Village. It was her debut novel and the recipient of the Romantic Novelists' Association Joan Hessayon Award for New Writers. Lorna lives in coastal South East England with her husband, daughters and a Staffy named Socks. A former journalist and publicist, she owns more cookery books than one woman should, but barely gets time to cook.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.