14. joulukuuta 2020

Jenny Fagerlund - 24 pientä ihmettä


Joulutunnelma saattaa olla tänä vuonna hakusessa eikä valkoisesta joulustakaan ole takeita. Mutta iloksemme ruotsalaisen Jenny Fagerlundin 24 pientä ihmettä tarjoilee talven taikaa, hyvää tahtoa ja joulun säihkettä lumisessa !!! Tukholmassa. Kirjan päähenkilö on 34-vuotias Emma jota tuleva joulu ahdistaa, sillä kaksi vuotta sitten jouluaattona hänen elämänsä romahti. Hän joutui avomiehensä Niklaksen kanssa onnettomuuteen, jossa hän itse loukkaantui ja Niklas kuoli. Jo kaksi vuotta Emma on potenut hirveää syyllisyyttä ja eristäytynyt ystävistään ja läheisistään. Masennus on vienyt voimat niin tyystin, että hän ei jaksa panostaa yhtään lahjatavarapuotiinsa, joka on itse asiassa konkurssikypsä.

Perheellinen Magda-sisar yrittää innostaa halutonta Emmaa vaikka uuteen harrastukseen ja patistaa tätä ottamaan kaikki irti tulevasta joulusesongista, joka on Emman puodin viimeinen mahdollisuus. Eräänä lumituiskuisena iltana Emma saattaa eksyneen vanhuksen kotiinsa ja saa idean tehdä jokaisena joulukuun päivänä aattoon asti ison tai vaikka kuinka pienen hyvän työn jollekulle, tutulle tai tuntemattomalle. 

Niinpä Emma avaa sydämensä näkemään ihmiset ympärillään ja heidän pienet avuntarpeensa.  Hyvien tekojensa kautta hän ajautuu hyvän kierteeseen ja saa hyvän moninkertaisesti takaisin, sillä moni autettu auttaa vuorostaan Emmaa juuri siinä, missä apua kipeimmin tarvitaan. Palkattomaan työharjoitteluun tuleva nuori Julia osaa esimerkiksi antaa neuvoja some-näkyvyyteen ja työttömäksi jäänyt keski-ikäinen Hasse osoittautuu asiantuntijaksi nettisivujen laadinnassa. Emman vakioasiakas, shoppailuholisti Angela taas auttaa järjestämään puodissa askarteluillan lapsille ja kattausillan hienostorouville. Puodin myynnit alkavat nousta ja siellä on pitkästä aikaa iloinen ja yhteisöllinen tekemisen meininki, vaikka Emmaa aluksi ärsyttää etenkin pomoileva sisko.

Sitten on vielä komea Adam, joka ei ollutkaan itseään täynnä oleva pröystäilevä juppi, vaan sympaattinen kauppapuutarhayrittäjä ja koiraansa rakastava mies. Emma ja Adam alkavat lähentyä varovasti aamuisilla koiralenkeillä sen jälkeen kun Angelan yhdeksänvuotias labradorinnoutaja Lukas saa Emman luota uuden kodin. 

Joulukuun päivinä hyvien töiden karttuessa Emman innostus ja elämänilokin alkavat palata. Puoti ja sen asiat eivät enää tunnu ylivoimaiselta kiviriipalta, vaan hän odottaa ilolla uutta työpäivää. Adamin ja Emman välillä orastaa jotain rakastumisen tapaista. Emman puodissa tuoksuu glögi ja Adamin tuoma joulukuusi säihkyy koristeissaan. Fagerlundin tarinassa ihmisillä on hyvä tahto ja uskoa siihen, että kaikki järjestyy. 24 pientä ihmettä taitaa olla tämän joulun suosikkikirja, sillä samaan aikaan minun kanssani 30 muuta kuunteli tätä Storytelissä. Kirja on viihdyttävä ja viihdettä, mutta ei kuitenkaan liian siloinen. Yllätyksiäkin tarinaan kätkeytyy, mutta niistä on viisasta vaieta. Itselleni kirja toi muistoja yrittäjyyteni ajoilta: jouluna oli aina aivan tajuton hässäkkä, fyysisesti uuvuttavaa, mutta silti antoisaa.


Jenny Fagerlund - 24 pientä ihmettä
Alkuteos 24 goda gärningar 2018
Suomentanut Antti Saarilahti
Gummerus 2020
Äänikirjan lukija Karoliina Niskanen
_______________

Jenny Fagerlund (s. 1979)  on tukholmalainen journalisti ja kirjailija. Hän rakastaa hyvän mielen romaaneja ja lukee kaiken, minkä käsiinsä saa. Fagerlundin romaani 24 pientä ihmettä nousi Ruotsissa myyntilistoille ja hurmasi kaikki, jotka rakastavat joulua.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella sympaattiselta kirjalta. Tuli hyvä mieli jo postausta lukiessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kiva, romantiikka ei ole ällömakeaa. Ja luminen Tukholma oli ihana, oikeaa talven tuntua ja joulutunnelmaa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.