9. joulukuuta 2020

Karin Brunk Holmqvist - Pieni potenssipuoti


Joulun alla on monenlaista kotipuuhaa, jonka lomassa sopii mainiosti kuunnella jotain ei niin vaativaa äänikirjaa. Silmiini sattui äänikirjapalvelussa Pieni potenssipuoti, joka on ilmestynyt kirjana suomeksi jo 2011, mutta vasta äskettäin äänikirjana. Ja kyllä, tämä oli hauska, kepeä ja hyväntuulinen, ja kotityöt sujuivat kuin tanssi.

Kirjassa tapaamme Svenssonin neidit Tildan ja Elidan, kahdeksaakymmentä ikävuottaan lähestyvät vanhapiikasiskokset. Heidän elämänsä on rutinoitunut mitäänsanomattomuuden tilaan. Kotina on vanhemmilta peritty lapsuudenkoti pienessä uinuvassa kylässä, jossa kaikki junnaa paikallaan aivan kuten neitienkin elämässä. Neitien veli asuu Tukholmassa ja yrittää patistaa siskojaan palvelutaloon. Näin hän saisi kotitalon kesäpaikakseen. Veli sanoo, että vedenkanto, ulkohuussi ja puulämmitys ovat aivan liian vaivalloisia iäkkäille siskoille.

Mutta neitejä ei palvelutalo kiinnosta, heillä on oma tupa ja oma lupa. He säästävät eläkkeistään sukanvarteen, tai oikeammin pataan ja piironginlaatikkoon, eivätkä salli itselleen mitään huvituksia. Ei uusia kolttuja tai herkkuruokaa. Mutta kun viereisen talon ostaa tukholmalainen Alvar, toimistopäällikkö ja ylen charmikas herra, muutos alkaa leijua ilmassa. Neidit vahtivat naapuriaan verhon takaa ja ovat ylpeitä kutsusta tämän illalliselle. Uudet kalliit mekotkin on ostettava!

Alvarin petuniat kukoistavat aivan ihmeellisellä tavalla ja kun neidit saavat tietää kukkien kukoistuksen salat, heillä välähtää: täytyyhän tuon samaisen aineen nostattaa myös mieskuntoa! Niinpä neidit päättävät lyödä rahoiksi ja perustaa postimyyntifirman, incognito tietenkin. He valmistavat potenssilääkettään, mikä tietää lukuisia käyntejä lähikylien viinakaupoissa, alkoholi on näet rohdon yksi tärkeä ainesosa. Ensimmäisen kerran Poste restanten luukun avatessaan neidit lähes pyörtyvät: sieltä tulvii asiakkaiden tilauksia kasapäin!

Tarinassa seuraa kosolti hauskoja ja huvittavia käänteitä. Neidit saavat asiakkaakseen myös erään hyvin tutun potenssipulmista kärsivän henkilön. Svenssonin neidit selvittävät eteen tulevat pulmalliset tilanteet ja saavat postimyyntitienesteillä taloonsa lopulta vesijohdon ja hurmaavan vaaleansinisen sisävessan. Pieni potenssipuoti on herttainen pikku kirja. Ei tokikaan suurta kirjallisuutta, vaan kepeää hyväntuulista viihdettä. Kirja sopi täydellisesti mielen keventäjäksi näinä ankeahkoina aikoina.

Karin Brunk Holmqvist - Pieni potenssipuoti
Alkuteos Potensgivarna 1997
Suomentanut Raija Rintamäki
Bazar 2011, äänikirja 2020
Äänikirjan lukija Eila Pyhältö
________________

Karin Brunk Holmqvist (s. 1944) on kirjoittanut kuusi romaania, jotka ovat tehneet hänestä yhden Ruotsin luetuimmista ja pidetyimmistä kirjailijoista. Brunk Holmqvist kirjoittaa humoristisia kertomuksia siitä, kuinka koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa elämäänsä, ja hänen kirjansa saavat lukijan nauramaan ja nyökkäilemään hyväksyvästi. Ruotsissa Pientä potenssipuotia on myyty jo yli 150 000 kappaletta.

3 kommenttia:

  1. Kiitos! Vaikuttaa hulvattomalta kirjalta. Taidan ottaa kuunneltavaksi jonkin tympeän askareen siivittäväksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on otettava ilo sieltä, mistä vain saa! Mukavia joulupuuhasteluja Kirsti.

      Poista
  2. Yskäisin ensin, että luinko kirjan nimen väärin, mutta luin oikein. Onneksi luin myös tekstisi ja sait kyllä kiinnostumaan aiheesta. Hurmaavat vanhemmanpuoleiset siskokset ja charmantti naapuri. Iloiselta tarinalta kuulostaa.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.