19. joulukuuta 2020

Jenny Gladwell - Sydämeni lahja


Joulutunnelmaan on tänä vuonna erityisen vaikea virittäytyä, niinpä kuuntelin vielä yhden jouluisen viihderomaanin. Jenny Gladwellin esikoisteos Sydämeni lahja vie lumiseen Norjaan. Tarinan taustalla on toiseen maailmansotaan liittyvä historiallinen fakta: Norjan kuningas Haakon VII ei suostunut suoralta kädeltä natsien vaatimuksiin, vaan pakeni maasta. Hän siirtyi maanpakoon Lontooseen, mistä käsin toimi Saksan vastaisen toiminnan symbolina.  Vuodesta 1947 Norja on lahjoittanut Trafalgar Squarelle suunnattoman suuren joulukuusen kiitokseksi toisen maailmansodan aikana briteiltä saadusta avusta.

Tarinan päähenkilö on huipputoimittaja Jane, joka potee sydänsuruja. Hän on juuri julkaissut kehuja keränneen, vaativan jutun, jonka aikaa vievää panostusta miesystävä Simon ei kestänyt, vaan on pannut suhteen poikki. Pomo lähettää Janen ja lehden valokuvaajan Benin ylelliselle pressimatkalle Norjaan. Jane on äkeissään, sillä hän tahtoisi kirjoittaa jostain tärkeästä aiheesta, ei mistään halvatun joulukuusesta. Ystävä Margot kehottaa Janea rentoutumaan ja kokemaan lyhyen laastarisuhteen matkaseurueeseen kuuluvan, komean tositeevee-juontajan Philipin kanssa. Näin petollinen Simon pyyhkiytyisi lopullisesti Janen mielestä.

Seurue majoittuu ylellisiin tunturihotelleihin ja osallistuu lumisessa metsässä vaikuttavaan kuusen valinta- ja kaatamisoperaatioon. Paikalla on myös iäkäs Thomas Eriksson, toisen maailmansodan veteraani, joka paljastaa Janelle sodanaikaisen salaisuutensa. Nuori Thomas oli yksi niistä vastarintaliikkeen miehistä, jotka auttoivat kuningas Haakonin rajan yli turvaan Ruotsiin. Operaatioon osallistunut nuori norjalaistyttö on siitä lähtien kummitellut miehen mielessä, vaikka hän onkin elänyt hyvän elämän ensirakkautensa kanssa.  Tuo yksi huumaava rakkaudenyö pikkuisessa mökissä ei unohdu. Sodan aikana tyttö kirjoitti Thomasille Lontooseen, mutta mies ei koskaan vastannut näihin rakkaudentäyteisiin kirjeisiin. Sodan jälkeen Thomas etsi tyttöä tuloksetta ja piilotti tältä saadut kirjeet romanttisesti siihen pieneen mökkiin, jossa he rakastivat toisiaan. Thomas uskoutuu Janelle ja pyytää tältä palvelusta.

Sodanaikainen, sydämeen käyvä rakkaustarina ei ollut aivan sitä, mitä lukija aluksi luulee. Eikä komea Philip ollut tavoittelemisen arvoinen, vaan samanlainen limanuljaska kuin Simon. Rakkaus voi löytyä yllättävältä taholta. Romaani kertoo terävästi mukana olevista pintaliitäjistä ja lifestyle-bloggareista, hienoista dinnereistä ja laskettelun vaaroista Norjan lumisilla rinteillä. Kirjassa on paljon flirttiä kuten genreen kuuluu, mutta Gladwell kirjoittaa toki sujuvasti. Minusta oli mukava piipahtaa lumisessa Norjassa ja tutustua yhteen heidän historiansa tapahtumaan.

Jenny Gladwell - Sydämeni lahja
Alkuteos A Gift in December 2019
Suomentanut Aura Nurmi
Otava 2020
Äänikirjan lukija Maija Paunio
________________
Jenny Gladwell on Genevieve Herrin taiteilijanimi. Hän kasvoi Lontoossa ja on työskennellyt kustannusalalla yliopistosta valmistumisensa jälkeen. Gladwell asuu Skotlannissa perheensä kanssa.

5 kommenttia:

  1. Olipa kiva kun kerroit historiallista faktaa. Norjan miehittämisestä olen tiennyt, mutta uutta oli, että kuningas oli maanpaossa Lontoossa. Ja että Norja lahjoittaa joka vuosi kuusen kiitokseksi.
    Toinen maailmansota tulee lähelle loistavassa Babylon Berlin tv-sarjassa, jossa kansallissosialistit tekevät tihutöitään. Eilen jo mainittiin Hitler nuorisoleirillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on hienoa, että viihdekirjoissa tulee esiin joku historiallinen fakta, kuten tässä nyt. En ole tuota Babylon-Berliniä katsonut, uskon että se on hyvä ja upeasti kuvattu. Mukavaa joulun aikaa Mai.

      Poista
  2. Onpa kirjassa kiinnostava historiallinen aihe. Jo tämän aiheen perusteella haluaisin lukea tämän. Kiitos esittelystä ja ihanaa joulun odotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sopii joulunajan lukemiseksi loistavasti. Hyvää joulua Anneli.

      Poista
  3. Tuo historiallinen osa oli tässä kyllä kiintoisa lisä, joka nosti kokonaisuuden tavanomaisen viihderomaanin yläpuolelle. Kaiken kaikkiaan sujuvasti etenevä ja hyvin vuodenvaihteeseen sopiva romaani.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.