25. helmikuuta 2016

Françoise Gilot - Elämä Picasson rinnalla


Pablo Picasson (1881-1973) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 135 vuotta. Hän syntyi Málagassa, asui Barcelonassa ja Madridissa ja sitten kuolemaansa asti Ranskassa.  

21-vuotias taideopiskelija Françoise Gilot ja 61-vuotias Pablo Picasso tutustuivat Pariisissa saksalaismiehityksen aikana. Françoise eli Picasson rinnalla lähes 10 vuotta ja synnytti tälle kaksi lasta, Clauden ja Paloman. Kirja on muistelmateos, jossa saamme lukea Picasson värikkäästä elämästä Françoisen silmin.

Picasso oli varsin oikutteleva, ailahteleva ja lapsellinenkin persoona, pelasi jonkin tyyppistä suhdepeliä naistensa ja ystäviensä kanssa. Kirjassa on varsin herkullinen kuvaus Picasson ja Braquen välisestä kissanhännänvedosta. Hänen ateljeehensa tungeksi päivittäin liuta ihmisiä ja Picasso otti heidät kaikki vastaan - tai kyykytti ystäviään kieltäytymällä tapaamasta heitä. Picasson ystävä- ja tuttavapiiriin kuului tietysti paljon sen ajan kulttuurivaikuttajia: Gertrude Stein, Henri Matisse, Georges Braque...

Kuuluisin Picasson Françoisesta maalaamista muotokuvista on ehkä tämä La Femme-Fleur vuodelta 1946. Kirjassa kerrotaan Picasson sanoin kuinka hän tätä muotokuvaa kehitteli. Erityisesti pulmaa tuotti kasvojen muoto, mutta lukuisten kokeilujen jälkeen ratkaisu löytyi. Aivan upea kurkistus Picasson ajatuksiin.

'Ei, tämä ei kertakaikkiaan sovi sinulle. Realistinen muotokuva ei alkuunkaan vastaa sinua..... En voi nähdä sinua istuvana. Et ole passiivinen tyyppi.... Matisse ei ole ainoa, joka voi maalata hiuksesi vihreiksi.... Sinä olet kuin kasvi, ja minua ihmetyttää, kuinka ylipäätään keksin, että kuulut enemmän kasvikuntaan kuin eläinkuntaan. En ole ikinä kuvannut ketään tällä tavalla. Eikö olekin kummallista? Mutta se on oikein. Se kuvaa sinua.'

La Femme-Fleur 1946
Kirjan sivuilla saamme lukea laajasti Picasson ajatuksia taiteesta ja sommittelusta, mikä on hyvin mielenkiintoista. Picassolle aamut olivat hitaan käynnistymisen ja masennuksen aikaa, mutta iltapäivästä pikkutunneille hän maalasi kurinalaisesti joka päivä. Picasson syntymäpäivänä viime syksynä kirjoitin pienen postauksen into & vimmaan Feliz Cumpleaños Pablo!

Mielenkiintoinen ajankuva ja kiinnostava näkökulma Picasson sieluun, hänen taiteensa alkulähteille. 


Françoise Gilot, Carlton Lake
My Life with Picasso 1964
Elämäni Picasson rinnalla 1965
Otava
Suomentaja ?
★★★
Lainattu kirjastosta.

LISÄYS
Huomasin tämän Pariisin Picasso Museoon tulevan veistosnäyttelyn - vinkiksi Ranskaan matkaaville.  Lyhyt info täällä. Kirjassa Françoise kertoo laajalti miten monet Picasson veistoksista syntyivät, usein silkasta romusta jota Picasso keräsi talteen kaatopaikoilta. Aika uskomaton on Le venus du gaz (picasso), joka on ruosteinen polttimo. Googlatessa löytyy mm. kuuluisa vuohi, jonka syntyvaiheita selostetaan myös kirjassa.


Helmet-lukuhaasteen kohdat:
26 / muistelmateos, 43 / Kirjassa mukana Pablo Picasso (syntymästä 135 vuotta)

3 kommenttia:

 1. Oh I really must read this...soon!
  I love reading biographies of famous people, gaining an insight as to what makes them tick. And this sounds absolutely fascinating!
  Many thanks for the introduction.:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The book was very interesting indeed. Apart from art books this was the 1st time I read about Picasso's personal life. He was truly hidious and cruel with his women!!! I have to say that love is crazy!

   Poista
  2. I totally agree with that...in my experience, love has always been a law unto itself!!;)

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.