12. helmikuuta 2016

Marsha Mehran - Ruusuvettä ja lammaspataa


Marsha Mehran (1977-2014) on teheranilaissyntyinen kirjailija. Hän kirjoitti kaksi maailmanlaajuista best-selleriä: Lumoavien mausteiden kahvilan 2005 ja tämän, edellisen itsenäisen jatko-osan 2008. Mehran kuoli yksinäisenä ja eristäytyneenä kärsittyään vakavasta suolistosairaudesta (IBD?) ja mielenterveysongelmista.

Ruusuvettä ja lammaspataa tarjoillaan Café Babylonissa, pienessä Irlannin länsirannikon kyläpahaisessa. Kahvilaa pyörittävät shaahin Iranista paenneet kolme sisarusta - Marian, Bahar ja vielä koulua käyvä Layla. Osa paikkakuntalaisista rakastaa Marianin eksoottisia ruokia ja kahvilasta leijailevia hurmaavan mausteisia tuoksuja. Osa pitää ennakkoluuloistaan kiinni ja erityisesti raamattupiirin ikäneidot ja lesket juoruavat ja panettelevat.

Kirja oli oikein sympaattinen ja viihdyttävä tyttöjen kirja.

  • Mehran kertoo elävästi Ballinacroaghin kylän elämästä ja sen hauskoista asukkaista. 
  • En ole käynyt Irlannissa. Siksi minua viehätti myös Irlannin karujen rannikkomaisemien, kyläjuhlien ja druidiperinteitten kuvaus. 
  • Oli kiinnostavaa kurkistaa pienesti myös Iranin oloihin ja iranilaiseen ajatusmaailmaan. 
  • Mukana oli sopiva annos romantiikkaa, hiven myös jännitystä, vaikkakin rantaan ajautuneen merenneidon tapaus tuntui irralliselta. Mutta toki sen avulla Mehran sai piirrettyä tarkempaa kuvaa päähenkilöistä ja kylän muista ihmisistä.
  • Rakkautta ruokaan ja ruuanlaittoon voin vain kadehtia!

Bahar käytti kahvilan keittiötä siivotessaan ruusuvettä. Mikä ihana ajatus. Tuoksuisipa omassakin keittiössä joka päivä ruusu ja kardemumma!

Marsha Mehran
Rosewater and Soda Bread 2008
Ruusuvettä ja lammaspataa 2009
Tammi
Suomentanut Henna Kaarakainen
★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
1 / ruuasta kertova kirja, 4 / maahanmuuttajasta kertova kirja, 8 / minulle uusi kirjailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.