17. helmikuuta 2016

André Brink - Kun vielä muistanEteläafrikkalaisen André Brinkin (1935-2015) useita teoksia on suomennettu. Hän toimi englanninkielen ja kirjallisuuden professorina Kap-kaupungissa ja aloitti kirjailijan uransa 1960-luvulla ollen apartheidia vastustavien kirjailijoiden eturintamassa. Kun hänen teoksiaan sensuroitiin kotimaassa, Brink alkoi kirjoittaa myös englanniksi.

Kun vielä muistan -kirjan kertoja on 78-vuotias kirjailija Chris Minnaar. Hän on tutustunut runsas vuosi sitten vajaa nelikymppiseen Racheliin ja tämän aviomieheen Georgeen. Kolmikosta tuli erottamattomat, parhaat ystävykset, jotka viettivät paljon aikaa yhdessä nauttien hyvistä viineistä ja ennen kaikkea keskusteluista. Luottamus tuntui rikkumattomalta, mutta sitten jotain kuitenkin tapahtui. Uskottomuus toi särön Rachelin ja Georgen täydelliseltä vaikuttaneeseen avioliittoon.

Vanha kirjailija oli platonisesti rakastunut Racheliin, ja tämän tokaisu Rakas, rakas vanha ystävä! viilsi kirjailijan sieluun. Georgen lähdettyä he viettivät kaksin Rachelin syntymäpäivää. Juhlat alkoivatkin hilpeästi, mutta sitten savukkeita ostamaan lähtenyt Rachel katosi. Tapahtui onnettomuus. Rachel kuoli koomasta heräämättä muutaman viikon kuluttua.

Koomaviikkoina ahdistustaan turruttaakseen kirjailija muistelee elämäänsä, ja tekee sen lukuisten elämänsä naisten kautta. Paljon naisia, paljon seksiä. Hän ei koskaan pystynyt elämään ilman naista. Hän oli addiktoitunut rakastumiseen, kesti se sitten yhden yön, yhden viikon tai yhden vuoden. Mutta kirjailija kuvaa lämpimästi ja rakkaudella näitä kaikkia naisiaan ja heidän inhimillisiä piirteitään - olivatpa he upeita ilmestyksiä tai jo rupsahtaneita rusinoita.

Kirjailija ei saa Rachelin koomaviikkoina nukuttua, vaan katsoo öisin CNN:n lähetyksiä Irakin sodasta. Ruudun täydeltä tositeeveen sotaa. Välillä hän käy tapaamassa vanhainkodissa pian 103 vuotta täyttävää dementoitunutta äitiään. Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaa ja rotuerottelulakeja sivutaan myös raadollisella tavalla.

Tämä oli hieno kirja ystävyydestä ja rakkaudesta. Kaiken seksin ja lukuisten naisseikkailujen kanssa kirja olisi voinut olla hyvinkin luotaantyöntävä ja banaali, mutta ei. Tämä oli inhimillinen ja kaunis etenkin lopussa, kun äitikin oli jo kuollut. Brinkin tapa kirjoittaa miellytti minua kovasti.

Andre Brink
Before I forget 2004
Kun vielä muistan 2006
WSOY
Suomentanut Seppo Loponen
★★★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
27 / afrikkalainen kirjailija

2 kommenttia:

  1. Andre Brink nolottaa minua. En muista, että olisin lukenut yhtään kirjaa häneltä. Aina vain paranee, kun kerron, että olen ostanut uutuutena häneltä ilmestyneen kirjan kunakin vuonna. Kaiken lisäksi ostosteni lukija ylisti kirjailijaa. Ja nyt nuo kirjat ovat minun omat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryhdistäydyt tässä joku päivä :) Brinkiltä olin lukenut ikuisuuksia kirjan Valkoinen kuiva kausi. Pidin tästä, tosin hyvin paljn seksiä.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.