18. helmikuuta 2016

Jessica Brockmole - Kirjeitä saareltaKirjeitä saarelta vie lukijan sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin.

1912-1917
Nuori Elspeth Dunn asuu lampaitten keskellä karulla Skyen saarella Skotlannin luoteisrannikolla. Ja kirjoittaa runoja. Vuonna 1912 hän saa elämänsä ensimmäisen ihailijakirjeen kaukaa Illinoisista David Graham nimiseltä opiskelijapojalta. Tästä alkaa säännöllinen kirjeenvaihto, mikä vuosien saatossa kehittyy rakkaudeksi. Mutta kaikki on varsin monimutkaista. Elspeth on naimisissa ja syttyy sota.

Ensimmäiseen maailmansotaan ambulanssin kuljettajaksi värväytyminen tuo Davidin Eurooppaan ja rakastavaiset vihdoin elävät rakkautensa todeksi lyhyillä tapaamisilla. Dramaattisten tapahtumien jälkeen Davidin kirjeet loppuvat vuonna 1917.

1940
Elspethin tytär Margaret on rakastunut lentäjä-Pauliin. Äiti varoittelee tytärtään tekemästä hätäisiä päätöksiä, koska sota vääristää tunteet. Elspeth on pysytellyt hyvin vaitonaisena elämästään eikä Margaret edes tiedä kuka hänen isänsä on. Toisen maailmansodan pommit putoilevat Englantiin ja Skotlantiin. Tämä järkyttää Edinburghiin muuttanutta Elspethiä ja hän katoaa Davidin kirjeet ja omat muistikirjansa matkalaukuissaan. Tytär Margaret hätääntyy, ryhtyy jäljittämään äitiään ja selvittämään tämän vaietun elämän aukkoja.

Tämä oli aivan hurmaava ja liikuttava rakkauskertomus. Kirja perustui kokonaan kirjeisiin: Elspeth & David; Margaret & Paul; Margaret & enonsa Finlay. Kirjeet piirsivät tarkat luonnekuvat Elspethistä ja Davidista. He avasivat sydämensä ja ajatuksensa lukijalle, tulivat läheisiksi. Kirjeistä kuulsi koko tunteitten kirjo: rakkaus, huoli ja pelko sodan arvaamattomuudesta.

Kauniisti kirjoitettua ja nostalgista. Tämä sota-ajan rakkaus kesti parin vuosikymmenen eron. Kun Elspeth ja David tapaavat 23 vuoden jälkeen Pyhän Marian katedraalissa, ei tarvittu kuin nämä vuorosanat :

'Hei Sue.' Hän ojensi kätensä. 'Tässä minä olen.'
Lankesin hänen syliinsä. 'Siinähän sinä olet, Davey. Siinähän sinä olet.'

Jessica Brockmole
Letters from Skye 2013
Kirjeitä saarelta 2015
Bazar
Suomentanut Marja Helanen
★★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
3 / kirjassa rakastutaan, 8 / minulle uusi kirjailija, 41 / kirjassa lähetetään kirjeitä

2 kommenttia:

  1. Pidin tästä kauniista tarinasta. Totta nostalginen. Huumaannuin lopusta ja Pyhän Marian katedraaliin kohtauksesta. Saari miljöönä, niin minä olen valmis lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjeet olivat taidokkaita ja koskettavia. Loppu huikea. Kyllä tämäkin olisi pitänyt top kymppiin mahduttaa :) Oli valinnan vaikeus. Kiitos monista hyvistä vinkeistä Ulla!

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.