7. helmikuuta 2016

Toni Morrison - Luoja lasta auttakoon


Vuonna 1931 syntyneelle Toni Morrisonille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto 1993, ensimmäisenä mustana naisena. Suomeksi on julkaistu häneltä lukuisia teoksia, joissa Morrison käsittelee mustien naisten elämää tänään ja menneinä vuosikymmeninä.

Luoja lasta auttakoon vei minut - valkoisen naisen ja valkoisten keskellä kasvaneen - outoon maailmaan, jossa vallitsee rasismi ja ihonväri ratkaisee kaiken.

Kun Bride syntyy hänen äitinsä kauhistuu: vauva on sudaninmusta, mistä lie tuo väri tullut kun hän itse on vaalea ja hänellä on valkoisten tukkakin... Äiti hyljeksii lastaan, välttää jopa fyysistä kosketusta, seisottaa sinisävyisen tapetin edessä nurkassa ja saa Briden sanomaan järkyttävän valheen. Ja tyttöhän sanoo -  vain jotta äiti hyväksyisi ja pitäisi kädestä.

Nuorena aikuisena Bride kääntää koulukiusaamiset ja tummuutensa voitokseen. Hänestä tulee ihailtu, haluttu, seksikäs ja menestyvä nainen, jolle stylisti on luonut häikäisevän valkoisen pukeutumistyylin. Puolen vuoden seurustelun jälkeen poikaystävä Booker jättää Briden sanoen 'Et ole se nainen, jonka haluan.' Jonkun aikaa riuduttuaan Bride lähtee jäljittämään elämästään kadonnutta miestä.

Myös Bookerilla on oma lapsuudentraumansa, josta hän on vaiennut. Adam-veljen traaginen kuolema vainoaa vuosienkin jälkeen. Booker kantaa velivainajaansa ikäänkuin harteillaan, ei päästä irti ja pani välit poikki muuhun perheeseen, kun nämä halusivat jatkaa elämäänsä. Kirjassa kerrotaan muutaman muunkin henkilön traagisista kohtaloista. Näitä ovat Briden vankilaan passittama Sofia, hylätty ja hyväksikäytetty Raisin sekä Bookerin täti Queen, joka oli menettänyt kaikki lapsensa lukuisten aviomiestensä hoiviin.

Kirja jätti minut typertyneeksi ja tyhjäksi. Teksti oli näennäisen kevyttä, mutta se kiteytti kaiken olennaisen - ja enemmänkin. Dramaattisesti. Lasten hyväksikäyttö on tietysti myös rankka aihe. Päällimmäiseksi jäi suru kaikista maailman lapsista, jotka tänäkin päivänä elävät köyhyydessä, hyljeksittyinä, kiusattuina, pahoinpideltyinä ja seksuaalisesti hyväksikäytettyinä. Ja suru siitä, miten nuo lapsuudenkokemukset viiltävätkään heitä kaikkina elämänsä vuosina.

On myös ihailtava kirjailijan modernia ja kiteyttävää tyyliä näinkin korkeassa iässä. Luomisvoiman taso ei ole yhtään iän myötä himmennyt. Järisyttävä lukukokemus. Tärkeä puheenvuoro rasismia vastaan ja lapsuuden puolesta. Luoja Morrisonia siunatkoon ja maailman lapsia auttakoon.


Toni Morrison
God help the child 2015
Luoja lasta auttakoon 2016
Tammi
Suomentanut Kaijamari Sivill
★★★★
Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaasteen kohdat:
8 / minulle uusi kirjailija,  24 / päivän täky, 39 / Nobel-kirjailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.