Anne Salovaara pureutuu esikoisromaanissaan Näin piirretään kuu arkaan ja vaikeaan aiheeseen: opettajan ja oppilaan väliseen rakkaussuhteeseen. Minerva on hoikka, vaalea ja nätti lukion äidinkielenopettaja, 28 vuotias - vasta tai jo, takana lyhyt avioliitto ja avioero. Jaakko on Minervan luokan 18-vuotias abiturientti, luonnossa viihtyvä rehti valokuvaajapoika. Vaivihkaisista, eksyneistä katseista se alkaa. Kyllä Minerva opettajan etiikan painon ja vastuunsa tuntee, mutta rakastuminen on ylitsepääsemättömän vahva tunne, se vie.
Minervalla on läheinen ystävyyssuhde opettajakollegoihin Mariaan ja Annaan, joiden kanssa käydään juhlimassa ja luodaan strategioita syntyneelle ongelmalliselle suhteelle. Sillä ongelmahan tämä rakkaussuhde on, suoranainen TABU. #meetoo-ilmiö on pääosin käsitellyt asetelmaa, jossa mies ahdistelee seksuaalisesti alaisenaan olevaa naista, mutta Salovaara kääntää asetelman päälaelleen. Etsiskelin aiheesta tietoa netistä. Mitään selvää lakipykälää asiasta ei ole, sillä aihe on moniselitteinen ja tilanteet voivat vaihdella suuresti. Kuitenkin opettajan ammattietiikkaan kuuluu, ettei seksuaalinen kanssakäyminen sovi edes täysikäisen oppilaan kanssa, sillä opettaja on valta-asemassa oppilaaseensa nähden.
Näin piirretään kuu alkoi minusta tyhjänpäiväisenä ja sekavana suhdesoppana. Ajattelin jo, että ei, en voi mitenkään jatkaa lukemista! Mutta olisihan minun pitänyt luottaa kirjailijaan, jonka novellikokoelmasta Afroditen askelin pidin kovasti! Tämä kaunis, ympäristön silmin hyvin hankala ja lukijassa paljon ajatuksia herättävä rakkaustarina kuvataan Minervan näkökulmasta. Romaani sisältää paljon pohdiskelua eettisistä kysymyksistä ja yleisesti epäeettisenä pidetyn rakkaussuhteen vaikutuksista opettajantyöhön. Minerva on aikuinen ja Jaakko teini, mutta heitä erottaa vain kymmenen vuotta, mikä oikeastaan on hyvin vähän. Jos unohdetaan opettaja-oppilas-suhde vanhempi mies ja nuori nainen ovat hyväksyttävä ja ihailtava juttu, mutta päinvastaisessa tilanteessa nainen on naurettava puuma.
Romaanin tapahtumista en voi oikeastaan paljoakaan kertoa paljastamatta juonta, mutta hyvin yllätykselliseksi tarina kääntyi ja draamaa riitti. Sanon vain sen, että suhde tietenkin paljastuu ja Minerva päätyy myrskyn silmään ja some-kuohunnan keskelle. Mukana on ikäviä tapahtumia mustasukkaisen ja tasapainottoman ex puolison Aleksin taholta ja Jaakon isän tuohtumusta ja syyttäviä katseita.
Rakkaus on merkillinen juttu: ei se kysy, onko tämä sopivaa vai ei. Minusta Minervan ja Jaakon rakkaus oli kaunista ja herkkää. He löysivät toisistaan sen tunteen ja yhteenkuuluvuuden, jota me kaikki etsimme. He kävivät luontokuvausretkillä, kävelivät hiljaisilla rannoilla ja heidän tunteensa toisiaan kohtaan olivat aitoja ja koskettavia. Kiinnostavasti Minerva pohtii laajemminkin naisen osaa epäsopivissa rakkaussuhteissa, joista historiassa ja maailmankirjallisuudessa löytyy loputtomasti esimerkkejä. Raiskattu nainen on saattanut tehdä itsemurhan säästääkseen sukunsa häpeältä ja raskaaksi tullut nainen on meillä Suomessakin monesti 'mennyt järveen' tai surmannut aviottoman lapsensa.
Alun hämmennyksestäni huolimatta Näin piirretään kuu osoittautui puhuttelevaksi ja hyvin koskettavaksi romaaniksi kielletystä rakkaudesta. Salovaaran teksti oli kaunista ja kuulasta, pidin etenkin luontokuvauksista. Ennen kaikkea romaani herätti paljon kysymyksiä: miten minä suhtautuisin, jos oma abi-poikani olisi samassa tilanteessa? Tuomitsisinko hänet ’vietelleen’ opettajan saalistavaksi pedofiiliksi? Entä jos olisin Minervan äiti? Miten suhtautuisin tyttäreni toimintaan? Ajankohtainen romaani vaikeasta aiheesta, suosittelen niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen.
Anne Salovaara - Näin piirretään kuuKansi Hannele Harald
Atrain&Nord 2019
Kustantajalta - kiitos!
_______________
Muualla: Kirjahullun päiväkirja, Vaasan ikkuna / kirjailijan haastattelu
Opetusalan eettinen neuvottelukunta
Opettajan ja oppilaan suhteesta lehdistössä Iltasanomat / Satakunnan kansa
Anne Salovaara (s. 1979) on Vaasassa asuva lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Esikoisteos novellikokoelma Afroditen askelin !2017).
Kiitos Anne Salovaaran romaanin esittelystä ja arvostelusta. Pidän aivan kauhean paljon kauniista kielestä romaanissa. Lyhyttä lausetta tai pitkää lausetta, se on aivan sama, kunhan romaanissa kieli kimaltelee. Olen opettaja. Romaani olisi antoisa.
VastaaPoistaOpettajat osaavat kauniin ilmaisun :) Tosiaan alussa ajattelin, ettei tämä kirja ole minulle ollenkaan. Mutta hyvin paljon ajatuksia heräsi ja oli kiinnostavaa tutustua myös koulumaailmaan.
PoistaKiitos Salovaaran esikoisromaanin esittelystä.
VastaaPoistaMinusta ikäero ei ole juttu, oli se kummin päin tahansa. Enemmän arveluttaa opettaja-oppilas tai joku muu vastaava asetelma.
Kiitos sinun, pidän silmät auki tämän suhteen.
Tässä tapahtui paljon, jota en voinut kertoa. Olen itsekin seurustellut itseäni hyvin paljon nuoremman miehen kanssa, ilman näitä hankalia asetelmia. Ikäerolla ei ole kovin isoa merkitystä minunkaan mielestäni.
PoistaTässä käsitellään todella kiinnostavaa aihetta. Pidin Riikka Pulkkisen Rajasta, jossa oli myös opettajan ja oppilaan kielletty rakkaus, mutta siinä se opettaja oli mies. Tuo on kiperä tilanne, koska tunteet eivät kysy lupaa, ne vain tulevat. Pidän tämän kirjan mielessä.
VastaaPoistaOrastava rakkaus raastoi Minervaa kovasti, ja hän vatvoi asiaa noiden kollegoidensa kanssa. Tunne oli molemminpuolinen, yhtä lailla Jaakko piiritti opettajaansa. Koko koulua ja kaupunkia kuohuttava juttu.
PoistaKiitos kirjan esittelystä. Luin myös postauksen Kirjahullun päiväkirja -blogissa ja totesin, että on todella kiinnostava kirja.
VastaaPoistaKiitos Anneli. Aihe on todella kiinnostava!
Poista