20. heinäkuuta 2021

Kreetta Onkeli - Eräitä sanaselityksiä


Hyvää naistenviikkoa.  Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi haastaa naistenviikkohaasteeseen 
tänä kesänä jo seitsemättä kertaa. Minä julkaisen muutaman bloggauksen naiskirjailijan teoksista.
...
 
Sanoja voi siirrellä mielensä mukaan. Sanoista rakentuu selitys. Selitystä seuraa ymmärrys. Ei voida sanoa, onko joku ymmärtänyt oikein vai väärin. Kukin ymmärtää tavallaan. Ymmärrystä seuraa mielenrauha.

Eräitä sanaselityksiä on Kreetta Onkelin lapsille julkaiseman rakastetun Selityspakin versio aikuisille. Onkeli esittää 40 tarkkaa, oivaltavaa ja humoristista selitystä koronasta puhelimessa jonottamiseen, suomalaisesta elämänihanteesta suoruuteen, juolahduksesta kuuliaisuuteen. Kirja oli hauskaa kuunneltavaa kesähelteillä ja monet sanaselitykset olivat mainioita. Korona-aika on tuonut oman lisänsä jokapäiväiseen puheeseen uusilla tai uudessa merkityksessä käytettävillä sanoilla: altistuminen, aluehallintovirasto, ilmaantuminen,  striimaus, turvaväli ja viruslinko.

Altistumisella on huono kaiku ja koronavilkku varoittaa siitä. Mutta Onkeli sanoo: Jos unohdamme sairastumisen, altistuminen on kaiken oppimisen ja kehittymisen edellytys. Älyrannekkeet eivät kerro, miten elämme ihmisinä, joten altistumisvilkku voisi olla tarpeen. Se ilmoittaisi, milloin ja missä määrin altistamme itsemme rohkeasti jollekin uudelle, hyvälle ja opettavaiselle. Altistumisen vastakohtana ihmisen tulisi rehottaa!

Korona-ajan monista hallituksen tiedotustilaisuuksista jäi someen elämään peruspalveluministeri Krista Kiurun tokaisu: Ensi viikolla on tietenkin uusi viikko. Viikko se on viikko ensi viikollakin. Myös aluevirasto tuli monen tietoisuuteen ensi kertaa. Se on virasto, joka kertoo, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Helppoa kuuliaiselle kansalaiselle. Etäkokousten ja -tapahtumien myötä monelle tuli (tai ei tullut) tutuksi termi striimaus. Kirjassa kirkkoherralle se on ylivoimainen sana, joka kääntyy nolosti aina strip-alkuiseksi.

Kunta on Onkelin mukaan viuhka, jossa eri toimialat ovat sen laskoksia eikä niihin laskoksiin pääse töihin tutkinnotta. Muulloinkin kuin korona-aikana Kela on täyttä kafkaa, vaikka se on suomalaisten ylpeys. Entä miten kääntyy EU:n kielille agraariset budjettiriihi, iltalypsy ja suhmurointi? Ymmärtääkö ulkomaalainen alkuunkaan, mitä ne tarkoittavat? Sitten meillä on vielä suomalainen standardstandard-elämäntapa. Jos on elämänsä kanssa hukassa, tarvitsee vain mennä Prisman parkkipaikalle ja katsella ympäriinsä. Kuratointikin on muotisana ja voi ajatella koulukuraattorin ohjaavan oppilasta nimenomaan tähän standardstandardiin eli keskivertoon suomalaiseen elämään. 

Turvaväli on pelastanut monet introvertit ja yksinäisyyttä kaipaavat, erityisesti runoilijat. Nyt välimatkan pitäminen toisiin on täysin korrektia ja jopa suotavaa. Näiden esiin nostamieni sanaselitysten lisäksi Onkeli valottaa myös seuraavien sanojen sisintä olemusta: suunta, voimavara, hiljaisuus, peruuntuminen, ääni, suoruus, nollatoleranssi, rohkeus, tuut, työsuhdehevonen, nimi, pohja, usko, mielenosoitus, halpasanat, kompakti, haaste, luovuttaminen, hyväntekeväisyys, kuva, mustavalkoinen, kärsimys, vesijuoksu, juolahdus, Michelin-ravintola, ovi, yhteydenpito & selitys. Kuuntele ja huvitu!

Kreetta Onkeli - Eräitä sanaselityksiä
Audiomaa 2021
Äänikirjan kertojat Juho Milonoff & Vilma Melasniemi
_______________

Kreetta Onkeli (s. 1970 Jyväskylässä) on helsinkiläinen kirjailija. Hän on opiskellut dramaturgiaa, toiminut kolumnistina useissa eri lehdissä, kirjoittanut kuunnelmia, esseitä ja jatkokertomuksia. Onkelin esikoisteos, Ilonen talo (1996) sai Kalevi Jäntin palkinnon ja siitä on tehty myös 3-osainen tv-elokuva. Keväällä 2013 ilmestyi Onkelin ensimmäinen lapsille suunnattu kirja Selityspakki. Samana vuonna ilmestynyt Poika joka menetti muistinsa sai Finlandia Junior -palkinnon.


5 kommenttia:

  1. Tuosta Krista Kiurun tokaisusta tulee melkein mieleen Matti Nykäsen tokaisut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh, mainiohan se oli :D Toki ministerit olivat varmaan pää pyörällä liki jokapäiväisistä tiedotustilaisuuksista.

      Poista
  2. Aluehallintovirasto (aiemmin Lääninhallitus) on määritellyt meidän perheen elämää vuosikymmenet. Perhekotiluvat ja toiminnan seuranta on niiden heiniä.
    Kiinnostaa tämä kirjakin. Onkeli tuli tutuksi Iloisesta talosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut aiemmin tutustunut Onkeliin, kiva kirja tämä. Paljon muutakin hauskaa mainitsemieni lisäksi.

      Poista
  3. Haasteviikon suoloja on saada vinkkejä kirjoista, jotka ovat jotenkin liukuneet ohi. Kiitos siitä ja panostuksestasi naistenviikkoon!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.