22. marraskuuta 2021

Ihminen, kone ja koru, Didrichsenin taidemuseo


Kävin katsomassa Björn Weckströmin (s. 1935) elämäntyönäyttelyn IHMINEN, KONE JA KORU Didrichsenin taidemuseossa. Näyttelyn oli määrä olla jo viime vuonna taiteilijan 85-vuotisjuhlavuonna, mutta onneksi se voitiin avata nyt. Minä en tiennyt paljonkaan Weckströmin elämästä. Tunsin hänet vain uraauurtavana korusuunnittelijana Lapponia Jewelryn ajoilta, mutta nämä hänen ihmisenkokoiset myyttiset pronssihahmonsa olivat minulle uutta. Ne ovat häkellyttäviä, dramaattisia ja tietysti upeita, mutta minusta aika pelottavia. Didrichsenin nettisivu kertoo niistä näin:

Weckströmin teoksissa antiikin myytit kohtaavat aikamme tieteelliset saavutukset ja fantasiat – avaruuden valloituksen, geenimanipulaation ja koneiden vallankumouksen. Näyttelyn 1980- ja 90-lukujen suuret, kiiltävät pronssiveistokset, koneihmiset, ovat kuin näky teknologisen kehityksen siivittämästä tulevaisuudesta.


Korunäyttelyssä nähdään 86 korua Weckströmin uran varrelta. Mukana on taiteilijan tunnetuimpiin koruihin lukeutuva ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa nähty Planetaariset laaksot -kaulakoru. Tunnetuimmat korunsa Weckström on suunnitellut suomalaiselle Lapponia Jewelrylle, jonka nykyään omistaa Kalevala Koru Oy.



Planetaariset laaksot / Planetoid Valleys


Weckströmin pienet marmori- ja lasiveistokset olivat sympaattisia ja lähestyttäviä. 
Näyttelyssä oli mm. sarja upeita Stonehenge-veistoksia.





Ajattelija / The thinker, 1988



Stereofoninen uni / Stereophonic dream



Sokea juoksija / Blind runner




Ikaros / Icarus, 1980-82



IHMINEN, KONE JA KORU 
Didrichsenin taidemuseossa 11.9.2021–30.1.2022

Antiikki & design -lehdessä juttu Weckströmin Suomen kodista.


Bazarilta on ilmestynyt Weckströmin elämäkerta Myyttien muotoilija (2018)

"Omaelämäkerrassaan Björn Weckström kertoo teostensa synnystä ja niiden vastaanotosta sekä uransa kiinnostavista käänteistä. Hän on ollut taiteilijana oman tiensä kulkija, jonka teokset ovat usein olleet aikaansa edellä. Suurelle yleisölle tutuimpia lienevät kultaiset Lapponia-korut ja Star Wars -elokuvassa prinsessa Leian kaulassa nähty hopeinen Planetaariset laaksot. Täysin toista kokoluokkaa edustavat suurikokoiset ihmistä kuvaavat pronssiveistokset, joista monet ovat syntyneet antiikin myyttien innoittamana hänen Italian studiossaan."

4 kommenttia:

  1. Kannatti käydä tuolla!

    VastaaPoista
  2. No jestas, kyllä on vaikuttavaa taidetta. Jo pelkät kuvat saavat uskomattoman fiiliksen. Mikä se onkaan kun kaiken näkee livenä. Korut vievät aina huomioni, mutta nyt myös nuo ihmishahmot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hieno näyttely ja Didrichsenin taidemuso on jo sinällään upea paikka.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.