18. maaliskuuta 2022

Tricia Cresswell - The Midwife

The morning room was warm and well-lit against the gloom at the windows, a side lamp illuminating the bleached face of a heavily pregnant woman lying on a day bed. As she turned to nod at Dr Borthwick’s greeting and bow, her pale lips stretched in a memory of a lovely smile.

Sir Jeremy was polite but brisk. ‘Lady Gasgoine is carrying twins according to Dr Preston and Dr James,’ he said, naming two eminent physicians who provided advice on childbirth to the very rich. ‘There is some disagreement as to how best she can be helped. My wife wishes for a further opinion.’

Englantilainen Tricia Cresswell on eläkkeellä oleva yleislääkäri, joka voitti Mslexia romaanikilpailun vuonna 2020 käsikirjoituksellaan The Midwife / Kätilö. Kuuntelin vastikään ilmestyneen romaanin englanniksi ja pidin sitä hyvin kiinnostavana ja jännittävänä. Romaani pureutuu naisten oikeuksiin, raskauden ja synnytyksen vaarallisuuteen 1800-luvulla sekä toisaalta naisten mahdollisuuksiin toimia ammateissa. Pan Macmillanin haastattelussa Cresswell toteaa tuosta ajasta: "Avioliitto oli sosiaalinen normi kaikissa yhteiskuntaluokissa. Pidettiin itsestään selvänä, että vaimot tulevat raskaaksi, ja hedelmättömyys nähtiin yksinomaan naisten ongelmana. Raskaus oli sekä pakollinen velvollisuus että todellisen pelon aihe.

Romaani tapahtuu kahdessa miljöössä. Northumberlandin nummilta Koillis-Englannissa löytyy kovan myrskyn jälkeen henkihieverissä oleva nainen, joka on menettänyt muistinsa. Hän ei muista kuka on ja miten päätyi rannalle, mutta hän tietää, miten auttaa synnyttämässä olevaa naista ja miten sidotaan haava. Nainen puhuu myös sujuvasti ranskaa. Hänen löytäjänsä on paha ja kuvottava mies, joka käyttää hyväksi yksinkertaista sisartaan ja raiskaa myös löydetyn naisen. Nainen saa nimekseen Joanna ja vähitellen hän alkaa auttaa paikallista lääkäriä synnytyksissä ja pääsee tämän hoiviin, turvaan asumaan. Joannasta tulee arvostettu kätilö yhteisössään, mutta sitä eivät vehkeilevät kilpailevat mieslääkärit voi sietää, vaan aloittavat herjauskampanjan ja ajavat Joannan pakosalle.

Lontoossa tapaamme syrjäänvetäytyvää elämää viettävän tohtori Borthwickin, joka tekee työtään Lontoon slummeissa apunaan kätilö, rouva Bates. Vähitellen hänestä tulee suosittu synnytyslääkäri myös yläluokan naisten keskuudessa, mitä kilpailevat lääkärit katsovat pahalla. Mitä mahtaa kätkeytyä vetäytyvän tohtori Borthwickin julkisivun taakse? 

The Midwife näyttää, miten vaarallista synnyttäminen naiselle tuolloin oli ja miten koomisesti ja häveliäästi lääkärin oli toimittava potilasta tutkiessaan. Lapsivuodekuolleisuus oli suurta eikä synnytyskomplikaatioita osattu aina hoitaa oikealla tavalla.  Minua ärsyttivät pöyhkeät ja mahakkaat lontoolaiset sosieté-herrat, jotka vaatimalla vaativat poikaa vaimojensa hengen kustannuksella! Northumberlandissa taas lukija saa katsoa silmiin järkyttävää köyhyyttä, takapajuisuutta ja pahuutta.

Romaani luo eläväksi Viktoriaanisen ajan naisen aseman sekä köyhällä ja takapajuisella maaseudulla että ’edistyksellisessä’ Lontoossa. Pidin romaanista hyvin paljon loppupuolelle saakka, sitten se kyllä riehaantui aika villiksi ja lähti kulkemaan epäuskottaville urille. Mutta eittämättä oli kiinnostavaa sukeltaa Viktoriaanisen ajan naisen elämään ja miesten päsmäröivään ja ärsyttävään valtaan. Tuossa Pan Macmillanin haastattelussa Cresswell toteaa, että monissa alikehittyneissä maissa ollaan yhtä huonossa tilanteessa kuin Englannissa 1800-luvulla. Äänikirja oli toteutettu hyvin ja lukijat olivat erinomaisen selkeitä. Kyllä tämän kanssa ajatuksensa päivän uutisista irti sai.

Tricia Cresswell - The Midwife
Pan MacMillan 2022
Äänikirjan lukijat Kristin Atherton, Tricia Cresswell
____________________

Romaanista ja naisten asemasta Pan Macmillan

Its synopsis explains: “The dual narrative compares and contrasts the lives of a midwife in Northumberland and a doctor in London. The midwife, Joanna, is found half-naked and half-dead on the moors and can't remember who she is or how she came to be there. In London, Dr Borthwick is a sensitive and respected physician. But his life is complicated, professionally and personally.

4 kommenttia:

  1. Tuo väkisinkin mieleen tv-sarjan Kutsukaa kätilö! Siinäkin ollaan vanhan ajan Lontoossa, tosin muistaakseni jossain 1900-luvun puolella. Kiinnostava romaani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota tv-sarjaa en ole katsonut. Tämä oli kiinnostava ja lääkäritaustainen Cresswell kirjoittaa asiantuntevasti 1800-luvun tilanteesta. Olisi ollut karmeaa synnyttää tuolloin!

      Poista
  2. Onneksi en tosiaankaan joutunut synnyttämään 1800-luvulla tai 1900-luvun alkukymmenillä, sillä olisin kuollut jo eka synnytykseen, toiseen viimeistään. Synnyttäjien kuolleisuus oli suuri, samoin lapsikuolleisuus. Olen tehnyt sukututkimusta ja on kyllä kamalaa lukea pikkulasten suuresta kuolleisuudesta. Ei ollut rokotuksia eikä antibiootteja.
    Kiinnostava teos.
    Blogistani löytyy Ruth Harmonin Hope Riverin kätilö. Se kuvaa kätilön työtä 1920-30-luvuilla Appalakeilla vuoristoseudulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen tehnyt sukututkimusta ja minusta tuntui pahalta, kun seuraavalle vauvalle annettiin kuolleen sisaruksen nimi. Oma mummonisynnytti 8 lasta, joista4 kasvoi aikuisiksi. Kiitos Ruth Harmon -vinkistä! Viikonloppuja.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.