14. tammikuuta 2019

Lina Bengtsdotter - Francesca / Charlie Lager #2


Lina Bengtsdotterin Charlie Lager -dekkarisarjan kakkososa Francesca ilmestyy näinä päivinä suomeksi (Otava), mutta hätäisenä luin sen ruotsiksi. Charlie palaa Gullspångiin, jossa edellisenä kesänä tutki Annabellen katoamista ja jossa hän sekoili sen verran, että hänet hyllytettiin jutusta. Nyt Tukholmassa käynnissä oleva tutkinta kahden nuoren virolaisen naisen murhista käy Charlien psyykelle ja pomo on passittanut hänet psykiatrin juttusille. Pomo inttää myös, että Charlien pitäisi pitää  rästissä olevia lomiaan. Kun lapsuudenystävä Susanne on avioliittonsa kanssa romuna, Charlie lähtee lapsuutensa maisemiin - tueksi ystävälleen ja tutkimaan 27 vuotta vanhaa nuoren tytön katoamistapausta, jota ei koskaan selvitetty.

Francesca sukeltaa suoraan ykkösosan henkilöihin ja maisemiin, joten sarjan lukeminen järjestyksessä on ehdoton juttu. Bengtsdotter kuvaa laajasti ankeaa Gullspångia, jonka kaikki asukkaat tuntuvat enemmän tai vähemmän syrjäytyneiltä ja alkoholisoituneilta. Kylän keskus on baari, jossa juopporemmit kokoontuvat ja jossa vietetään perinteikästä sadonkorjuujuhlaa. Paljon puidaan myös Charlien ystävän Susannen avioliittoa ja isän lähdön vaikutusta lapsiin.

Tuttu miljöö palauttaa Charlien mieleen omituisia muistikuvia äiti Bettystä ja lapsuuden tapahtumista, mutta hän ei osaa erottaa ovatko ne tapahtuneet oikeasti. Monissa muistikuvissa hän kulkee hämärissä kadonneen Francescan kotiin Gudhammariin. Äiti koputtaa ovelle ja anoo, mutta tyly ääni hätistää heidät aina pois. Charlie ei tiedä mitä tämä kaikki tarkoittaa, mutta tietää varmasti käyneensä nyt kummitustaloksi muuttuneessa kartanossa. On outoa, ettei kukaan Gullspångissa edellisenä vuonna maininnut vuosia sitten kadonnutta Francescaa; on outoa että pieneltä paikkakunnalta katoaa kaksi nuorta tyttöä. Onko tapauksilla jotain yhteistä?

Bengtsdotterin kerrontaratkaisu on jännittävä. Charlien ja Gullspångin nykyhetkeä valottaa kaikkitietävä kertoja, menneisyyttä Francescan päiväkirjat. Ääni menneisyydestä kertoo tytön elämästä ja skismasta vanhempien ja sisko Cécilen kanssa. Se kertoo elitistisestä Adamsbergin sisäoppilaitoksesta, johon Francesca ei ikinä kotiutunut ja josta hän on itsemurhayrityksen takia erotettu. Ääni kertoo sydänystävä Paulin itsemurhaksi kutsutusta kuolemasta, joka Francescan mielestä oli murha, mutta kukaan ei usko häntä.

Kakkososa syventää kuvaa alkoholiongelmaisesta Charliesta, joka edelleen vähän yli kolmikymppisenä kantaa ja oireilee järkyttävän lapsuutensa traumoja. Äiti Betty oli epävakaa ja alkoholisoitunut nainen, joka järjesti talossaan Lyckebossa kosteita juhlia juoppoystävilleen. Toki herää kysymys, miten ihmeessä Ruotsin lastensuojeluviranomaiset eivät puuttuneet aikoinaan Charlien elämään, eivätkä nykyisyydessä teini-ikäisen Saran elämään, jonka elämä on aivan yhtä surkeaa ja turvatonta.

Bengtsdotter kohtelee henkilöitään empatialla ja kirjoittaa sujuvaa, helposti ruotsiksikin luettavaa tekstiä. Kirjan paras anti on ehkä sosiaalisten epäkohtien, ihmisten vaikeuksien ja Gullspångin ankeuden kuvaamisessa, sillä jännittävyyttä sai odottaa teoksen loppupuolelle asti. Hienosti Bengtsdotter kuitenkin solmii mielikuvitukselliset langanpäät yhtenäiseksi tarinaksi ja jättää tukevan koukun seuraavaan osaan - eräs tärkeä kirjan henkilö makaa koomassa Karoliinisessa sairaalassa. Miten käy, herääkö hän?

Lina Bengtsdotter - Francesca
Kansi Elina Grandin
Forum 2018
***
Kirjastosta
_______________
Helmet-haaste: 2, 18, 40
Seinäjoen kaupunginkirjaston maahaaste: Ruotsi

Francescan on lukenut ruotsiksi myös Lukemista-blogi
Gullspång on Bengtsdotterin lapsuuden kotipaikka. 
Hän on koulutukseltaan ruotsin ja psykologian opettaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.