3. helmikuuta 2022

Nita Prose - Huonesiivooja


Pseudonyymi Nita Prosen taakse kätkeytyy Kanadan Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö Nita Pronovost, jonka esikoisromaani Huonesiivooja on. Kirjan oikeudet myytiin ennen julkaisua yli kahteenkymmeneen eri maahan, joten odotin jotain erityistä.

Huonesiivooja pyörii ylellisen Regency Grand hotellin ja sen henkilökunnan ympärillä. Päähenkilö on 25-vuotias Molly Gray, Moppi-Molly, joka toimii hotellissa huonesiivoojana. Hän on hotellin paras siivooja, niin tarkkaa hänen työnjälkensä on. Mummi on kasvattanut tytön ja opettanut tälle tukun viisaita sanontoja, joita on hyvä elämässä noudattaa. Mummi on opettanut tytölle myös kohteliaisuutta ja rehellisyyttä, mutta mummin opeista huolimatta Mollyn on vaikea pärjätä sosiaalisissa tilanteissa. Nyt mummi on kuollut ja Molly kaipaa häntä mahdottomasti, on yksinäinen eikä raha oikein riitä vuokraan ja ärtyisä vuokraisäntä on alati kimpussa.

Tullessaan siivoamaan hotellin vakiovieraan herra Blackin sviittiä Molly löytää miehen kuolleena vuoteestaan. Tunnollisena tyttönä Molly tarkistaa pulssin, imuroi pillerinmurut matolta, järjestää huoneen kaaoksen ja soittaa sitten apua. Hän ei ole ikinä pitänyt röyhkeästä ja epäkohteliaasta herra Blackista, jonka nuori toinen vaimo Giselle on usein mustelmilla ja itkuinen. Mollyn kaikki sympatiat ovat Gisellen puolella, sillä he ovat tavallaan ystävystyneet, niin oudolta kuin se kuulostaakin.

Mollylla on ollut epäonnea rakkausjutuissa. Yksi hulttio varasti mummon tytölle keräämän pesämunan ja nyt hänen sydämensä sykkii hotellin baarimikolle Rodneylle, jonka ketkumaisuutta Molly ei näe. Rodneyn on helppo tanssittaa Mollya pillinsä mukaan, sillä Molly uskoo aivan kaiken. Rodneyn pyynnöstä Molly kertoo, missä tyhjinä olevissa huoneissa työluvaton meksikolainen Juan Manuel voi yöpyä, joskin ihmettelee tämän kaljupäisiä ja tatuoituja kavereita. Onneksi Mollylla on suojelusenkelinään hotellin vanha ja rehti oviportieeri Preston, joka on luvannut Mollyn mummille pitää tytöstä huolta. 

Romaanissa sattuu ja tapahtuu kuin kohelluskomediassa ja se käynnistyi tuskastuttavan hitaasti. Kuitenkin vähitellen ihastuin Mollyn valloittavaan persoonaan, sillä Molly on romaanin ehdoton tähti. Prose kuvaa elävästi autismikirjon ihmisen elämää. Molly on hyväntahtoinen ja hyväuskoinen, kohtelias ja rehellinen, mutta ei huomaa muiden ihmisten filunkeja eikä osaa tulkita heidän ilmeitään tai sanomisiaan. Mollya on niin helppo käyttää hyväksi ja niin romaanin pahis tekeekin. Itsekin Molly töksäyttelee kaikenlaista, vaikka ei tarkoita loukata. Henkilöhahmona erityisessä Mollyssa on jotain samaa kuin Stieg Larssonin Lisbeth Salanderissa, Sayaka Muratan Lähikaupan naisen Keikossa tai Gail Honeymanin Eleanorissa romaanissa Eleanorille kuuluu ihan hyvää

Odotin enemmän tältä romaanilta, vaikka Prose kirjoittaa sujuvasti ja luo Mollysta sympatioita herättävän ja ihastuttavan hahmon. Mikään suljetun paikan murhamysteeri tämä ei ollut, eikä oikeastaan dekkarikaan, vain kepeä chick lit, jossa nyt sattui murha tapahtumaan. Kirjan ansio on minusta Asperger-henkilön mieleen ja elämään porautuminen. Kirjan lopussa on aika häkellyttävä twisti, josta jokainen lukija voi olla sitä mieltä kuin haluaa!


Nita Prose - Huonesiivooja
Alkuteos The Maid 2022
Suomentanut Katariina Kallio
Bazar 2022
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________
Nita Prose kirjailijanimen takana on Kanadan Simon & Schuster -kustantamon varatoimitusjohtaja ja kustannuspäällikkö Nita PronovostHuonesiivoojan oikeudet myytiin ennen julkaisua yli kahteenkymmeneen eri maahan. 

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjan esittelystä .Olen katsellut tätä kirjaa kirjakaupassa. Mietin, olisiko sopiva lukupiirikirja. Täytyy ehkä itse ensin lukea/kuunnella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kepeä, mutta voisi lukupiirissä herättää keskustelua autismin kirjon ihmisistä. Tämä on maailmalla järkyttävän suosittu ja jostain luin, että elokuvakin olisi tekeillä.

      Poista
  2. Tämä on varauslistalla. Minusta on hyvä, että alaa tuodaan esille vaikka kepeän kirjan avulla. Tykkään, että tavarat pysyy järjestyksessä ja on siistiä, mutta asun miehen kanssa, joka kulkiessaan kasaa tavaroita joka paikkaan, jättää kaapit ja laatikot auki, roskat ja lehdet sinne tänne, mutta siivoaa aina keittiön tiskipöydän ja hellan tiptop. Onneksi minulla on lehmän hermot ja olen työelämässä lasten kanssa oppinut sietämään epäjärjestystä. Mutta haluaisin aina ympärilleni siisteyttä ja järjestystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh Mai, miehemme taitavat olla samanlaisia! Mutta täällä mies on hiljalleen oppinut panemaan tavaroita paikoilleen. On näet huomannut että elämä on siten helpompaa! Pojanpojallani on jonkinlainen Asperger-diagnoosi, mutta minusta hän pärjää hyvin. Pääsi ylioppilaksi viime keväänä, seurustelee ja viettää nyt välivuotta hanttihommia tehden.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.