18. lokakuuta 2015

Isabel Allende - El amante japonés


Alman ja Ischimein koskettava rakkaustarina

Aivan ihastuttava kirja ja kaunis rakkaustarina. En malttanut kesken jättäkään, vaan luin parissa päivässä. Aikamoisen henkilökavalkadin Allende marssittaa teoksen sivuille. Uskomattomia juonenkäänteitä, mutta silti kerronta soljuu mukavasti. Aivan loppuun asti pysyi mielenkiinto yllä, koska ei voinut yhtään aavistaa mitä tuleman pitää.

Päähenkilö on juutalaistyttö Alma, joka lähetettiin Varsovan getosta 1939 San Fransiscoon sukulaistensa hoiviin. Alma päätyi varakkaaseen yläluokkaiseen Belascon perheeseen. Perheellä oli japanilainen puutarhuri, jonka poikaan Ischimeihin Alma rakastui. Nuoret joutuivat vuosiksi eroon toisistaan, kun Yhdysvallat sijoitti internaatioleireille rannikon japanilaiset. Pelättiin 'keltaista vaaraa' Pearl Harborin iskun jälkeen.

Alma ja Ischimei kokivat vuoden intohimoisen rakkauden. 1950-luvun alussa eri rotuisten ja eri yhteiskuntaluokista olevien nuorten kohdalla avioliitto ei tullut kyseeseen. Alma avioitui toisen kanssa. Se oli tavallaan yhteistyö- ja avunantosopimus, enemmän ystävyyttä kuin intohimoa. Mutta Alman ja Ischimein rakkaus ei kuihtunut. Se roihusi kuolemaan asti. Kaunista ja koskettavaa.

Tämäkin kirja kohensi yleissivistystäni. Ehkä japanilaisten internaatioleireistä koulussa puhuttiin, mutta aktiivisessa mielessäni ne eivät enää olleet. Toisen maailmansodan mielettömyyksistäkin on hyvä lukea aina silloin tällöin. Ja on hyvä todeta, että suvaitsevaisuudessa on sentään hiukan edistytty, esim. homoseksuaalien kohdalla.

En avaa juonta tämän enempää. Kun kirja ilmestyy suomeksi jonain päivänä, kannattaa ehdottomasti lukea. Suuri rakkaustarina, joka kesti elämän koukerot ja maailman melskeet.


El amante japonés
Plaza & Janés 2015
Japanilainen rakastaja, ei suomennettu vielä
*****
Lainattu kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.