17. lokakuuta 2015

Isabel Allende - La isla bajo el mar


Kirja kertoo Zarité-nimisen mulattiorjan tarinan. Tapahtumat sijoittuvat 1700-luvun lopun Haitiin, joka oli tuolloin Ranskan siirtomaa. Saarella oli isoja sokeriruokoplantaaseja, joita hoidettiin yli puolen miljoonan orjan avulla. Orjien kohtelu oli epäinhimillistä ja raakaa. Tilanne kehittyi lopulta kaiken tuhoaviksi orjakapinoiksi.

Oli työlästä saada otetta kirjasta ensimmäiset 250 sivua. Liikaa yksityiskohtaista selontekoa kapinoinnista, plantaasien raaoista päällysmiehistä ja voodoon jumalista. Mutta sitten kirja muuttui mielenkiintoiseksi toisiinsa kietoutuneitten ihmiskohtaloiden kuvaukseksi.

Kun orjuutta vastaan nousseet orjat polttivat kaikki plantaasit ja Le Capin maan tasalle, valkoiset muuttivat kotiorjineen New Orleansiin, koska Louisianakin kuului tuolloin Ranskalle. Zaritén isäntä oli plantaasinomistaja Valmorain, jolle tämä synnytti 2 lasta. Oli kurtisaani Violette, tuon miehen rakastajatar... Oli Valmorainin mielenterveytensä menettänyt vaimo Eugenie, jota Zarité hoiti vuosikaudet. Oli kapinajohtaja La Liberté eli neekeriorja Gambo. Ja muitakin värikkäitä henkilöitä, joiden kohtaloita kirja seurasi useita kymmeniä vuosia. Lopulta Zarité sai vapautensa, orjuus jäi taakse.

Haiti itsenäistyi Ranskasta 1804. Haitin esimerkki rohkaisi orjien itsenäistymispyrkimyksiä muissakin maissa. Niinpä Haitia rangaistakseen siirtomaavallat ja Yhdysvallat asettivat maan tiukkaan kauppasaartoon. Maa on pysynyt hyvin köyhänä ja sen poliittiset olot epävakaina. Vuoden 2010 maanjäristys tuhosi Haitin jo ennestäänkin surkean talouden.

Yleissivistykseni parani, kirja oli viihdyttäväkin ja herätti ajatuksia.
Tiesitkö sinä, että voodoo on Haitissa virallinen uskonto katolilaisuuden rinnalla?


La isla bajo el mar
Plaza & Janés 2009
Saari meren alla, ei suomennettu
****
Lainattu kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.