8. lokakuuta 2015

Lokakuussa Isabel Allendea


Lainasin lokakuun lukemisiksi kirjastosta 6 Isabel Allenden kirjaa. Törmäsin häneen pari vuotta sitten aivan sattumalta ja ihastuin ikihyviksi hänen mielikuvitukselliseen tyyliinsä. Tosin olen lukenut teoksia väärässä järjestyksessä. Olisi pitänyt aloittaa Henkien talosta tai Paulasta, koska kirjailija luo niissä katsauksen koko elämäänsä, lapsuuteensa ja originelliin sukuunsa. Vuonna 1942 syntynyt Allende asuu tätä nykyä Kaliforniassa. Maanpaossa eläminen on vaikuttanut vahvasti hänen elämäänsä, joutuihan hän perheineen pakenemaan Chilestä jo Pinochetin sotilasjuntan alkuvuosina 1970-luvulla.

La casa de los espíritus *****
Kustantaja Debolsillo
1983 Henkien talo, suomennettu
Voiko kellään oikeasti olla näin sekopäistä sukua?! Allende löytää isoisoäitinsä ja muiden sukunsa naisten päiväkirjoja ja pohjaa teoksen niihin marssittaen esiin toinen toistaan erikoisempia persoonia ja ihmiskohtaloita.Paula****
Kustantaja Plaza & Janés
1994, suomennettu
Allenden 28-vuotias tytär sairasti perinnöllistä porfyriaa. Ei saatu koskaan selville miksi hänen kohdallaan sairaus oli vaikea ja johti koomaan. Allende viettää liki vuoden tyttärensä sairasvuoteen äärellä kirjoittaen tälle kirjeissä omaa ja sukunsa tarinaa. Minusta Paulaa pidettiin hengissä liian kauan, mutta teos oli riipaisevaa luettavaa.

Mi país inventado***
Kustantaja Areté
2003, Keksitty kotimaani, ei suomennettu
Maanpaossa vuosikaudet elänyt Allende kertoo synnyinmaastaan Chilestä. Sanojensa mukaan ei kuitenkaan ole varma mikä on totta, mikä kuvitelmaa. Minua viehätti sarkastinen ote.

Suomennetut teokset
Henkien talo - La casa de los espíritus 1982
Rakkaus ja varjo - De amor y de sombra 1984
Eva Luna 1985
Eva Lunan rakkaudet - Cuentos de Eva Luna 1989
Ääretön suunnitelma - El Plan Infinito 1991
Paula 1994
Rouva Fortunan tytär - Hija de la Fortuna 1999
Auroran muotokuva - Retrato en Sepia 2000
Petojen kaupunki - La ciudad de las bestias 2002
Kultaisen lohikäärmeen valtakunta- El Reino del Dragon de Oro 2003
Pygmien metsä - El bosque de los pigmeas 2005
Zorron tarina - El Zorro, comienza la leyenda 2005
Sydämeni Inés - Inés del alma mia 2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

HUOM! Kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit poistetaan. - OBS! All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.