16. elokuuta 2021

Stefanos Xenakis - Lahja


Älä anna päivien kulkea kulkuaan - muuten elämä kulkee ohitsesi.

Kreikkalainen selfhelp-guru Stefanos Xenakis ponnahti Kreikan bestseller-listalle kahdeksi vuodeksi kirjallaan Lahja. Kirja on helposti luettava lyhyine lukuineen, joita on kaikkiaan 99. En tunne kreikkalaisia kasvatusperiaatteita enkä Kreikan koululaitosta, mutta  Xenakisin unelma on saada kaikkiin kouluihin lasten itsetuntemusta ja elämänarvoja kehittävä opetusohjelma Yes I can. Xenakis on itse kahden pienen tyttären eronnut isä, joka kohtelee tyttäriään lämpimästi ja arvostavasti. Ehkä parasta olikin kirjailija isän roolissaan.

Lapset nauravat päivässä keskimäärin kolmesataa kertaa. Aikuiset taas viisitoista. Lapset nauttivat elämästä. He eivät ainoastaan ole olemassa. He ovat retkellä elämässään. Joka päivä.

Hyvä esimerkki on luku tytärten kuolleesta lemmikkipupusta Lilistä. Tyttäret olivat tietysti aivan lohduttomia, mutta isä järjesti Lilille kauniit hautajaiset ja opetti heitä ymmärtämään elämän rajallisuuden. ”Sulje silmät, pikkuinen Lili”, tyttäreni kuiskasi. Hän laittoi hieman syklaameja pupun viereen, ja me peitimme haudan. Itkujen jälkeen mentiin jäätelölle.

Elämänohjeiden osalta Xenakis tarjoaa paljon tuttua, mutta kirjoittaa innostavasti. Hän kehottaa meitä olemaan kiitollisia siitä, mitä meillä jo on, olemaan ystävällinen kanssaihmisille, suomaan hymyjä ja kehumaan heitä (itseäkin!). Ongelmien tai epäonnistumisten keskellä yksi todella ärsyttävä ohje on Tämäkin vaihe menee ohi. Tuntuu tyhjän puhumiselta, mutta sanonnan paikkansa pitävyyden olen itsekin kokenut käytännössä. Xenakis kehottaa myös sulkemaan passivoivan television ja lukemaan mieluummin sekä vähentämään somen käyttöä. Olemaan läsnä..

Yhdessä luvussa kirjailija listaa elämän sääntöjä, joita voi itse kukin mietiskellä oman elämän kohdalla: Pidä itsestäsi huolta. Itselle ei voi valehdella. Elämä on sekä taivas että helvetti. Lapsesi eivät ole sinun. Elä nykyhetkessä.

Lahja on kirjana kaunis ja voisi olla mukava pikkulahja jollekin elämänasioidensa kanssa kamppailevalle.

Yritämme pakottaa lapsemme omaan maailmaamme, emmekä uppoudu heidän maagiseen valtakuntaansa. Usein käy niin, ettemme kohtele lapsia tasavertaisesti, vaan käskytämme heitä kuin armeijassa. Huudamme, emmekä kuuntele heitä. Olemme heidän vieressään, muttemme läsnä.

Stefanos Xenakis - Lahja. Miten nauttia elämästä ja nähdä ihmeitä kaikkialla
Englaninnoksesta suomentanut Jade Haapasalo
Gummerus 2021
Äänikirjan lukija Markus Niemi
Arvostelukappale kustantajalta - kiitos!
____________________

Stefanos Xenakis on Ateenassa asuva kirjailija ja kysytty TEDx-puhuja. Hän on perustanut voittoa tavoittelemattoman Yes, I Can -järjestön, joka opettaa elämäntaitoja lapsille. Xenakiksen esikoiskirja Lahja on myynyt Kreikassa yli 150 000 kappaletta ja pysytellyt kotimaansa bestseller-listalla yli kaksi ja puoli vuotta.

7 kommenttia:

 1. Hyvä muistutus!
  Minusta tuntuu, että nykysukupolvi huomioi lapsensa ihan eri tavalla kuin aiemmat. Itselläni työ vei paljon aikaa ja huomiota ja omilla vanhemmilla vielä enemmän. Heidän sukupolvensa ei varmaan edes ajatellut, että lapsiin pitäisi niin keskittyä. Me lapset vain kasvoimme siinä ohessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, ennen lapset kasvoivat siinä sivussa. Eivät minunkaan vanhempani harrastaneet mitään meidän lasten kanssa. Ei heillä ollut aikaa eikä voimia. Onkin mukava seurata lastenlapsia, joitten isä ja äiti puuhaavat heidän kanssaan kaikenlaista. Ehkä Kreikassa ei vielä ole niin? Aina päätän, etten lue tämäntapaisia kirjoja, mutta kansi oli niin kaunis! Mukavaa elokuuta Marjatta.

   Poista
 2. Jostain syystä tämän tapaisten kirjojen lukeminen ei nappaa tippaakaan. Ellen osaa nauttia elämästäni ja jälkikasvustani, en opi nauttimaan edes kirjaa lukemalla. Mutta kansi on kaunis.

  VastaaPoista
 3. Self helpiäkin on monenlaista. Kirjakaupoissa Brené Browninkin kirjat laitetaan sille puolelle, vaikka hän on kunnollinen tieteilijä ja kirjat kaukana helppoilusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brown on minulle aivan uusi nimi. Kyllä selfhelpistä apua saa, jos on elämänsä kanssa hukassa. Oma elämä on juuri nyt niin hyvää ja seesteistä, ettei ole tarvetta kuten joskus aiemmin.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.