27. elokuuta 2021

Satu Rämö - Talo maailman reunalla


Jos katsoo Islannin karttaa, voi kuvitella saaren lampaaksi. Pyöreä keskiosa, hapsottavat perävillat idässä, Reykjanesin ja Snæfellsnesin niemimaat kuin ohuet etujalat ja luoteessa sojottava pää on se Länsivuonojen alue, joka on vain 20 kilometrin matkalta kiinni pääsaaressa.

Islantiin kotiutuneen Satu Rämön uusin kirja Talo maailman reunalla kertoo hänen perheensä suuresta elämänmuutoksesta: he muuttivat Reykjavikin keskustasta Islannin kaukaisimpaan kolkkaan, Länsivuonoille muutaman tuhannen asukkaan kylään. Eräopas puolisolle ja liikkuvalle perheelle Reykjavikin pitkät matkat harrastuksiin tai ulkoilemaan tuntuivat liian työläiltä ja aikaavieviltä. Perheen kodiksi vuoden vuokra-ajalla löytyi pikkuinen kalustettu talo, ilman kylpyhuonetta! Mutta no problem: parinsadan metrin päässä on uimala saunoineen, jossa perhe käy monena iltana viikossa ja tepsuttaa yöpuvuissa kotiin valmiina nukkumaan.

Kirjan konsepti on samantyylinen kuin aiemmin Rämöltä lukemissani kirjoissa Islantilainen voittaa aina (2015) ja Islantilainen kodinonni (2018). Rämö kirjoittaa eloisasti arjen tapahtumista ja maalaiselämän haasteista. Länsivuonoilla luonto on satumaisen kaunis, mutta armoton. Kesälläkään ei ole liikoja lämpöasteita, mutta talven lumimyräkät lähes hautaavat talon alleen. Kirjassa on hupaisa kohtaus, jossa kouluun lähtevä tytär ei päässyt yöllä tupruttaneen lumen takia ovesta ulos. Isä heitti tyttärensä lumipenkan yli ja koululaukun perässä. Jæja. Lumi on saartanut meidät. Suomessakin viime talvi oli kylmä ja runsasluminen, mutta Islantiin sitä ei voi verrata, sillä joskus tiepalvelu sulkee pitkiä tiepätkiä liiallisen lumentulon takia. Ennakoimaton juttu, joka laittaa aikataulut uusiksi.

Jæja voi olla se illallispöydän ääressä ääneen lausuttu kasvojenmenetyksen pelastusyritys, mutta se toimii myös keskustelun välimerkkinä, päälauseena ja tyhjien hetkien pelastajana. Merkitys syntyy intonaatiosta ja kontekstista. 

Minua viehättää aina kuulla piilokansasta ja kirjassa on näistä peikoista tai olennoista tarinaa. Rämö antaa myös islantilaisia reseptejä, joita innokas kotikokki voi kokeilla. Perhe kotiutui Länsivuonoille niin hyvin, että osti vuoden kuluttua oman talon, jota nyt remontoi. Talo on merkillistä kyllä kivitalo, jonka rakennutti vuonna 1905 Helga niminen nainen. Rakennuttajanaisen elämänvaiheet kiinnostivat Rämöä sukututkijan lailla ja hän saikin kontaktin naisen lastenlapsiin ja esitti heille kyläilykutsun. 

Kirja oli viihdyttävää kuunneltavaa ja avasi taas lisää islantilaista elämänmenoa. Painetussa kirjassa on kuulemma upea kuvaliite, josta jäin nyt paitsi.

Olen Islannissa ollessani jo tottunut siihen, että kaikki tuntevat toisensa ainakin jonkun mutkan kautta. Mutkien määrä ja jyrkkyys vaihtelee, mutta aina löytyy joku kytkös.

Satu Rämö, Björgvin Hilmarsson - Talo maailman reunalla
Graafinen suunnittelu Maria Ahonen
Wsoy 2021
Äänikirjan kertoja Ella Pyhältö
____________________

Talo maailman reunalla on hurja ja hykerryttävä kertomus Islannin syrjäisimpään kolkkaan muuttaneen perheen ei niin tavallisesta arjesta yhden arktisen vuodenkierron aikana. Uusi kotiseutu Länsivuonot on henkeäsalpaavan kaunis, mutta vain 6 000 ihmisen asuinpaikka. Kesällä aurinko nousee pohjoisesta ja aallot iskeytyvät ikkunoihin. Talvella kylää koettelee monta kertaa ófærð. Läpipääsemätön. Sää, jolloin edes iso nelivetomaasturi ei pääse tielle. 

Satu Rämö on luova yrittäjä, kirjailija ja suosittu somevaikuttaja. Rämön islantilaista yhteiskuntaa kuvannut Islantilainen voittaa aina -teos sai Vuoden matkakirja -palkinnon. Yhteensä hän on julkaissut parisenkymmentä kirjaa eri elämänalueilta, muun muassa äitiydestä, yrittäjyydestä ja hevosvaelluksista.

10 kommenttia:

 1. Sinäkin kirjamatkailit Länsivuonolle! Samansorttiset asiat näyttävät meitä viehättävän tässä kirjassa. Minusta oli mukava välipala tällainen lifestyle-jutustelukirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rämön kirjat ovat viihdyttäviä ja tarjoavat mukavan jutustelun lomassa paljon tietoa islantilaisesta elämänmenosta!

   Poista
 2. Varasin kirjan kirjastosta. Oli tosi suosittu, joten ennen minua oli 200 lukijaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmat Rämön kirjat olen lukenut, tämän kuuntelin. Molemmin tavoin viihdyttävä juttu!

   Poista
 3. Kiitos lukemaan houkuttavasta esittelystä! Kiinnostaa, tämä ja muutkin Rämön kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Islantilainen voittaa aina sai muistaakseni aikoinaan Vuoden matkakirja -palkinnon. En tiedä, pääsenkö ikinä Islantiin, mutta matkailla voi näinkin!

   Poista
 4. Tämä kuulostaa kiehtovalta kirjalta. Islanti muutenkin karunkauniina paikkana kiinnostaisi minua kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suositan lämpimästi Rämön kirjoja sinulle Aino. On se kiehtova maa, ja vaikea tajuta, että islantilaisia on vain jotain 350 000!

   Poista
 5. Tämä kirja on ehdottomasti luettava; Islanti on kiehtova maa! Olenkin lukenut Rämöltä vasta yhden kirjan, Islantilainen voittaa aina. Kiitos kun muistutit tästä, pitää laittaa heti varaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rämön tapa kirjoittaa on vetävä ja mutkaton. Tykkään.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.