19. elokuuta 2021

Maisku Myllymäki - Holly


Maisku Myllymäen esikoisteos Holly on vinkeä ja vallan riemastuttava tapaus, joka kertoo kahden naisen kohtaamisesta yksinäisellä lintusaarella. Myllymäki kuvaa terävästi naisten erilaisia persoonia ja heidän avoimia keskustelujaan luoden jännitteisen ja trillerimäisen ilmapiirin. Ihmisen luonto -lehden päätoimittaja Helene Greve saa ex näyttelijältä Hollyltä tiedon, että Suomessa harvinainen vihermehiläissyöjä on bongattu saarella. Juttua ja etenkin juoruja metsästämään hän lähettää tyttärensä Evan.
 

Vihermehiläissyöjä (Merops persicus) on värikäs hyönteisravintoon erikoistunut säihkylintu,
joka joskus harhautuu Suomeen asti. Kuva Charles J. Sharp

Eva on sydämeltään luontoihminen ja lintubongari, mutta hyvin estoinen ja neuroottinen dominoivan äitinsä kanssa elävä kolmikymppinen nainen. Tekstistä tulee mainiosti esiin Evan neuroottisuus ja arkuus, auki kerimättä, toiminnan kautta. Entä Holly sitten? Entinen juhlittu näyttelijä on ehtinyt viidenkympin ikään ja puhua pälpättää. Hän koki totaalisen flopin ohjaustyössään ja vetäytyi tädiltään perimälle saarelle nuolemaan haavojaan ja ’toipumaan’ miehensä Fransin hukkumiskuolemasta. Toipumisessa auttaa railakas seksi komean Robertin / Roberton kanssa.

Holly jättää Evan haahuilemaan omin nokkineen ja puuhailee omiaan. Asuinaan hänellä on värikkäitä ja hulmuavia kaftaaneita ja viiniä kuluu iltaisin. Vihermehiläissyöjästä ei näy jälkeäkään ja Evaa painaa moni muukin asia. Pahaenteistä tunnelmaa luovat lyhyet tekstinpätkät, joissa joku kertoo souturetkestä ja sen kulusta. Mitä tapahtui, kuka on äänessä?

Intertekstuaalisena viitteenä toimii mm. Iris Murdochin teos Meri, meri, jota en ole lukenut. Romaanin aikajänne on lyhyt: viikko saarella ja muutama päivä sen jälkeen. Romaanin viehätys perustuu aivan loistavaan dialogiin ja omaperäiseen kuvaukseen saaren päivistä ja naisten keskusteluista. Oleellista on myös satojen lintulajien listaus ja niiden käyttäytymisen erittely ja kuvaus - vallan mainiota!

Hollystä ei voi paljonkaan spoilaamatta kertoa - se on koettava itse! Nautittavaa ja viimeisteltyä proosaa kertakaikkiaan! Jossain somessa joku kertoi nähneensä Hollyn hyvin elokuvallisena, niin minäkin. Lyhytfilmiä tms. odotellessa.
 
 
Maisku Myllymäki - Holly
Kansi Anna Makkonen
Wsoy 2021
Äänikirjan kertoja Outi Vuoriranta
______________________

Holly on kerronnaltaan vaikuttava ja tunnelmaltaan tihenevä esikoisromaani kahden naisen kamppailusta huomionkipeyden, häpeän ja salaisuuksien aallokoissa. Saarta kiertäessä ja harvinaista lintua etsiessä kiikari alkaa vähitellen kääntyä ja tarkentua naisia kohti. Viikko Hollyn vieraana mullistaa Evan elämän. Alkaa muodonmuutos.

Maisku Myllymäki (s. 1982, Alavus) on valmistunut filosofian maisteriksi pääaineenaan suomen kieli. Hän on Lahteen päätynyt kirjastonhoitaja, joka suhtautuu intohimoisesti kirjallisuuteen, kieleen ja lukuelämysten välittämiseen. Kirjoittamista hän on opiskellut muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Lukemisen ja kirjoittamisen lisäksi hän harrastaa juoksemista ja lintujen tarkkailua —­­ kaikkein mieluiten veden äärellä. Holly on hänen esikoiskirjansa.

8 kommenttia:

 1. Vaikuttaa aika mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kieputti lukijaa vallan mainiosti. Pidin todella paljon.

   Poista
 2. Kirja on jo yöpöydällä. Kiva, että pidit siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli jännä, ja ne lukemattomat linnut!

   Poista
 3. Holly on kyllä mainio. Lue ihmeessä Murdochin Meri, meri! Minä suorastaan rakastuin siihen ja uskon, että sinäkin pitäisit. Sen lukeminen avaa myös kiinnostavia näkökulmia Hollyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaitpa se on otettava lukulistalle Tiina!

   Poista
 4. Tämä romaani kolahti ja kolisi. Upeaa työtä, tarkka ja hengittävä ja eloisa ja varautunut, kaikkea yhtä aikaa eikä mitään liialti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä. Lukijana minulle tuli riemastunut olo.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.