Elokuussa tuli äkisti syksy, korona villiintyi taas ja Afganistanin kaoottinen tilanne huolettaa, erityisesti tyttöjen ja naisten asema. Muutama kulttuuripostaus kuitenkin kuukauteen mahtui. Kävin Halosenniemessä, jossa oli Väinö Blomstedtin 150-vuotisjuhlanäyttely. Postasin myös pienen jutun Aholasta ja luin vihdoin Riitta Konttisen elämäkerran Venny Soldan-Brofeldtista. Ehdin myös käymään Didrichsenin taidemuseossa, jossa esiteltiin Tove Janssonia kuvataiteilijana. Kuukauteen mahtui myös muutama juhla perhepiirissä: omat pyöreitten vuosien synttärit viime joulukuulta ja lapsenlapsen rippijuhlat.
Kirjat tarjosivat hyvää todellisuuspakoa: kuuntelin 10 äänikirjaa ja luin kolme paperikirjaa. 13 kirjaa on hyvä saldo kesällä! Elokuun kirjat olivat kaikki todella elämyksellisiä, mutta top-kolmeen valitsin nämä, keskenään hyvin erilaiset kirjat. Kriteerinä kuunteluhetken kokemus.
Jenni Räinä - Kulkijat **** Like 2021 #äänikirja
Eräkirjallisuus on ollut perinteisesti miesten aluetta samoin kuin eräretkeily, mutta tietokirjailija Jenni Räinä kertoo teoksessaan Kulkijat luonnontilaisissa maastoissa retkeilevistä yhdeksästä naisesta, joille luonnossa kulkeminen on jopa vuosikymmenten intohimo. Naiset eivät mene tunturiin tai soille bongatakseen jonkun must-luontokohteen, he etsivät sieltä rauhaa ja hyvinvointia itselleen.
Kirjan retket on toteutettu vuosina 2020 ja 2021, jolloin koronapandemia esti ulkomaanmatkailun. Kansallispuistoihin tämä tiesi ennennäkemätöntä ruuhkaa ja kävijöissä oli yhä enemmän naisia ja perheitä. Teksti vie lukijan nukkumaan taivasalle, rämpimään aapasoilla ja tuntemaan iloa kullankeltaisista hillamättäistä. Mutta samanaikaisesti hätä luonnon puolesta tulee iholle: onko meidän lapsillamme enää näitä luonnontilaisia erämaita? Avohakkuun jälkeen etelässä metsältä vie 500 vuotta kasvaa ja muuttua luonnontilaiseksi metsäksi, pohjoisessa tuplasti enemmän. Räinä ja mukana olleet valokuvaajanaiset keskustelivat myös paljon luontokuvien tulvasta somessa. Antavatko upeasti sommitellut kuvat todellisen kuvan luonnon tilasta? Kulkijat on naisten tarinoiden ohella ravisuttava hätähuuto maailman ja luonnon tilasta.
Tatiana Tibuleac - El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes ***** Storyside 2021 #äänikirja
Moldovalaiskirjailija Tatiana Tibuleacin esikoisteos El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes (Kesä jolloin äidin silmät olivat vihreät) oli vaikuttava ja brutaalin kaunis. Romaanin minäkertoja on Aleksy, joka sanoo itseään hulluksi, ja mieleltään järkkynyt hän onkin. Lapsuuden traumat ja hylkäämiskokemus olivat sitä luokkaa, että hän on mennyt rikki. Itäeurooppalaissyntyinen perhe asuu Lontoossa, mutta isä hylkäsi perheensä jo pojan ollessa pieni ja pikkusiskokin kuoli. Äiti ei lamaantuneena kyennyt rakastamaan poikaansa eikä suomaan tälle huomiota.
Aleksy on käynyt vammaisten ja ongelmalasten koulua eikä nyt teini-ikäisenä osaa muuta kuin raivota ja vihata. Aikuiseksi tultuaan Aleksystä on tullut rikas maailmankuulu taiteilija, mutta käsittelemättömät lapsuustraumat verottavat hänen luomiskykyään ja psykiatrinsa kehoituksesta Aleksy palaa muistoissaan äitinsä kanssa Ranskan maaseudulla viettämäänsä viimeiseen kesään. Jossain vaiheessa kesää äiti paljastaa pojalleen, että sairastaa terminaalivaiheen syöpää. Äidin voinnin heiketessä poika pesee ja pukee, syöttää ja hoitaa äitiään. Lopun lähetessä heillä on joskus jopa keveää iloa. Vähä kerrassaan syntyy sovinto menneisyyden kanssa.
Aleksyn silmitön viha ja katkeruus on sanoitettu upeasti, jopa runollisesti. Päiväkirjanomaisissa teksteissä Aleksy tunnustaa ikävöivänsä äitiään joka päivä ja hän on muuttanut samaan ranskalaiseen kylään, jossa tuottaa maalauksiaan maailman tärkeimille galleristeille. Teos on kerännyt paljon kehuja ja Tibuleacia on ylistetty, eikä suotta. Kirjailijan toinen romaani voitti EU:n kirjallisuuspalkinnon vuonna 2019.
Benedict Wells - Yksinäisyyden jälkeen ***** Aula & Co 2021 #äänikirja
Benedict Wellsin Yksinäisyyden jälkeen oli kerrassaan upea ja koskettava teos, joka meni suoraan sydämeen. Romaani perustuu osin omaelämäkerrallisiin tapahtumiin: Wells joutui käymään koulunsa sisäoppilaitoksissa vanhempien erottua, joten ainakin elämän täydellinen muuttuminen lapsena ja yksinäisyyden tunteet ovat omakohtaisesti koettuja.
Minäkertoja Julesin vanhemmat kuolevat auto-onnettomuudessa ja kolmen orvoksi jääneen lapsen elämä mullistuu täysin. Jules on lapsista nuorin, vanhempien kuollessa vasta 11-vuotias; Marty pari vuotta vanhempi ja sisko Liz hänkin vasta varhaisteini. Kaikki kolme päätyvät internaattikouluun eri luokille, minkä johdosta he alkavat etääntyä toisistaan. Reippaasta ja elämäniloisesta Julesista tulee hiljainen ja vetäytyvä. Ainoa koulukaveri, joka saa häneen kontaktin on punatukkainen Alva. Julesin ja Alvan nuoruuden rakkaus ei kestä, mutta he kohtaavat uudestaan kolmikymppisinä. Alva on naimisissa ja asuu syrjäisessä talossa alpeilla itseään kolmekymmentä vuotta vanhemman miehensä kanssa. Jules tulee vieraisille, kuukaudet kuluvat, Alvan miehen Alzheimer pahenee eivätkä rakastavaiset voi vastustaa rakkauttaan. Vihdoin Jules ja Alva saavat toisensa, perustavat perheen ja saavat kaksoset, tytön ja pojan. Onni on sanoinkuvaamattoman täyttä, mutta sitten julma kohtalo puuttuu taas peliin.
Wells kirjoittaa kirkasta ja rauhallista proosaa, jota kuuntelin ilolla, vaikka tapahtumat surullisia olivatkin. Iloitsin siitä, että aikuisina sisarukset löysivät toisensa uudelleen ja sekä Marty että Liz antoivat kaiken tukensa veljensä vaikeassa elämäntilanteessa, tekivät jopa tulevaisuuteen tähtääviä ei niin tavallisia asumisjärjestelyitä.
MUUT KOTIMAISET
Riitta Konttinen - Boheemielämä **** Otava 1996
Maria Oinonen - Karkumatkoja *** BoD 2021
MUUT ULKOMAISET
Agatha Christie - Cita con la muerte *** Planeta audio 2021 #äänikirja
Paolo Giordano - Jopa taivas on meidän *** Aula & Co 2021 #äänikirja
Christy Lefteri - Aleppon mehiläistarhuri **** Kustantamo S & S 2021 #äänikirja
Stefanos Xenakis - Lahja ** Gummerus 2021
Syyskuun luku- ja bloggauspinosta löytyvät nämä ja monta muuta.
Kuulaita syyspäiviä ja elämyksellisiä lukuhetkiä!
Oletpa lukenut paljon! Itsekin haluan lukea tuon Yksinäisyyden jälkeen.
VastaaPoistaSuper blog
VastaaPoista