2. elokuuta 2021

Maria Oinonen - Karkumatkoja


Maria Oinosen novellikokoelman Karkumatkoja takakansi sanoo mm. näin: ”Novellit kertovat matkanteosta, kaukokaipuusta ja varaslähdöistä vapauden eri vyöhykkeille. Maagisella realismilla maustetut tarinat kuljettavat kolisevin raitein ja rikkoutuvin renkain keskelle tulvivia vesiä ja sademetsän syliä. Toisinaan törmäillään laulaviin vuohiin tai kompuroidaan vieraita kehoja vasten. Arki katkeaa yllättäen, ja matka vie harvoin sinne, minne oli aluksi tarkoitus.”

Ja totta: novelleissa maaginen realismi sekoittaa lukijan pään ja vie kauan selvittää, mihin tässä päädytään. Yritin etsiä tästä esikoiskirjailijasta tietoa netistä, vaan en löytänyt. Kuitenkin novellit kertovat siitä, että hän on matkustanut paljon ja säilönyt tilanteita ja tunnelmia materiaalikseen. Kokoelmassa on seitsemän pitkähköä novellia, jotka on otsikoitu henkilönimin: Alina, Anna, Aurora, Sanni, Ella, Sinisilmä ja Natsuki sekä Herman ja Ana. Kukin novelli on sisällöltään hyvin tiivis ja yksityiskohtainen, siksi suosittelenkin niiden lukemista novelli kerrallaan. Peräjälkeen luettuna eri maailmat sekoittuvat helposti ja keskittyminen herpautuu.

Hyvä esimerkki rutiinien rikkojasta on säntillistä ja hiirulaismaista sinkkunaisen elämää viettänyt Alina. Yhtenä kauniina päivänä hän saa tarpeekseen, tilaa lentoliput ja jättää entisen elämänsä taakseen. Perillä Thaimaassa (?) odottaisi hersyvästi naurava Phong, johon hän oli tutustunut tämän Suomessa asuvan serkun kautta. Mutta kaikki ei mene kuin Strömsössä, sillä lentokoneen laskeuduttua Alina joutuu unenomaiseen painajaiseen, jossa asemat ovat kiinni, puhelimesta loppuu akku ja monsuuni katkaisee tiet. Löytääkö hän Phongin tässä kaaoksessa?

Entisen taakseen jättänyt retkeilijä, Sinisilmä, eksyy majatalon sijaan yksin elävän Natsukin pieneen taloon ehkä jossain Japanin vuoristossa. Tekstistä ei käy selville heidän sukupuolensa eikä ikänsä, ja tapahtumatkin ovat unenomaisia. Sinisilmän ajateltu yksi yöpyminen venyy ja venyy. Novelli kuvaa päivien verkkaista tapahtumattomuutta ja rauhaa, kevään odotusta, kirsikankukkasadetta ja Natsukin kaipuuta muistojensa laaksoon. Matkaanlähdöstä ei kuitenkaan ole tulla mitään, mutta syksyn tullen  reput sittenkin pakataan. Pari taivaltaa vuorten rinteillä, kelluu meduusalammessa ja vaimea Natsuki herää taas eloon. Lopulta matka johtaa sinisten vuorten rinteille, jonne usvan keskelle näyttää piirtyvän valkoinen talo, joka voisi olla yhteinen koti.

Novelli Herman ja Ana kertoo kauniista rakkaustarinasta ehkä jossain Sumatran sademetsässä, missä gibbonit laulavat korkeiden puiden latvoissa kuin valaat. Kolmekymmentä vuotta sitten kaksi luontoa rakastavaa kulkuria rakastivat toisiaan siellä tippukiviluolassa pienen hetken, mutta sitten tiet erosivat. Nyt Herman on palannut toivoen tapaavansa uudestaan nuoruudenrakastettunsa. Läpsyvissä sandaaleissa liikkuva nuori nainen Nana liimautuu miehen matkaan. Tarina on koskettava, mutta tässäkin on paljon maagisrealistisia piirteitä. Oliko Hermanin luolassa näkemä hahmo Ana vai vain muiston kuvajainen, johon Nanan puheenvuoro viittaa?

Maaginen realismi on kiehtovaa, mutta kokoelman novelleihin oli ladattu ehkä liikaa todellisuuden ylittäviä tapahtumia. Runsaat ja yksityiskohtaisesti kerrotut juonien käänteet tekivät lukemisen minulle haastavaksi, vai veikö keskittymiskykyni helle? Jos novellikohtaisesti tekstiä olisi maltettu hiukan ilmavoittaa (juonenkäänteitä karsia), teksti olisi ollut vetävämpää. Novellien sijoittuminen maailman eri kolkkiin ja kulttuureihin oli todella kiinnostavaa ja kirjailija kuvailee ympäristöjä ne omakohtaisesti kokeneen silmin. Matkustamisen ollessa rajoitettua, voi matkustaa näinkin. Mitään matkakertomuksia novellit eivät kuitenkaan ole, vaan niiden keskiössä ovat henkilötarinat. Jokaisella heistä on omat syynsä lähtemiseen tai matkaan: puuduttavan rutiinielämän rikkominen, työ, rakkaus tai vain levoton sielu. Uskon, että Karkumatkoja puhuttelee vielä paremmin esim. scifiin tottunutta.

Maria Oinonen - Karkumatkoja
BoD 2021
Arvostelukappale kustantajalta - Kiitos!
_______________

Maria Oinonen on elokuvaaja, sanataideohjaaja ja matkantekijä, joka kerää taskut täyteen tarinoita ja tunnelmia reissuiltaan. Teksteissään hän kuvaa ihmisiä, jotka etsivät itseään ja toisiaan maailman eri kolkista. Karkumatkoja on hänen esikoisteoksensa. 

2 kommenttia:

  1. Tämä alkoi vähän kiinnostaa! Kiitos esittelystä :)

    VastaaPoista
  2. Tässä vaikuttaisi olevan oiva kirja yöpöydälle. Kiitos. Olen iltaisin niin väsynyt, ettei romaanin luku oikein onnistu, kun nukahdan lähes heti. Äänikirjat piristävät päivää, mutta illalla tekee mieli ihan oikeasti lukea.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.