5. elokuuta 2021

Väinö Blomstedt Halosenniemessä



Kuvia Halosenniemestä ja vähän tarinaa Väinö Blomstedtista. Halosenniemen kesänäyttely juhlistaa Pekka Halosen (1865-1933) ja Väinö Blomstedtin (1871–1947) ystävyyttä. En tuntenut entuudestaan Väinö Blomstedtin maalauksia enkä hänen tekstiilitöitään, joten näyttely oli mielenkiintoinen.  Lopussa linkit museon videoihin, jotka perehdyttävät Blomstedtin elämään ja tekstiilitöihin. 
Sisätiloista sai nyt hämmästyksekseni ottaa yleiskuvia, mutta ei kuvia maalauksista, siksi etsin tähän netistä pari vapaasti julkaistavaa Blomstedtin työtä. Sisäkuvat ovat vähän pimeitä, harmi. Näyttely on avoinna 29.8.21 asti, minkä jälkeen Halosenniemi sulkeutuu remontin vuoksi.


Pompeiji, 1900

Halonen ja Blomstedt tutustuivat Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1888 ja myöhemmin yhteinen taival jatkui muun muassa Pariisin ja Italian matkoilla. Kotimaassa kumpikin taiteilija osallistui aktiivisesti Päivälehden Nuori Suomi -piirin toimintaan ja joulualbumien kuvittamiseen. Näyttelyn nimenä on sitaatti Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis!, joka on peräisin Blomstedtin kirjeestä Haloselle keväällä 1893, kun molemmat taiteilijat saivat 3000 markan valtion apurahan ulkomaamatkaa varten. Kummankin taiteilijan kohdalla tämä Pariisin matka oli merkittävä; ystävykset siirtyivät yhdessä työskentelemään juuri Tahitilta palanneen Paul Gauguinin ateljeehen.

Blomstedt toimi myös Suomen Käsityön Ystävien taiteellisena johtajana suunnitellen 
kuvakudoksia ja ryijyjä. Suomen Käsityön Ystävien verkkokaupasta on edelleen tilattavissa 
Blomstedtin suunnittelemia töitä, mm. Sudenkorento-tyyny ja Hevoset-ryijy.







Blomstedt: Lepänkuorija, 1892





Blomstedt: Episodi Kalevalasta. Kullervo kaivertaa tammen runkoon, 1897


Jan Blomstedt kertoo videolla isosedästään Väinö Blomstedtista.
Väinö Blomstedtin tekstiilitöistä, video.

Halosenniemi on minulle mieluinen retkikohde, joka siis sulkeutuu muutamaksi kuukaudeksi 
syksyllä remontin vuoksi. Tämä näyttely avoinna 29.8. asti.

4 kommenttia:

  1. Nämä vanhat taitilijakodit ja muutkin kulttuuritalot ovat kyllä upeita! Itse ramppasin taannoin aika paljon nimenomaan "kulttuurikoteja" pällistelemässä, mutta se sitten jäi. Halosenniemessä en ole koskaan käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hienoa, että näit nyt kuvia Elegia! Halosenniemi / Tuusula on minua lähellä ja piipahdan siellä melkein joka vuosi. Aiemmin kuvaaminen sisällä ei ole ollut sallittua. Hämäräähän siellä on, mutta tunnelmallista.

      Poista
  2. Kiitos antoisasta tutustumisesta Blomstedtin tuotantoon, kauniit ja puhuttelevat kuvakudos, ryijy ja maalaukset!

    Halosenniemi on tuttu kohde, ja se on aina yhtä viehko paikka luonnonkauniissa miljöössä rakennuksen henkiessä rauhoittavaa historian siipien havinaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella ihana vierailukohde! Tulee hauska tunne, kun ajattelee Halosta ja Blomstedtia (ja muitakin meidän kultakauden taiteilijoita) huseeraamassa Pariisissa ja Italiassa.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.