25. elokuuta 2021

S. J. Bennett - Windsorin solmu


S. J. Bennetin Windsorin solmu on aivan mahtava uuden cozy crime dekkarisarjan avausosa, joka vie lukijan kurkistamaan Englannin kuningashuoneen kulissien taakse. Eletään kiireistä kesää 2016 ja kuningatar Elizabet II oleskelee rakkaassa Windsorin linnassaan. Kuningattaren tulevan 90-vuotispäivän juhlinnan organisointi teettää henkilökunnalla paljon töitä ja presidenttipari Obaman vierailukin lähestyy. Prinssi Charles on järjestänyt Windsoriin suuret juhlat, joissa on myös venäläisiä vieraita ja esiintyjänä hurmaava venäläispianisti. Aamulla tämä kuningatartakin tanssittanut komistus löytyy naisten pitsipöksyt jalassa ja kuristuneena silkkisen aamutakin vyöhön. Järkyttävä ja arkaluonteinen tapaus, jonka yksityiskohdilta iäkästä kuningatarta yritetään varjella, mutta tämä saa ovelasti kaiken tietoonsa eikä hätkähdä mitään.

Ilmenee, että kuningatar on ennenkin ratkonut murhia ja diplomaattien sieppauksia (erityisesti kylmän sodan vuosina 70-luvulla) eikä aio päästää tätäkään kutkuttavaa tapausta käsistään. Etenkään, kun poliisi ja salainen palvelu ovat aivan hakoteillä uskoen, että Putin mafioineen on kaiken takana ja soluttanut henkilökunnan joukkoon yhden tai useamman nukkuvan agentin. Kuningatar ei asemansa vuoksi voi tietenkään itse haastatella epäiltyjä, vaan värvää avukseen uuden apulaisyksityissihteerinsä Rozien. Nigerialaistaustainen nainen on uusi hovissa, armeijan käynyt ja Afganistanissa kunnostautunut, mitä ei hänen tiukoista kynähameistaan ja piikkikoroistaan uskoisi. Kuningatar ohjailee ja Rozie onkii tietoja, salassa kuningattaren yksityissihteeriltä Sir Simonilta.

Murhajuonen ohella Bennet kertoo mainiosti ja elävästi kuningashuoneen etiketin ja protokollan täyttämistä arkipäivistä ja rakastetun kuningattaren sitkeydestä ja tiukoista aikatauluista. Prinssi Philip oli tapahtumien aikaan vielä elossa ja hänen ja kuningattaren välit olivat lämpimät, kuin kenen tahansa vanhan avioparin. Putinista ja tämän myrkyttämistä journalisteista ja agenteista puhutaan hätkähdyttävän suoraan ja käsitellään myös Kiinan taloudellista levittäytymistä Afrikan maihin. Bennett on luonut kuningatar Elizabet II:sta sähäkän ja hoksaavan Neiti Marplen, joka saa salaa turvallisuuspoliisille vinkkejä syöttäen tapauksen ratkeamaan. Kulisseissa toimien kukaan korkeista herroista ei menetä kasvojaan, vaan luottamus kuningattareen säilyy. Nautin Windsorin solmusta todella paljon loistavan Karoliina Kudjoin lukemana!

Sarjan seuraava osa A Three Dog Problem ilmestyy englanniksi tämän vuoden marraskuussa. Sitä odotellessa.

S. J. Bennett - Windsorin solmu. Hänen majesteettinsa tutkimuksia #1
Alkuteos The Windsor Knot
Suomentanut Kaisa Haatanen
Kansi Nick Stearn
Wsoy 2021
Äänikirjan kertoja Karoliina Kudjoi
____________________

Sophia Bennett (s. 1966) on aiemmin kirjoittanut lastenkirjoja ja yhden tietokirjan. Windsorin solmua kirjoittaessaan hän pääsi puheille kuningatar Elisabetia pisimpään palvelleen henkilökohtaisen avustajan kanssa, joka kiitteli käsikirjoituksen autenttisuuden tuntua. Syntyi Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjan ensimmäinen osa, jonka kautta lukija astuu kuninkaalliseen sisäpiiriin Buckinghamin palatsin käytäville ja Windsorin linnan puutarhaan ja tutustuu ihmisiin julkisivun takana, fiktion keinoin.

7 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiehtovalta. muttta toisaalta minua hieman mietityttää tuo fiktion ja todlelisuuden yhdistäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kaikki tajuaa, ettei Elisabet Ii jäljitä murhaajia :)) minä pidin ja viihdyin.

   Poista
 2. Tässä on minusta tosi hauska idea! Aion lukea tämän joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä ilmestyy jatko-osa englanniksi, odotan.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen aihepiiri ja henkilöhahmot ovat mainiot. Olisi oikeasti kiva tietää mitä kirjoja Elizabeth lukee. Lukeeko kenties dekkareita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hauska. En seuraa hoveja, ei mitään tietoa :)

   Poista
 4. Kiitos postauksesta. Laitoin heti kirjaston varausjonoon. Vaikuttaa mielenkintoiselta. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.