6. elokuuta 2021

Paolo Giordano - Jopa taivas on meidän


Jokainen ihmisten välinen liitto on valon ja varjon liitto.
 
Italialaisen Paolo Giordanon Jopa taivas on meidän on todella muhkea teos: kaksikymmentä tuntia kuunneltavaa. Romaanin tapahtumaketju alkaa Apulian Speziale-nimisestä kylästä, jossa torinolainen hyvän perheen tytär Teresa viettää kesiään isoäitinsä talossa. Speziale oli isän synnyinkylä, jossa tytön äiti ei halua käydä, mutta joka on Teresalle kuin toinen koti. Eräänä päivänä talon uima-altaassa pärskyttelevät ja kelluvat viereisen maatalon kolme poikaa, luvatta. He ovat Teresan ikäisiä: maatilan isännän Cesaren biologinen poika Nicola, isännän siskon poika Bern ja orpokodista tullut albiino Tommaso. Pojat tuntuvat aluksi olevan sydänystäviä ja kuin veljiä keskenään, mutta vähitellen heidän keskinäiset kaunansa kuitenkin paljastuvat.

Teresa ja Bern ihastuvat teini-ikäisinä toisiinsa, mutta Bern ei pysty sitoutumaan niin nuorena ja tiet eroavat. Vuosia myöhemmin he kuitenkin lyöttäytyvät taas yhteen ja asuvat avoparina, mutta menevät naimisiinkin - syystä. Bern on kompleksinen persoona ja lukenut paljon. Hän rakastaa lapsia yli kaiken, mutta kuukausien yrittämisen jälkeenkään ei lasta ala kuulua. Oman biologisen lapsen hankkiminen on Bernille pakkomielle ja lopulta turvaudutaan hormonikorvaushoitoihin ja kiovalaisen lapsettomuusklinikan apuun.

Muhkeassa romaanissa on paljon käänteitä. Cesare kasvatti pojat Herran nuhteessa päivittäisellä raamatunluvulla, rukouksilla ja keskusteluilla tammen alla. Kun Cesare joutuu lähtemään maatilaltaan, Teresa, pojat ja heidän tyttöystävänsä valtaavat sen. Eletään kommuunissa ja omavaraistaloudessa maata viljellen, ja Teresa menettää mummonsa perinnön. Jotain hurjaa ja traagista oli tapahtunut poikien nuoruudessa kun Teresa ei ollut kuvioissa. Siihen liittyi albanialaistaustainen tyttö Violalibera. Vasta vuosien jälkeen Teresa saa kuulla, mitä tapahtui alkoholisoituneen Tommason avatessa hänelle poikien kuvottavia hölmöilyjä. Bernistä tulee vuosien myötä luontoaktivisti, joka haluaa suojella ikivanhoja oliivipuita. Erään riehakkaaksi äityneen mielenosoituksen jälkeen Bern joutuu pakenemaan ja päätyy Islantiin, jonne Teresa jäljittää hänet. Heidän kohtaamisensa on kaunis ja traaginen.

Minun tunteeni kirjan suhteen ovat kaksijakoiset, ja tiedostan olevani yksin näiden mietteitteni kanssa, sillä arviot ovat olleet ylistäviä. Sujuvasti kirjoitettu, mutta Giordanon charmi ei purrut nyt minuun. Onhan se muhkea lukuromaani, jossa päähenkilöiden kohtalot ovat traagiset ja kerronta yksityiskohtaista, mutta en ole kovinkaan ihastunut tämäntapaisiin tiiliskiviin, joissa tapahtuu vaikka ja mitä. Jokaisella ihmisellä on kohtalonsa ja romaanin Teresan kohtaloksi koitui Spezialen kylä ja elämänikäinen rakkaus Berniin. Nainen antoi kaikkensa rakkaudelleen, luopui siististä kaupunkielämästä, akateemisesta urastaan ja perinnöstään. Toki onneakin oli. Kirjan loppu oli lohdullinen: elämä jatkuu, uusi alkaa ja Teresan ja Tommason ystävyys on ja pysyy.

Paolo Giordano - Jopa taivas on meidän
Alkuteos Divorare il cielo 2018
Suomentanut Leena Taavitsainen-Petäjä
Kansi Laura Noponen
Aula & Co 2021
Äänikirjan kertoja Anna Kuusamo
____________________

Jopa taivas on meidän kertoo koskettavalla tavalla nuoruudesta, unelmista ja rakkaudesta – sekä niiden katoamisesta. Paolo Giordano on rakentanut lukuromaaniinsa upean miljöön, monitasoiset henkilöhahmot sekä juonen, joka pitää lukijan otteessaan loppuun saakka. Kaiken ytimessä on unohtumaton tarina oman merkityksen etsimisestä sekä rakkauden siteestä ihmisten välillä.

Paolo Giordano on kansainvälisesti tunnettu italialainen kirjailija ja teoreettisen fysiikan tohtori. Hän on tullut tunnetuksi muun muassa esikoisromaanistaan Alkulukujen yksinäisyys, joka oli kansainvälinen menestys ja josta tehtiin myös elokuva. 

6 kommenttia:

 1. Alkulukujen yksinäisyys on yksi lempparikirjoistani. Tätäkin odotan kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkulukujen yksinäisyys on minulla lukematta. Tässä tapahtui minulle liikaa kaikenlaista, etenkin keskivaiheilla.

   Poista
 2. Kirjan pituus ja antamasi kolme tähteä eivät saa minua ensimmäiseksi tarttumaan tähän kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä monet tähän ovat kovasti ihastuneet Kirsti, mutta ei nyt purrut minuun. En yleisesti pidä näin paksuista kirjoista, sillä niissä olisi usein tiivistämisen varaa. Keskivaiheilla otteeni herpautui, sillä Giordano kertoi laajasti mielenosoituksista ym. Summa summarum: liikaa monenlaista.

   Poista
 3. Minun oli aluksi vaikea päästä tarinaan kiinni, mutta loppujen lopuksi lumouduin ja romaani vei mukanaan. Paljon tässä tosiaan on teemoja ja raskas rakenne tuo sekin osaltaan haasteensa. Minulla oli lopulta varmaan otollinen hetki tällaiselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopiva lukuhetki todella vaikuttaa Jonna! Taisin kuunnella tätä helteillä, mikä verotti keskittymiskykyä.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.