Agatha Christien vuonna 1938 ilmestynyt dekkari Cita con la muerte on ilmestynyt suomeksi nimellä Hänet täytyy tappaa (Wsoy 1971). Romaanin tapahtumat alkavat Jerusalemissa, josta henkilöt matkustavat Petran rauniokaupunkiin Jordanian puolelle. Keskiössä on sadistinen ja rikas amerikkalainen leskirouva Boynton perheineen. Hänen parikymppinen tyttärensä Ginevra tuntuu olevan sekoamassa äitinsä vuosikausia kestäneen manipuloinnin ja sadismin takia ja kolmikymppinen poikapuoli Lennox on menettämässä kauniin vaimonsa Nadinen, koska anoppi hallitsee heidän elämäänsä liikaa. Rouvalla on vielä poikapuoli Raymond ja tytärpuoli Carol, jotka ovat saaneet kasvatusäidistään tarpeekseen.
Rouva Boynton terrorisoi siis jokaisen elämää pitäen aikuiset lapset kiinni itsessään, sallimatta tuttavuuksia tai ystäviä perheen ulkopuolelta. Kaikki lapset kihisevät raivosta ja olisivat valmiit tappamaan kaamean äitinsä. Perheen kanssa samoja paikkoja katsastavat myös ranskalainen psykologi tohtori Gerard, nuori lääkäri Sarah King ja Englannin parlamentin jäsen Lady Westholme. Boyntonit ja muut taivaltavat autiomaan kuumuudessa Petran raunioille ja asuvat telttamajoituksessa. Eräänä iltana rouva Boynton löytyy kuolleena telttansa ulkopuolelta istumassa tuolissaan. Pettikö rouvan sydän helteessä vai tappoiko joku hänet? Kuka?
Poirot on myös maisemissa. Yhtenä iltana Jerusalemissa hotellihuoneensa ikkunaa sulkiessaan hän kuulee jonkun sanovan seuralaiselleen Kyllähän sinä tajuat, että hänet täytyy tappaa? Poirot on varma, että tunnistaisi äänen missä tahansa ja niin hän myöhemmin tunnistaakin. Kuuluisana etsivänä Poirotille tietenkin avautuu mahdollisuus tutkia juttua ja selvittää oliko kyseessä luonnollinen kuolema vai murha.
Tämä dekkari tuntui alussa hyvin erilaiselta Christieltä, sillä hyvin pitkästi selviteltiin Boyntonien perheen sisäistä dynamiikkaa. Espanjalaisen lukijan vahva eläytyminen lisäsi vielä tavallista enemmän pateettisuutta ja draaman tuntua. Poirot ratkoo jutun tietysti vanhaan tuttuun tapaansa harmailla aivosoluillaan ja Christie järjestää lukijalle mojovan yllätyksen! Syyllistä ei varmaan monikaan ole osannut aavistaa. Ei ehkä järisyttävin Agatha Christie, mutta lukija äänsi erinomaisen selkeästi, joten sain hyvää espanjan harjoitusta. Tutustuin myös Petraan, josta en aiemmin tiennyt mitään. Christien toinen aviomieshän oli arkeologi Max Mallowan, joka teki kaivauksia Lähi-Idässä. Christie matkusti miehensä luo usein ja sai materiaalia dekkareihinsa.
Agatha Christie - Cita con la muerte
Alkuteos Appointment with Death, 1938
Alkuteos Appointment with Death, 1938
Planeta audio 2021
Äänikirjan kertoja Juan Miguel Diez
_____________________
Äänikirjan kertoja Juan Miguel Diez
_____________________
Tarina rikkaasta amerikkalaisesta perheestä, jota hallitsee leskirouva Boynton sadistin ottein. Kuin lihava hämähäkki verkossaan tämä nainen vaanii tyttäriään, poikiaan, miniäänsä. Seurustelu ulkopuolisten kanssa on kielletty, kukaan ei saa tehdä mitään ilman vanhan rouvan lupaa, kaikkien on tanssittava hänen pillinsä mukaan. Paine käy sietämättömäksi nyt kun perhe on ensi kertaa matkalla ja nuoret näkevät muutakin maailmaa. tunnelma kiihtyy, ahdistuu, jännittyy äärimmilleen… Ja niin siinä lopulta käy, että Hercule Poirotin ammattitaitoa tarvitaan.
Christietä ei ole tullut luetuksi montaakaan kappaletta. Toki klassikko Eikä yksikään pelastunut on hallussa.
VastaaPoistaMinä olen lukenut vuosia sitten aika monta Christietä. Kun tarpeeksi kauan on aikaa kulunut, ei muista. Tämä tosin taisi olla minulle uusi.
PoistaPitäisikö tehdä poikkeus ja lukea dekkari, tosin suomeksi. Ei siksi, että ihailisin Christietä. Mutta hullaannuin aikoinaan Petraan.
VastaaPoistaVoi, olet käynyt Petrassa! Googlasin kuvia, upealta näytti. Tämä löytyy paperikirjana suomeksi, ei taida löytyä äänikirjana.
Poista