24. heinäkuuta 2016

Naistenviikko: Satu Rämö - Islantilainen voittaa aina

Islanti menestyi hienosti jalkapallon EM-kisoissa. Pienellä - 320 000 asukkaan - väestöpohjalla se oli huikea saavutus. Vuoden 2008 finanssikriisin muistan, vuoden 2010 Eyjafjallajökullin purkauksen tietysti, panihan se koko Euroopan lentoliikenteen tuhkapilvellään sekaisin. Muistan myös, että islantilaiset sen ja sen -dottirit ovat menestyneet hyvin missikisoissa.

Oli hienoa tutustua Islantiin Satu Rämön vauhdikkaalla sisäpiiriotteella. Hän on asunut Islannissa kymmenkunta vuotta ja on naimisissa islantilaisen jäätikkö- ja retkeilyoppaan kanssa. Toimittajan ja mediatyöläisen töiden ohella Satu pyörittää Reykjavikin keskustassa yhtenä osakkaana suomalaista designia myyvää Suomi PRKL! -myymälää.

Islannista tulee tietysti ensimmäiseksi mieleen karu luonto ja ankara ilmasto, tulivuoret ja jäätiköt. Islannin rämpiessä finanssikriisin jäljiltä Eyjafjallajökullin purkauksesta koitui talouden pelastus:

Islannista tuli tuhkasateen ansiosta maailmanjulkkis. Eyjafjallajökullin purkautumisen pysäytettyä Euroopan lentokentät Islanti nousi ykkösaiheeksi sadoissa uutisissa, keskusteluohjelmissa ja nettisivuilla. Uutisankkurit vitsailivat kummallisella islannin kielellä ja puhuivat 'maailman kuuluisimmasta savupiipusta'.(...) Turisteja alkoi singota paikalle konelasteittain ja matkailualan yrityksillä on siitä asti riittänyt asiakkaita. (...) Loppu hyvin, kaikki erinomaisesti.

Islantilaisilla on loistava itsetunto ja he ovat optimistisia. Kaikki järjestyy! on lempisanonta. Ja piilokansa sitten! Jos joku asia menee mönkään, piilokansasta eli menninkäisistä saa oivan syntipukin - sen syytä kaikki!

Skúli, minne se miljoonan bullet-laina hävisi? - Valitan. Menninkäinen sotki markkinoita.
Et löydä sun avaimia! Missä ne on? - Menninkäinen vei ne.

Arnaldur Indridasonin dekkareissa jo tutustuin näihin menninkäisiin:

Menninkäiset eli tarkemmin sanottuna piilokansa ovat islantilaisia. He eivät maksa veroja eikä heillä ole sosiaaliturvatunnusta, mutta he ovat silti läsnä joka paikassa. (...) Tarinoissa tämä piiloväki vartioi yhteiskunnan moraalia. He rankaisevat huonosti käyttäytyviä kansalaisia sytyttämällä mystisiä tulipaloja tai rikkomalla tavaroita. Hyville tyypeille menninkäiset tekevät palveluksia, kuten auttavat vuorille eksyneen lammaspaimenen takaisin kotitilalleen tai turvaavat maanviljelijälle hyvän sadon.

Islannin kielessä on omituisia aakkosia eikä tekstistä löydä paljonkaan tuttua muiden kielien perusteella. Kieliopissa on yhtäläisyyksiä saksan kanssa - sanojen suvut ja sijat.

Kyrtyrmtr hyndyrbrnkkur. Kieli tuntui jonolta konsonantteja, hönkäisyjä ja äänteitä, joita sanoessa suusta lentää sylkeä. (...)  Alku ei ollut helppo. En koskaan unohda, miltä tuntui olla mykkä mytty, joka ei näyttänyt tajuavan mistään mitään eikä osannut kolmea sanaa pidempiä lauseita.
Islanninsaagat ovat pohjoismaisen kirjallisuuden jalokiviä ja islannin kieli on Pohjoismaiden latina. Vaikka nykyislanti eroaakin vanhasta islannista, viikinkien käyttämä kieli on säilynyt kaikkein parhaiten juuri tällä syrjäisellä ja pienellä saarella Atlantin keskellä.

On se omituinen maa. 320.000 asukasta, jotka jonkun mutkan kautta ovat sukua toisilleen. Ja 'kaikki' tuntevat toisensa. Ulkomaalaiset puolisot ovat tervetulleita tuomaan kansaan uutta verta - On geenibileiden paikka.

Mieheni ystäväpiiri järjestää aina ulkomaalaisvahvistukselle geenibileet kiitoksena islantilaisen kansanterveyden vaalimisesta. Siksi minutkin oli kutsuttu poikamiesboksiin grillaamaan lampaankylkeä.

Tämä oli loistavasti kirjoitettu, eloisa ja hauska, siltikin hyvin informatiivinen kirja. Suositan ehdottomasti lukemista ja tutustumista meille monelle hiukan outona pysyneeseen skandinaaviseen kumppaniimme. Linkitän tähän hienoon postaukseen, josta itse sain kimmokkeen kirjan lukemiseen - Sara - ps.rakastan kirjoja

Satu Rämö
Islantilainen voittaa aina - Elämää hurmaavien harhojen maassa
Wsoy 2015
★★★★
Kirjastosta

4 kommenttia:

 1. Geenibileet :D :D :D Islanti kiinnostaa aina. Haluan sinne jonain päivänä vielä matkustaa. Olen joskus kuullut sanottavan, että pohjoismaisista kansoista suomalaiset ovat samanlaisimpia islantilaisten kanssa. Ei taida pitää paikkansa ainakaan tuon optimismin suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eroja on, mutta Rämön mukaan suomalaiset ja islantilaiset lyöttäytyvät yhteen skandinaavisissa pippaloissa - ja puhuvat englantia! Ne muut smalltalkkaavat ruotsiksi:)

   Täydellisen yhteiskunnan resepti: 'Siinä olisi puolet Suomea ja puolet Islantia. Suomesta otettaisiin järjestelmällisyys, suorapuheisuus ja itseironian taito. Islantilaiset antaisivat rohkeuden, itsevarmuuden ja uskon pärjäämiseen. Se olisi kerrassaan täydellinen sekoitus.'

   Tämä oli tosi hauska kurja!

   Poista
  2. No ei todellakaan kurja, vaan KIRJA!!!

   Poista
  3. :D :D :D

   Islannissa maana ja islantilaisissa kansana on jotakin hirveän kiehtovaa. Aloin nyt suunnitella, josko ensi kesänä sinne tie veisi. Eräät ystäväni ovat lähdössä tänä kesänä ja mukana sitten kuulla heiltä Islannin kuulumisia.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.