19. heinäkuuta 2016

Naistenviikko: Andrea Maria Schenkel - Hiljainen kylä


En ehtinyt mukaan dekkariviikkoon, mutta bloggaan nyt naistenviikolla muutamasta dekkarista. Törmäsin tähän kirjailijaan Ullan bloggauksessa, ja kun Jassukin häntä hehkutti, oli aivan pakko tutustua Schenkeliin. Naistenviikkoon osallistuvat blogit löytyvät Tuijatan blogista.

Andrea Maria Schenkel on vuonna 1962 syntynyt saksalainen kirjailija ja hän on kaksinkertainen Deutscher Krimi Preis -voittaja. Vuonna 2007 palkittiin tämä hänen esikoisromaaninsa Hiljainen kylä (Tannöd) ja vuonna 2008 toinen romaani Kalteis. Schenkelin rikosromaanit ovat menestyneet saksalaisella kielialueella erinomaisesti. Kirjat ovat olleet kriitikoiden, palkintoraatien ja lukijoiden suosikkeja.


Toinen maailmansota on päättynyt 10 vuotta sitten, eletään 1950-lukua uneliaassa Tannödin maalaiskylässä. Kylän rauha järkkyy ja pelko pulpahtaa pintaan, kun syrjäisellä Dannerin maatilalla tapahtuu järkyttävä lahtaus: koko talon väki murhataan erityisen raakalaismaisesti - vanha isäntäpariskunta, heidän aikuinen tyttärensä ja tämän kaksi pientä lasta ja vielä talon uusi piikakin.

Schenkel rakentaa dekkarinsa nerokkaasti: kylään saapuva ulkopuolinen lehtimies haastattelee kylän väkeä. Haastattelulausunnot ovat hyvin todentuntuisia, päivitteleviä ja jossittelevia, kuten tuollaisen tapahtuman sattuessa odottaa sopiikin. Kyläläiset puhuvat suunsa puhtaaksi, perheestä kiertäviä juoruja ja huhuja kommentoidaan, ja käy ilmi että oikeastaan kukaan ei pitänyt omituisesta talon väestä.

Pikkuhiljaa haastatteluista syntyy karmaiseva kuva siitä, mitä talossa on vuosien kuluessa tapahtunut. Miten ukko Danner on sabotoinut ja alistanut vaimoaan ja tytärtään, mitä juonia tytär Barbara on isänsä nujertamiseksi kehitellyt ja mihin epätoivoisiin tekoihin rakkaus ja seksuaalinen himo johtaa. Tämä oli aika kylmäävää luettavaa.

Kirjaa ei voi valottaa enempää pilaamatta lukunautintoa, mutta suosittelen ehdottomasti. Minut Schenkel piti näpeissään aivan loppuun asti. Kerronta oli jäätävän viileää, iso paha leijui kylän yllä.

Sen minä sanon, ettei tässä maailmassa Jumalaa ole, on vain helvetti. Ja tässä maailmassa se on meillä päässämme, sydämessämme. Paha henki asuu jokaisessa, ja jokainen voi milloin tahansa päästää pahan henkensä valloilleen.


Schenkelin dekkarit ja lisää niistä täällä.
Tannöd 2006 - Hiljainen kylä 2009
Kalteis 2007 - Tapaus Kalteis 2010
Bunker 2009 - Bunkkeri 2011
Finsterau 2012
Täuscher 2013
Als die Liebe endlich war 2016
Andrea Maria Schenkel
Tannöd 2006
Hiljainen kylä
Suomentaja Leena Vallisaari
Gummerus 2009
★★★★
Kirjastosta


6 kommenttia:

 1. Hiljainen kylä tuntuu vieläkin hyvälle, karmea kirja, jonka seurassa viihdyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahaa teki lukea Dannerin tilan karmaisevista salaisuuksista, mm. miten vanharouva ummisti silmänsä miehensä puuhille... Taidokas dekkari.

   Poista
 2. Minäkin olen tämän lukenut ja vaikka pidin kirjasta, runsas haastateltavien määrä hieman uuvutti. Minulla alkoi mennä sekaisin, kuka kukin on. Varsin erilainen kirja kyllä ja ehdottomasti hyvässä mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan niitä haastateltavia melko paljon, mutta taitavasti Schenkel hyppäsi heidän ajatuksiinsa ja tunnelmiinsa. Kiitos kommentista Elegia - hienoa naistenviikkoa!

   Poista
 3. Hiljainen kylä on kuin malliesimerkki Janten laista! Ja näitä kyliä riittää niin Suomessa kuin maailmalla: Kyliä jotka vaikenevat, vaikka toiselle tehtäisiin mitä vain ja vaikka lapselle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Insestitapaukset ovat kuvottavia ja nostavat karvat pystyyn. Ja tässäkin äiti tiesi, mutta ei tehnyt mitään. Hirvittävää ja niin käsittämätöntä.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.