15. heinäkuuta 2016

Patti Smith - M Train


Patti Smith käy - siis toimii! - kahvilla ja asuu kahviloissa. Café 'Ino on ollut melkein kuin oma olohuone 10 vuotta, mutta sitten se lopetti toimintansa ja Patti siirtyi muualle... Patti näkee todellisentuntuisia surrealistisia unia ja ennustaa itselleen tarot-korteista. Hän tekee pyhiinvaellusmatkoja itselleen tärkeitten ja rakkaitten, kuolleitten kirjailijoiden haudoille. Mustavalkoiset polaroidit ovat hänelle kuin rukousnauhan koristeet, todisteita pyhiinvaelluksen etapeista.

Pattilla on polaroidit mm. näistä: 
Roberto Bolañon tuoli, Pasternak Café Berliini, Schillerin pöytä Jena, Frida Kahlon kainalosauvat, Akutagawan hauta Japani, Sylvia Plathin hauta, Herman Hessen kirjoituskone, Virginia Woolfin kävelykeppi...

Mietin, mitä tarkoitti olla 66-vuotias. Se oli sama numero kuin Amerikan alkuperäisellä valtatiellä..... (...)  Kuusikymmentäkuusi, minä ajattelin, mitä helvettiä. Tunsin kuinka kronologiani venyi, lumi oli lähempänä. Tunsin kuun läsnäolon, mutta en nähnyt sitä.

Pattin ajatuksenvirrassa kuultaa yksinäisyys, melankolia ja kaipuu. Hänellä on ikävä yli 20 vuotta sitten äkillisesti kuollutta miestään Fred Smithiä.

Lennon puolivälissä aloin kyynelehtiä. Etkö voisi vain tulla takaisin, minä ajattelin. Olet ollut poissa jo niin kauan. Etkö voisi vain tulla takaisin. Minä lopetan matkustelun; pesen sinun vaatteesi.
-----------------
Uskon liikkeeseen. Uskon tähän hilpeään palloon. Uskon keskiyöhön ja keskipäivän hetkeen. Mutta mihin muuhun minä uskon? Joskus kaikkeen. Joskus en mihinkään. Kaikki on ailahtelevaa kuin lammen pinnalla pyrähtelevä valo. Uskon elämään, jonka me kaikki jonain päivänä menetämme.

Haikeanhieno alakulon sävyttämä kirja ajattelevan ja pohtivan ihmisen ajatuksista. Omaa melankoliaani lisäsivät samanaikaiset Nizzan tapahtumat. Tänään tämä pallo ei tunnu kovin hilpeältä.

Ei tule usein ihasteltua kirjojen visuaalisuutta. Mutta tämä kirja on kuin koru, eleetön ja koruton kuin Patti Smith itse. Typografia sopii hyvin karismaattisen Pattin ajatuksiin, samoin kuin mustavalkoiset kuvat. Antti Nylénin suomennos on taidokas.

Kirjasta ovat bloganneet mm. Ulla ja Omppu

Patti Smith
M Train
M Train - elämäni tiekartta
Suomentanut Antti Nylén
Siltala 2015
★★★★
Kirjastosta.

5 kommenttia:

 1. Suosittelen lainaamaan kirjastosta DVD:n Dream of life, sillä se täydentää luetun. Helmetissä on, ostin tuon omakseni.

  VastaaPoista
 2. Luin tosiaan tämän jo aiemmin englanniksi ja ostin nyt viime viikonloppuna suomenkielisenä, kun oli silloin mahdollisuus saada kirjaan Patti Smithin signeeraus, kun hän oli Turussa Sammakon kirjakaupassa. Tämä kirja oli mulle viime vuoden paras ja nyt kun siinä on Patti Smithin signeeraus se on varmaan lopun elämääni yöpöydälläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeeta Omppu!
   Minä en haikaile useinkaan kirjoja omakseni, mutta nyt tuli haikeat fiilikset kun pitää palauttaa. Tämä kirja on kaunis esineenä ja tuntuu kuin siitä huokuisi jotain karismaa :) Suorastaan olisi ihana pitää sitä a i n a esillä, niinkuin jonain sisustuselementtitalismanina. Olen vähän pöhkö,..

   Poista
 3. I have not read this book but I like your review. Have a happy weekend!

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.