6. huhtikuuta 2018

Satu Rämö - Islantilainen kodinonni


Olen lukenut Rämöltä 2015 ilmestyneen teoksen Islantilainen voittaa aina. Se oli niin vetävästi ja mukaansa tempaavasti kirjoitettu, että oli ehdottomasti otettava lukuun tämä uusin Islantilainen kodinonni - Perhe-elämää viikinkien malliin. Nyt kahden lapsen äiti ja monitoiminainen valottaa lukijalle, miten perhe-elämän ja uran yhdistäminen Islannissa sujuu. Loistavastihan se sujuu Rämön mukaan, sillä lapsi syntyy koko sukuun eikä uutta äitiä ja isää jätetä yksin. Koko suku auttaa - ja yhteiskunta.

Pienihän se on ja syrjässä. Euroopan periferiaa. Islanti näkyy kartalla pienenä rämmäleenä keskellä suurta Atlanttia. Islanti on kolmanneksen Suomen koosta ja täällä asuu vain kahdeksantoista prosenttia Suomen asukasluvusta. Harvaan asuttu laavainen pala maankamaraa, jossa ei paljon puita kasva. Kesäisin ei tule hiki, talvisin on kylmä. Aina tuulee.

Satu Rämöllä on sana hallussa ja teksti kulkee eloisasti ja huumorilla. Vaikka kirja keskittyy lapsiperheen asioihin, se tarjoaa valtavasti sisäpiiri-infoa islantilaisista ja tuosta omituisesta ja arktisesta pienestä maasta. On hurjaa ajatella, että Islannissa on vain 330 000 asukasta. Muistan kun Eyjafjallajökull tuprutteli Euroopan ylle tuhkapilven ja pysäytti koko lentoliikenteen. Mutta kaikki tuo katastrofi koitui Islannin kansantaloudelle ja matkailulle eduksi: turistien määrä on viime vuosina suorastaan räjähtänyt - tuoden valuuttaa ja luoden työpaikkoja, mutta nostaen vuokrien hinnat pilviin. Vuokra-asuntoja on näet rahakkaampaa vuokrata lyhyissä pätkissä turisteille kuin pitemmillä sopimuksilla kotimaan asukkaille.

Minua viehätti islantilaisten mutkaton suhtautuminen perheen käsitteeseen. Perhe, oikeastaan klaani, on iso ja hälyisä joukko, joka pitää tiiviisti yhtä ja tapaa toisiaan säännöllisesti. Ei ole väliä kuka on kenenkin rintaperillinen, vaan joukkoon kelpuutetaan nykyiset ja entiset puolisot lapsineen ja lapsenlapsineen, puolisisarukset ja täyssisarukset - eikä heitä erotella erityisillä termeillä. Jopa lapsuuden parhaat ystävät muuttuvat serkuiksi!

Islannin kieli ei arvota sukulaisten asemaa. Serkuista, pikkuserkuista, sedistä, enoista ja tädeistä puhutaan samalla sanalla. Naispuolinen sukulainen on frænka ja miespuolinen frændi.
...
Paikallinen ydinperhe ei ole näpsäkkä kahden aikuisen ja kahden lapsen muodostama yksikkö vaan muistuttaa enemmän sekalaista muumiklaania.

Arvaamaton ja karu luonto on opettanut islantilaisille sosiaalisuutta ja solidaarisuutta. Kaveria ei jätetä, koska milloin tahansa voi itse tarvita apua jonkun luonnonkatastrofin sattuessa. Kun asukkaita on näin vähän, melkein kaikki ovat jonkun mutkan takaa sukua toisilleen tai ainakin tuntevat toisensa. Vuoden 2008 finanssikriisi on muisto vain ja maalla menee tosi lujaa. World Economic Forumin Global Gender Gap -tutkimuksessa Islanti on ollut paras paikka asua naisille joka vuosi vuodesta 2009 alkaen! Yhdeksän vuotta putkeen (2009-2017) on kova saavutus. Islantilaiset lapset ovat eurooppalaisten onnellisuustutkimusten kärkikolmikossa. Vuonna 2016 vain 6% islantilaisista nuorista oli ollut kuukauden aikana humalassa, vain 5% tupakoi ja vain 6% oli kokeillut huumeita (Eurooppalainen nuorisotutkimus).

Satu Rämöllä on uudesta toisesta kotimaastaan pääosin kiitettävää sanottavaa, mutta ei hän kaihda negatiivisiakaan asioita. Huonoa on maan yleinen kalleus ja jo mainitsemani huippuvuokrat. Vaikka palkkataso on hyvä ja vallitsee täystyöllisyys, yhden huoltajan perheiden on vaikea tulla toimeen ja heidän ongelmansa hukkuvat ympärillä pyörivään ökykulutuksen hurmokseen. Islantilainen kodinonni on erittäin kiinnostava kirja, vaikka lapsiperheen asiat eivät itselle ajankohtaisia olisikaan. Suosittelen.

Satu Rämö
Islantilainen kodinonni - Perhe-elämää viikinkien malliin
Kansi Satu Kontinen
Wsoy 2018
****
Kirjastosta
_______________

Muualla: Hemulin kirjahylly
Satu Rämö bloggaa elämästään Islannissa Salamatkustaja-blogissaan / "Blogin kirjoittaja Satu Rämö, 38, on ekonomi, yrittäjä, kirjailija, äänikirjojen suurkuluttaja, islanninhevosfani, jäätikköoppaan vaimo, kahden lapsen mutsi ja parantumaton yökukkuja."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.