1. huhtikuuta 2018

Sami Nygrén - Huutavan ääni surun maasta #runosunnuntai


yksinäisyys maalaa piruja sydämeni seinille
...
Yritän elää täyden elämän. Kasvaa ilman kosketusta.

Luin kaksi Sami Nygrénin runokokoelmaa nimeltään 1) Valitus, virret, korkeat veisut & 2 )Tikatut pilvet odottavat jälkitarkastusta matkalla pelkistettyyn ihmeeseen. Kristillinen maailma viettää tänään ensimmäisenä pääsiäispäivänä ilon juhlaa; Kristuksen kärsimys on takana, hiljainen viikko vietetty ja Matteus-passiot kuunneltu. Kärsimyksestä on nyt noustu iloon, mutta kaikki eivät tuskasta ja kärsimyksestä niin vain pääse irti. Eivät auta pajunkissat tai heräävä kevät. Siksi omistan tämän Runosunnuntain Sami Nygrénin uskosta, yksinäisyydestä ja surusta kertoville runoille, joista tulvii lukijankin sieluun kärsimys ja kipu. 

yksinäisyyden osastolla pakkohoidossa
tunteiden lepositeissä
käyttäydyn niin häiriintyneesti
ettei kukaan minua huoli
...

En tiedä runoilijasta paljonkaan, vain sen mitä olen löytänyt lehdistä ja netistä. Nygrénin elämä on ollut ja on kovaa. "Kotioloni olivat vaikeat, sain todella heikot eväät elämään. Muistan jo lapsuuteni ajoilta hetkiä, jolloin minuuteni alkoi katoamaan." Koulukiusaus jätti omat jälkensä ja myöhemmin diagnooseiksi tulivat synestesia ja skitsofrenia; mies on siis erittäin herkkä ja syvästi tunteva; posttraumaattinen masennus ja lukihäiriö ovat diagnooseina myös. Kaikista näistä koettelemuksista ja esteistä huolimatta Nygrén taistelee. Hän on opiskellut Oriveden opistossa ja harrastaa kuvataiteita, soittaa sähkökitaraa ja kirjoittaa päivittäin - purkaa tuntojaan runoiksi. Iloa elämään ovat viime vuosina tuoneet myös elävä usko ja seurakuntayhteys. Runoissa toistuvat hengelliset teemat: ne ovat eräänlaista rukousta.

arkeni pyörii jarruttomassa pohtimisen tilassa
välillä posahtaa ja syntyy sanaruumiita
lauseiden paareille tuhkattavaksi bittiavaruuteen
...

Elän masennuksen maassa
masennuksen maan tavalla
...

maailma on kova paikka
jossa on oltava hieman pehmeät pitkospuut
jotta täällä jaksaa
...

Näiden runokokoelmien tematiikka ja maailma ovat pitkälti samaa. Ahdistuksen lomaan kätkeytyy varsin hienosti sanottuja ajatuksia ja oivalluksia lukijan poimittaviksi. Useimmissa runoissa ei ole selvää otsikkoa, mistä johtuu ettei tiedä selvästi milloin runo loppuu ja uusi alkaa. Näin teksti tuntuu loputtomalta surun ja kivun kuvaukselta, varsinkin kun sivut ovat täynnä. Otsikointi ja ilmavampi tekstin asettelu olisivat tehneet kokoelmista ainakin näennäisesti kevyempiä ja lukijaystävällisempiä.

En varmaan ikinä löydä avaimia kuin levottomuuteen,
kipuun ja suruun
Ne kaikki ovat lukkoja, joihin avaimeni sopivat.
...

Yksinäisyys kaappaa terveyteni
lentää sillä terrorilennon
kohti minuuden pilvenpiirtäjiä
...

kyyneleet tarjoavat seuraansa
kosketusta
lämpöä
välittämistä
halausta
ystävyyttä
rakkautta
uskollisuuttaan lopun elämäänsä
...Tämä mies on rohkea: hän avaa vereslihaiset tunteensa ja kyyneleensä lukijalle, avoimesti ja silottelematta. Lähimmäisenä tulee tunne, että haluaisin tehdä jotain, poistaa tuon jäytävän sielun kivun ja suuren surun. En tietystikään voi, mutta toivon runoilijan saavan lohdutusta siitä että minä ja muut luemme hänen säkeitään. Itse asiassa olen vaikuttunut näistä runoista ja mykistynyt tämmöisen elämäntuskan edessä. Ei haittaa, vaikka säkeet eivät ole ehkä viimeisen päälle hiottuja, sisältö ja ajatus on tärkein. Ehkä minunkin on lähetettävä kiitosrukous siitä, että elämässäni on kaikki oikeastaan aika hyvin.

Otan tähän loppuun otteita vielä yhdestä minua koskettaneesta runosta, joka löytyy Tikatut pilvet kokoelmasta. Kirje Jumalalle! on sivunmittainen proosarunoteksti, jossa runoilija leikittelee ajatuksella että suru on poistettu maailmasta: Elämme maailmanilossa. Ydinilot poksahtelee. Homma on hanskassa ja pysyy. Mutta kuvitelma on kuvitelmaa - todellisuus muuta. Runo alkaa näin.

En tiedä miltä tuntuu. Vedän lipun korkealle suruun. Tai jätän puolisuruun. Sellaisia ovat päiväni. Aina on liputuspäivä. Lakisääteistä toimintaa. 

1)
Sami Nygrén
Valitus, virret, korkeat veisut
Mediapinta 2017
***
Lukukappale runoilijalta - kiitos

2)
Sami Nygrén
Tikatut pilvet odottavat
jälkitarkastusta matkalla pelkistettyyn ihmeeseen
Mediapinta 2017
****
Lukukappale runoilijalta - kiitos

Runoilijan kolmas runokokoelma
Surua sieluni kengät kivun maassa väärin kulkevat (Mediapinta 2018) on juuri ilmestynyt.


Ensimmäinen runokirja Valitus, virret, korkeat veisut on julkaistu Mediapinnan Suomi100 runokirjaa -sarjassa. Vuonna 2017 julkaistiin noin 750 uutta runokirjanimekettä. Tämän vuoden alussa käynnistynyt vastaavanlainen runokirja.fi -runokirjasarja on lähtenyt myös vauhdikkaasti liikkeelle; pelkästään tammikuussa tehtiin kustannussopimukset noin 60 runoteoksen julkaisemisesta.

Osallistun #runo18-haasteeseen postaamalla runoista joka sunnuntai.
❤︎
Harmaasusi
SusuPetalin Pellen muotokuva luettavissa issuu.com:issa & Väärentäjän urasta
Omppu luki Tuulisolmut, valikoiman saamelaista nykyrunoutta.
Tuija luki Satu Mannisen Pikseliauringon.

12 kommenttia:

 1. Rankkoja kokemuksia, rankkaa luettavaa Nygreniltä.

  Oma runosunnuntain runoni on tuttuun tapaan nimeni linkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä runot olivat todella rankkoja luettavia. Ovat olleet minulla tammikuusta jo, ja olen lukenut rupeaman kerrallaan.

   Pellen muotokuva oli hieno, luin sen vuosi sitten, laitan linkin jos joku haluaa kurkistaa: https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2017/01/susupetal-novellihaaste-runo100.html

   Hyvää pääsiäissunnuntaita & kiitos Susu!

   Poista
 2. Näistä poimimistasi näytteistä tuli surullinen olo. Tekisi mieli lohduttaa runoilijaa. Hyvää pääsiäissunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minullekin Kirsti :( Ehkä en viitsi vähään aikaan turhista rutista. Hyvää pääsiäissunnuntaita.

   Poista
 3. Huh! Paljon surua ja elämän selänkääntöä. Hienoa, että toit näitä runoja esiin. Toivottavasti jotakin kautta tekstisi osuus myös runoilijan itsensä silmiin . Hurjan rohkeasti hän kirjoittaa ja itku melkein tulee jo siitä, että hän on löytänyt runoudesta tunteilleen väylän.

  Omassa runosunnuntaipostauksessani kirjoittelen tänään Tuulisolmuista, joka on valikoima saamelaista nykyrunoutta.

  Hyvää pääsiäisen jatkoa! 😘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nygrénin osattomuudesta oli vaikea lukea, ja bloggausta vaikea kirjoittaa. Tuli tunne että olen liian intiimillä alueella. Uskon että nämä runot lohduttavat samassa tilanteessa olevia lukijoita, jos he vain löytävät ja jaksavat lukea. Olen hiljaista tyttöä nyt.

   Hyvää pääsiäisen jatkoa Omppu.

   Poista
 4. Vereslihaista! Runous on tätä(kin): raskaiden asioiden sanottamista ja jakamista. Niille on lyriikassa paikka!

  Riitta, blogisi ilme on raikas. En tiedä, koska se on muuttunut, mutta nyt huomasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runous on ilmeisestikin Nygrenille elinehto, siitä iloitsen. Hänen elämäntuskansa vyöryi ylitseni niin, että minun oli annosteltava lukemistani. Olen iloinen että luin; ymmärrän ehkä ihmisyydestä taas vähän enemmän.

   Kiitos Tuija. Olen vaihtelunhaluinen ja kova kokeilemaan blogissa kaikenlaisia visuaalisia juttuja :)

   Poista
 5. Kyllä olen seurannut tänään välillä kommetteja. Eli olen tietoinen. On mun elämässä parempiakin hetkiä. Kaikkein raskainta on tasapainoilu, pitääkö kiinni minuudestaan vai toisten hyväksynnästä. Tämä on vääränlaista rankkuutta muuten niin groteskissa maailmassaamme.Tietynlainen rankkuus on taas minulle liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runojesi tunnot koskettivat syvältä Sami, niin minua kuin tämän bloggauksenkin lukeneita. Luovilla ja herkillä ihmisillä ei ole aina helppoa, mutta me vähemmän herkät kiitämme heidän luomastaan kirjallisuudesta, taiteesta ym.

   Toivotan sinulle Sami hyvää pääsiäismaanantaita ja aurinkoa kevääseesi.

   Poista
 6. Moikka, täällä Sami. Minulla menee paljon paremmin kuin tuolloin. Runoni saattavat vielä olla hyvin synkkiä, mutta elämässä on asiat paremmin. Kiitos ymmärryksestä. Toivottavasti et suuttunut mistään minulle. Respectiä. Ja siunausta näin pääsiäisen alla.

  https://www.youtube.com/watch?v=ofthlfXzV9Q


  https://www.youtube.com/watch?v=EgieE30oAug

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sami,

   Sinullahan on monta videopätkää Youtubessa, hienoa - ja mukava kuulla, että voit paremmin! Runosi olivat rankkoja luettavia, vain se on estellyt, ei muu. Minulla on itseasiasa kotona 2 runokirjaasi, joista toinen on tämä suomi-englanti-kokoelma: Katsehelmet aamuisilla kasvoilla - Glancedrops on a morningly face. Luen tätä nykyä vähemmän runoja kuin vuonna 2018. En postaa runoista joka sunnuntai, silloin tällöin vain.

   Kiitos viestistäsi, oli mukava kuulla sinusta. Toivotaan, että suomalaisiin ei tämä kamala pandemia iske niin pahasti kuin italialaisiin. Hyvää vointia!

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.