28. maaliskuuta 2021

Tiina Martikainen - Pahan kintereillä #4


Pahan kintereillä on jo neljäs osa Tiina Martikaisen Hanna Vainio -dekkarisarjaan. Itse olen lukenut vain edellisen, Surmanpolku nimeltään. Sammatissa asuva Hanna toimii Lohjan poliisin rikosylikonstaapelina ja samalla poliisikoiranohjaajana. Edellisessä osassa innostuin poliisikoiratyöstä ja nytkin Hannan saksanpaimenkoira Riina pääsee tosi toimiin. Mukavaa tässä sarjassa on se, että Hanna on aivan tavallinen nainen, joka asuttaa vanhaa omakotitaloa kokiksi opiskelevan 17-vuotiaan tyttärensä Miiran kanssa. Hänellä on lämmin ja toiselle tilaa antava suhde erakkomaisen Erkin kanssa. Lohjan poliisin väkivaltayksikkökin koostuu miehistä, joilla on perheensä ja omat yksityiselämän mutkansa.

Murhatutkinta käynnistyy kun Sammatissa romahtamaisillaan olevasta vajasta löytyy 13-vuotias Sofia kuristettuna. Tyttö oli urheilullinen ja harrasti mm. aikidoa, ja hänen nähtiinkin nousevan edellisenä iltana aikido-opettajansa Mikael Liljan kyytiin. Mikaelia ei tavoiteta kotoaan ja seuraavana päivänä hänet löydetään ammuttuna kesämökiltään. Sieltä löytyy myös kuvottava makuuhuone ja nuorten alaikäisten tyttöjen kuvia, jotka epäilemättä viittaavat alaikäisten hyväksikäyttöön ja valokuvaamiseen. Monet nuoret ja heidän vanhempansa ovat peloissaan. Erityisesti Sofian murha järkyttää hänen parasta ystäväänsä Aadaa. Tapaus kuohuttaa koko Sammattia ja media kärkkyy tietoja ja rustaa lööppejä.

Hannan tiimissä on monta jäsentä ja nimien paljous sekoitti aluksi. Mutta sitten he näyttäytyivät omina persooninaan, joilla kullakin oli omat vahvuutensa. Yhden tiiminjäsenen omituiset heitot tiimipalavereissa ihmetyttivät Hannaa sekä minua lukijana, ja niille saatiinkin selvyys dekkarin edetessä. Pedofiilirinki ulottui vuosien taa ja hyvin Martikainen yhdisti irtonaiset langanpäät. Oli mies, joka oli yrittänyt saada läheisen nuoren miehen irti sairaalloisista taipumuksistaan, suojeli ja auttoi tätä kiperissä tilanteissa. Oli mies, joka tarjosi alibeja ja vanhempi nainen, joka sinisilmäisesti uskoi avomiestään.

Pahan kintereillä ei ollut erityisen jännittävä. Se on ehkä cozy crime -tyyppiin kuuluva dekkari, vaikka aihe onkin kuvottava. Poliisityön ja tutkinnan etenemisen kuvaus oli hyvää ja todentuntuista. Menneisyydestä paljastui nuoriin tyttöihin kohdistuvia seksuaalirikoksia, joissa joskus luovuttiin syytteistä näytön puutteessa. Paatuneen, nuoren tytön murhasta vankilaan päätyneen seksuaalirikollisen mielipiteitä oli kuvottavaa kuunnella. Poliisikoira Riina toimi esimerkillisesti ja vahvisti kirsullaan tekniikan epäilykset. Vain kerran se vauhkoontui ohjaajaansa Hannaa uhkaavassa tilanteessa. Lohjan suunnalla asuville lukijoille dekkari tarjoaa varmasti kiinnostavaa paikallisväriä.

Bloggaukseni Surmanpolusta.

Tiina Martikainen - Pahan kintereillä
Myllylahti 2021
Kustantajalta - kiitos!
__________

Dekkarin on lukenut myös Kirsin kirjanurkka.

Tiina Martikainen (s.1963) on sammattilainen kirjailija, joka vetää myös kirjoituskursseja. Hän on aikaisemmin kirjoittanut yhdeksän teosta, ja ollut mukana antologiassa. Dekkareita edeltävään tuotantoon kuuluu mm. nuortenkirjoja ja elämäkertoja.

1 kommentti:

  1. Odottaa hyllyssä. Mielenkiinnolla odotan tämän lukemista. - Mukavaa pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.