11. maaliskuuta 2021

Aino Huilaja - Pakumatkalla


Aino Huilaja ja miehensä Jerry olivat jo pitempään pohtineet muutosta kiireiseen oravanpyöräelämäänsä. Aino oli burnoutin partaalla ja hohdokkaasta työstä MTV3:n uutisankkurina oli mennyt hohto. Syksyllä 2019 oltiin vihdoin jännän äärellä: Aino irtisanoutui työstään, mikä ylitti uutiskynnyksen ja kiinnosti kovin lehdistöä; jopa Helsingin Sanomat otsikoi juttunsa isolla otsikolla Huilaaja. Koti Hakaniemessä pantiin vuokralle ja irtaimisto myytiin tai hajautettiin sukulaisten ja ystävien nurkkiin. Uudeksi kodiksi ja menopeliksi hankittiin käytetty mersu, joka kirkkaan oranssin värinsä vuoksi ristittiin Ranssiksi. Pakettiautosta tulisi pariskunnan ja heidän koiransa Arskan koti tuleviksi kuukausiksi. Tässä kohtaa on mainittava, että huimanrohkealla pariskunnalla ei ollut ikinä ollut autoa eikä Jerryllä edes ajokorttia!

Reissuunlähtö venyi - oli se Jerryn autokoulu ja auton takatilan tuunaus: tarvittiin sänky ja sen alle tilaa tavaroille, simppeli kokkausnurkkaus ynnä muuta välttämätöntä. Viimeiset yöt Suomessa vietettiin Mustikkamaan parkkipaikalla lokakuun lopun kylmyydessä. Vihdoin autolautalla Suomenlahden yli Viroon - mikä juhlava tunne! Mutta ensimmäinen yö Liettuan ristikukkulalla oli säikäyttää pahanpäiväisesti. Ei ollut kyse mafiosoista, ja Ranssi jatkoi matkaansa, ensin manner-Espanjaan, sitten Kanariansaarille.

Aino kertoo elävästi näkemästään ja kokemastaan. Aikataulut ja kiire jäivät. Leirintäpaikoilla tutustuttiin mielenkiintoisiin ihmisiin, pudottiin rotkoon ja herättiin satumaisia maisemia ihaillen. Keväällä 2020 oltiin suunnittelemassa tulevia reittejä, mutta universumi yllätyksineen puuttui peliin: koronapandemia alkoi levitä ja kylvää hätätilaa. Jerry ajoi ja Aino surffasi netissä päätoimisesti uutisia lukien. 

Kuten muistamme, pandemia iski ensin rajusti Italiaan, mutta nyt Espanjaankin julistettiin hätätila. Oli tehtävä pikaisia päätöksiä ja viimeisenä iltana ennen kuin Espanja sulki rajansa päästiin Ranskan puolelle. Pian Ranskaankin julistettiin poikkeustila ja ulkonaliikkumiskielto. Oranssi paku asukkaineen juuttui maatilaparkkiin Pyreneille kuudeksi viikoksi. Euroopan maat olivat sulkemassa rajojaan, Suomi muiden maiden mukana. Hätäpäätöksellä ajettiin yli 1000 kilometrin päiväetappeja läpi Luxemburgin, Tanskan ja Ruotsin, jotta ehdittiin Tukholmaan ja sieltä viimeisillä autolautoilla Suomeen. 

Ranssi asukkaineen seikkailisi nyt ties missä, ellei korona olisi muuttanut suunnitelmia. Kesäksi päädyttiin Kittilään, mutta oranssilla pakulla päästiin sentään Pohjois-Norjaan Jäämeren rannoille. Matkalla Aino oli työstänyt tätä juuri julkaistua kirjaansa Pakumatkalla, jonka hän viimeisteli lapsuuskotinsa pihalle Kittilässä parkkeeratussa Ranssissa. Tämän kylmän ja lumisen pakkastalven kolmikko viettää erämaakämpässä pohjoisessa, ja luulen että uutta kirjaa pukkaa. Painetussa kirjassa on Jerryn valokuvia, mutta kuuntelin kirjaa Ainon itsensä lukemana ja katselin kuvia Instagramista. Kirjailijakuva on Jerryn Espanjassa ottama. Aino sanoo päässeensä kireydestä ja muuttuneensa ihmisenä toivomaansa suuntaan ja huomanneensa, miten vähällä tavaralla selviää: neljä lautasta ja neljät ruokailuvälineet ovat aivan riittävä serviisi!


Aino Huilaja - Pakumatkalla
Kuvat Jerry Ylkänen
Otava 2021
Äänikirjan lukija Aino Huilaja
_______________

Uutisankkurin työhön sekä onttoon arkeen kyllästynyt nainen taistelee itsensä irti oravanpyörästä ja pakkaa elämänsä pakettiautoon. Edessä on tuhansien kilometrien mittainen seikkailu halki muuttuvan Euroopan. Mitä oravanpyörän jättäminen vaatii ja millaisen maailman tienpäällinen kulkurielämä avaa?

Aino Huilaja on kiertänyt maailmaa ulkomaantoimittajana ja dokumentaristina sekä työskennellyt uutisankkurina. Pitkä televisioura MTV:llä sai jäädä, kun hän lähti pakumatkalle Eurooppaan.

5 kommenttia:

 1. Kiva, että postasit tästä. Kuulin kiireisenä aamuna, joko telkkarista tai radiosta, kirjasta. Kirjoittaja ja kirjan nimi menivät ohi korvien, enkä muistanut myöhemminkään selvittää niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkea irtiotto pariskunnalta. Tekee aivan mielettömästi mieli jonnekin - kirjallisuus lohduttaa!

   Poista
 2. Innostava tarina ja uskallan matkustaa yksin nähdäksesi maailman kauneuden ...., olen vahvistanut tämän kirjan, jonka ostan ja kerään.
  Terveisiä Indonesiasta.

  VastaaPoista
 3. Mä kuuntelin tän ja tykkäsin. Mietin vaan, kuinka suuri oman elämän päätös ja kuinka se lähti eteenpäin ja sitten tuli korona, joka pilaa paljon, mutta erilainen elämä jatkui silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, tylsä korona! Mutta minulla on se käsitys, että Aino jatkaa erilaisella tiellä kuin ennen.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.