5. maaliskuuta 2021

Kazuo Ishiguro - Klara y el Sol


Vuoden 2017 Nobel-voittajan Kazuo Ishiguron uutuus Klara ja aurinko ilmestyy suomeksi syyskuussa. En malttanut odottaa, vaan kuuntelin kirjan espanjaksi. Tarina sijoittuu jonnekin lähitulevaisuuden Yhdysvaltoihin ja kertojaääni kuuluu robottitytölle. Klara on älykäs robotti, keinotekoinen ystävä / artificial friend / amiga artificial, jollaisen vanhemmat hankkivat teini-ikäisten lastensa tueksi ja seuraksi, jotta nämä eivät tuntisi oloaan yksinäisiksi.

Tarina alkaa suurkaupungin myymälästä, jossa Klara on kaupan. Hän on roboteista uteliain ja älykkäin ja tekee väsymättä havaintojaan näyteikkunan lasin läpi tai selaa aikakauslehtiä oppiakseen lisää siitä maailmasta, jonne kohta joutuu. Lapset tulevat katsomaan näyteikkunassa olevia robotteja ja Klara näkee surun heidän kasvoillaan, jos sellaiseen ei perheellä ole varaa. Eräänä päivänä ikkunan taakse ilmaantuu hymyilevä 14-vuotias Josie, joka kommunikoi Klaran kanssa ja lupaa tulla pian uudestaan. Tuosta päivästä lähtien Klara odottaa Josieta saapuvaksi, mutta tätä ei kuulu. Muut robotit ympäriltä menevät kaupaksi, niin Rosie kuin uudet mallit, B kolmoset.

Mutta sitten Josie tulee ja niin Klara päätyy tytön kotiin maaseudulle. Hyvin pian selviää, että Josie on vakavasti sairas ja hänen tilansa heikkenee päivä päivältä. Josie käy yksityisesti etäkoulua tietokoneen avulla ja viihdyttää itseään piirtämällä. Lähistöllä asuu isästään orpo, lahjakas Rick, joka rakentaa taidokkaita drooneja, mutta köyhällä, tavallisella ’parantelemattomalla' pojalla ei ole mahdollisuutta päästä opiskelemaan. Klara tarkkailee toisiinsa rakastuneita nuoria ja yrittää ymmärtää, mitä rakkaus on.

Maailma ympärillä on hyvin kova ja varallisuuserot ovat räikeät. Vain ne lapset, joiden geeniperimää on paranneltu voivat päästä elämässä eteenpäin, yliopistoihin ja saada hyvän ammatin. Geenimanipulaatiossa on riskinsä ja moni lapsi menehtyy, mutta silti vanhemmat ottavat riskin voidakseen tarjota lapsilleen edes mahdollisuuden kovassa kilpailussa. Josien äiti syyttää itseään valinnoistaan ja Rickin äiti matelee entisen rakastajansa edessä, jotta poika pääsisi hyvään kouluun.  

Josien huoneesta näkyy pellon yli maanviljelijä McBainin lato, jonka taakse aurinko laskee. Klara ajattelee, että Aurinko asuu siellä ja menee nukkumaan ladon alle maan poveen. Koska Klara itse latautuu aurinkoenergialla, Aurinko on hänen ystävänsä ja hän luottaa tähän kuin jumalaan. Vielä myymälässä ollessaan Klara näki ikkunasta, kuinka Aurinko herätti kuolleista surkean kodittoman koirineen - aivan varmasti Aurinko parantaisi myös rakkaan Josien! 

Ishiguro on tavoittanut taitavasti hellyttävän ja herkeämättä havaintojaan tekevän Klaran äänen. Robottityttö esittää kysymyksiään jatkuvasti, yrittää oppia ja ottaa selvää ihmisten ilmeistä ja tunteista. Klara on hyväsydämisistä hyväsydämisin ja pitää liikuttavasti huolta sairaasta Josiesta. Kun on ristiriitatilanne Klaran näkökenttä jakautuu jännittävästi kubistisiksi blokeiksi tai sektoreiksi, ja kun tilanne selkenee, näkymä normalisoituu. 

Teknologia kehittyy ja uusia robottisukupolvia tulvii markkinoille. Mitä tapahtuu vanhentuneille roboteille, kun he ovat pyyteettömästi palvelleet isäntäperhettään? Heidät viedään odottamaan lopullista hiipumistaan jonkin suuren kierrätyskeskuksen hyllylle. Akut lakkaavat vähitellen latautumista, liikkuminen muuttuu mahdottomaksi ja enää kääntyy vain pää. Paikaltaan Klara näkee kuitenkin ikkunasta taivaan ja tietää tarkalleen Auringon sijainnin säällä kuin säällä. 

Klara ja aurinko on vähän kuin dystooppinen satu, joka vetoaa varmasti sicifistä pitäviin nuoriin lukijoihin. Minustakin oli liikuttavaa tarkkailla Klaran silmin ihmiskuntaa ja meidän mutkikkaita tunteitamme sekä ajatella mahdollisia tulevaisuuden visioita. Klaran usko ihmeisiin oli kadehdittavaa ja hänen lojaaliudestaan ja ystävällisyydestään olisi paljon opittavaa. Ishiguro punoo taidokkaan juonen ja koskettavan tarinan scifin ystäville ja liikkuu samantapaisissa tunnelmissa kuin teoksessaan Ole luonani aina.

Ishigurolta lukemani teokset:
Pitkän päivän ilta
Yösoittoja

Kazuo Ishiguro - Klara y el Sol
Alkuteos Klara and The Sun
Anagrama 2021
Äänikirjan lukija Laura Vives
_______________
Kirjailijan haastattelu: The Guardian
The nonhuman Klara is more human than most humans. She’s also Ishiguro’s most luminous character, literally a creature of light, dependent on the Sun. Her very name means “brightness.” But mainly, Klara is incandescently good. She’s like the kind, wise beasts endowed with speech at the dawn of creation in C. S. Lewis’s Narnia. Or, with her capacity for selfless love, like a character in a Hans Christian Andersen story.

Ilmestyy suomeksi syyskuussa 2021. Upean kannen suunnittelija on Laura Lyytinen ja suomentaja Helene Bützow.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.