29. huhtikuuta 2017

Huhtikuun top 5


Huhtikuussa luin kaikkiaan 17 kirjaa, joukossa oli myös ohuita ja nopealukuisia runoteoksia.
Ilokseni olen petrannut tietokirjojen osalta: tänä vuonna jo 12 tietokirjaa.
Järjestys ensiksi luetusta tuoreimpaan:

Alice Munro - Jupiterin kuut **** Tammi 2017 
Munro saa lyhyessä novellissaan kerrottua ilmeikkään elämäntarinan, johon joku toinen tarvitsee sata sivua. Vähin lausein hän maalaa henkilökuvat, piirtää unelmat ja elämän käänteet, onnistumiset ja pettymykset. Haaveet eivät suinkaan aina täyty, mutta unelma vielä kerran saapuvasta suuresta rakkaudesta pitää Munron naiset elämässä kiinni.

Riitta Konttinen - Oma tie, Helene Schjerfbeckin elämä***** 
Otava 2004 
Konttisen Oma tie on riipaisevaa luettavaa huippulahjakkaan naistaitelijan elämästä. Elämästä, jossa naistaiteilijan ongelmat miesten hallitsemassa taidemaailmassa kärjistyivät ja tuon ajan naisille asetetut roolit riitelivät palavan maalaamisenhalun kanssa. Tuskastuttava, koko elämänmittainen sairastelu ja tyttären velvollisuudet veivät voimia, mutta silti Schjerfbeck jaksoi luoda unohtumatonta taidettaan, omasta näkemyksestään tinkimättä. Upea teos!

Ángela Vallvey - Tarta de almendras con amor **** 
Penguin Random House 2017  
En ole tainnut aikaisemmin lukea vastaavaa kuvausta nuorten elämästä some-maailman syövereissä, jossa googlataan kaikki ja räpelletään älykännykkää joka hetki. Vallvey tuntee nuorensa ja kuvaa heitä huumorilla ja myötätunnolla. Kirja on nopeasti luettavaa, sujuvaa ja helpohkoa espanjaa. Oikein viihdyttävä ja hurmaava tyttöjen kirja, jossa on ongelmista huolimatta iloinen ja positiivinen pohjavire.
Ilpo Tiihonen - Largo ***** Wsoy 2004 
Tämä on minusta aivan ihana runokokoelma! Largon 40 runossa näyttäytyy koko ihmisen elämä. On hupaisaa arkipäivän ja kesän kevyttä humppaa; on miehen ja naisen välistä kaunista ja arkista erotiikkaa; on nöyryyttä elämän ja kuoleman edessä. Tiihosen hupiosasto on villin vallatonta venkoilua ja koskettava osasto herkkää ja haurasta havainnointia. Runot ovat rytmillisiä ja rimmaavia, monet koskettivat kovastikin. Tiihonen säkenöi, ja lukija nauttii! 

Rosa Montero - La ridícula idea de no volver a verte **** Seix Barral 2013
Kirjan keskiössä on Marie Curien (1867-1934) elämäkerta, mutta Montero puhuu laajemminkin naisen paineista machokulttuureissa, sekä ennen että nyt. Monteron käsittelemiä hashtag-aiheita ovat mm. kunnianhimo, naisen syyllisyys,  miehen heikkous, velvollisuudentunto, vanhempien kunnioitus ja keveys. Kiinnostava ja hyvin kirjoitettu kirja, joka valotti erinomaisesti Marie Curien elämää naisena tuon ajan tiedeyhteisössä. Läheisensä menettäneelle suosittaisin myös, vahinko vain ettei ole saatavissa kuin espanjaksi.


Haastetilanne
Helmet 2017 -haasteessa puuttuu 3. Muissa haasteissa olen novellihaasteeseen lukenut 204 novellia, runohaasteeseen 13 kotimaista runokokoelmaa, Frau, Signorina & Bibi -haasteeseen 5 kirjaa, ja jo joulukuun alussa alkaneeseen Seinäjoen kaupunginkirjaston 100 kirjan haasteeseen 78 kirjaa. 

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kooste! En ole vielä lukenut Tiihosta uusiksi, vaikka lupasin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappaat joskus Largosta ihastuttavaa elämystä arkipäivääsi :)

   Poista
 2. Jestas, minkä määrän olen lukenut, huh, älä nyt lue itseäsi piippuun!
  Olisi kiva kuulla (julkaisemiesi lisäksi), mitkä runokokoelmat olet lukenut ja mitä niistä pitänyt (ehkä meilitse?).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehtii lukea kun ei katso telkkaria, pakonomaisesti kirja kädessä joka ilta :) Tuossa blogin yläosassa on sivut, mm. Runot. Sieltä näkyy mitä olen tänä vuonna lukenut.

   Poista
 3. Tuo Oma tie Helene Scherfbeckistä kiinnostaa minuakin. Riitta Konttisen kirjat ovat ihania.
  Ja olet jo melkein suorittanut Helmet-haasteen, vaikka ollaan vasta huhtikuussa. Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma tie on aivan ihana. Toki se on tutkimusluonteensa vuoksi hyvin yksityiskohtainen ja nippelitietoa sisältävä, mutta hienosti piirtyi Schjerfbeckin vaikeuksien ja maalaamisen intohimon täyttämä elämä.

   Poista
 4. Mainioita vinkkejä, laitan Oman tien ja Tiihosen muistiin. Ja Munronkin, nyt kun viime kuussa vihdoin ensimmäistä Munroani kokeilin.

  Huima haaste-edistyminen sinulla, huomasin juuri että minulla on Helmet-haasteesta vasta 7 (!!) kohtaa kuitattuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tykkää talvesta enkä näistä ihanista kevätsäistäkään. Pakoon pääsee lukemalla :)

   Poista
 5. Sinulla on ollut vauhdikas alkuvuosi, hienoa :)

  Iloista vappua :)

  VastaaPoista
 6. Huikea yhteenveto<3

  Oma tie on vahva polku Heleneen ja hänen työhönsä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.