20. huhtikuuta 2017

Sami Liuhto - Heroiini. Eikä muita runojaWikipedia kertoo, että vuonna 1972 syntynyt Sami Liuhto on kirjailija ja tekstitaiteilija, monessa mukana oleva mies, joka on ehtinyt julkaista jo lukuisia runoteoksia. Olen ymmärtänyt että Käsite on hänen uusi pienkustantamonsa. Liuhto omistaa tämän runokirjansa todellisille köyhille ja muille häviäjille. Heroiinin runoista välittyy hyvin lohduton kuva nyky-yhteiskunnasta ja vähäosaisten ankeasta arjesta:

"Heroiini kertoo ihmisistä, joista yhteiskuntamme ei tahdo tietää mitään. Kirja sisältää kaiken muun ohella kiellettyä kieltä, anagrammeja, palindromin, sananeliön ja aseemisen runon. On siinä vihapuhetta piispa Irja Askolallekin."

indikaattori

HALVEKSIN näitä ihmisiä

heillä on elämänasenteena apartheid
ja kaikki ne vitsit tasa-arvoisista
ja tasa-arvoisemmista ovat totta
siinä se vitsi onkin
                                he ovat keskustaa
hän on laitaa
                                                  hän on laita
                                                                        hän on ääri
suvaitsevaisuuden indikaattori
eikä keskusta läpäise testiä milloinkaan

Liuhto ei tunne tekstissään välimerkkejä. Versaalejakin hän käyttää harvoin, ja jos käyttää hän kirjoittaa versaaleilla koko sanan. Säkeet ovat yhtä sanapötköä, josta lukijan on itse löydettävä tauot. Sivistin itseäni bloggauksen alussa olevalla Wikipedian linkillä, mutta sittenkään sivujen alaosissa olevat anagrammit eivät auenneet. Mitä välii.

elämälle mieli

hidasteella viivyttelee kaunis nainen

kurdi elämänsä catwalkilla opettaja
katsoo heijastelevan tuulilasin takaa
kerrankin ei tee mieli ajaa yli

Runous kuuluu marginaaliin (uskalsinpas!) kuten ne ihmiset joista Liuhto kirjoittaa. Hyvä että joku pitää ääntä heidän puolestaan, toivottavasti Liuhdon ääni kuuluu kauas. Runoissa lukija kohtaa vankilassa istuvaa isäänsä ikävöivän lähiölapsen; ostarilla alkon liepeillä norkoilevan deekun joka odottaa lähimmäisenrakasta viinanostajaa; myös narkkareita ja jostain maalta, Oulusta, Kemistä - tai mitä niitä sijainteja on - tänne rintamaitten lähiöihin muuttaneita maajusseja; kohdataan kaupallinen isä jolla ei ole tapaamisoikeutta; käväistään Itiksen putkassa ja poliisivoimin K-marketissa; nähdään miten viikonloppuisä dokaa lapseltaan salaa, miten mamuja potkitaan... Mutta lähiössä elää kosto ja kaikuu jihad!

                  runopoika

                  NÄMÄ matkat on lähes kokonaan

taitettu rautateillä ja useimmiten vaihtoa vailla
                          ei voida mennä suoraan
                                        have a pleasant journey sitä voi
pitää vittuiluna
                                        sillä
                                                        nyt mennään vantaalle
                           mielihyväprinsiipin tuolle puolen
missä vain runotar pärjää
                                        ei runopoika varsinkaan sinä

Armo kuuluu kaikille ei siltä vaikuta kansa jakautuu kahtia yhä edemmäs toisistaan... kujat vievät umpeen / kaduilla ei ole merkitystä / tiet on tukittu 

Heroiinin
runot vaikuttivat yllättävän vahvasti, se lienee ollut Liuhdon tarkoituskin. Lohduttomuus hyökyi mieleen. Tämmöistä meillä Suomessa on. MOT.

Sami Liuhto
Heroiini. Eikä muita runoja
Käsite 2016
****
Omasta hyllystä


7 kommenttia:

 1. Runoilu on taidetta jota aina itsekään en osaa tulkita kuin omalla tavallani jos silläkään. Tykkään runoista joissa on jokin sanoma, muu kuin rakstan sinua ja sinä jätit minut..nyyt, niistä en pidä. Runossa on oltava syvyyttä. Sen taakse on nähtävä. kun runon "kokee" silloin se on hyvä, kun sen "näkee",se on upea. Näin minä elän runon.

  ps. saat pian postia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heroiinissa oli sanomaa! Monta loistavaa runoa, mutta en voinut kaikkia mieluisia siteerata. Aika paljon kätkeytyy tuohon kurdiin elämänsä catwalkillakin!

   Poista
 2. Tämä arvio menee niin yksiin omien ajatusteni kanssa Heroniinista! Vaikuttava teos, josta pitäisi pitää enemmänki ääntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan Susu. Yllätyin miten vahvasti minuun vaikutti. Näiltä ihmisiltä niin mielellään ummistaa silmänsä.

   Poista
 3. Vaikuttavaa! Runous on jäänyt mulla marginaaliin, alitettavasti. Yhtä runoteosta olen lukenut vuoden ja mietin just, että se pitäisi tuoda blogiinkin saakka, kunhan ehtisi.

  Tuo välimerkittömyys ja versaalittomuus kiinnostaa; teksti antautuu moniin tulkintoihin.Tekisipä melkein mieli tarttua tähän!

  Kiitos! <3


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli hieno. Huomasin netissä tämmöisen ilmoituksen, halvalla lähtee nyt:

   "Heroiini. Eikä muita runoja lähtee hintaan kymmenen (10) euroa. Plus ne postikulut. Tilataksesi pane sähköviesti osoitteeseen Sliuhto@gmail.com."

   Poista
  2. Heh, olin kommentoimassa juuri samaa eli postia osoitteeseen sliuhto@gmail.com, niin saat kirjan omistuskijoituksella.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.