12. kesäkuuta 2022

Tove Alsterdal - Juurakko, Ådalen #1


#dekkariviikko

Ruotsalaisen Tove Alsterdalin (s. 1960) Juurakko aloittaa Ådalen-sarjan, joka sijoittuu Pohjois-Ruotsiin, Höga kustenin alueelle lähelle Sundsvallia. Teos sai Ruotsin dekkaripalkinnon vuonna 2020 sekä vuosittain parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille myönnettävän Lasiavain-palkinnon seuraavana vuonna. Lasiavain-palkintolautakunta sanoi perusteluisaan näin: ”Alsterdal kuvaa hienovaraisesti ja taitavasti pohjoisruotsalaista maaseutua, pikkupaikkakuntia, joissa yksi ainoa tapaus voi lyödä ihmiseen leiman koko loppuiäksi. Traagista, koukuttavaa ja helvetillisen hyvin kirjoitettua.” 

Kramforsin kunnan poliisilaitosta johtaa 32-vuotias poliisi Eira Sjödin, joka on palannut Tukholmasta kotiseudulleen, koska äiti Kerstin on dementoitunut eikä pärjää enää yksin. Etelässä asuvalla vanhemmalla veljellä Magnuksella ei mene kovin hyvin, naiset vaihtuvat eikä mies ole saanut elämästään kunnon otetta. Kunnan poliisivoimat ovat mitättömät, sillä apunaan Eiralla on vain nuori tukholmalainen vasta poliisiksi valmistunut August, joka tuskin paikkakunnalle jää. Isompien juttujen osalta apua saadaan läheltä Sundsvallista tai Tukholmasta.

Uusi murhatutkinta kääntää katseen paikkakuntaa 23 vuotta sitten kuohuttaneeseen tapaukseen. Silloin 14-vuotiasta Olof Hagströmiä syytettiin kauniin teinitytön Lina Stavredin raiskauksesta ja murhasta. Loputtomien kuulusteluiden jälkeen onneton poika tunnusti murhan, mutta tuomiota ei julistettu, koska hän ei ollut ikänsä puolesta rikosoikeudellisessa vastuussa. Olof lähetettiin hoitolaitokseen pois kotoa eikä perhe ole pitänyt häneen mitään yhteyttä. Nykyään syrjäytynyt ja perheensä hylkäämä Olof toimii pimeillä automarkkinoilla ja päättää lapsuuskotinsa ohi ajaessaan pistäytyä katsomassa isäänsä. Isä ei avaa ovea, mutta avain löytyy vanhasta piilosta. Koira uikuttaa eteisessä ja isä löytyy raa’asti murhattuna suihkusta. Olofia pidetään menneisyytensä vuoksi pääepäiltynä, mutta tapaus mutkistuu, kun Hagströmien talo palaa ja Olof loukkaantuu vakavasti.

Linan katoamisen ja Olofin tragedian aikaan Eira itse oli yhdeksänvuotias. Mitään ei pikkutytölle kerrottu, mutta toki hän aisti kyräilevät ja kauhistuneet tunnelmat. Nyt hän selaa vanhoja pöytäkirjoja ja VHS-kaseteille nauhoitettuja kuulusteluja, joissa vilisee tuttuja nimiä, myös veli Magnuksen nimi. Eira saa selville, että Magnus oli seurustellut Linan kanssa ja häntä pelottaa veljen mahdollinen sekaantuminen tuohon vanhaan juttuun.

Dekkari käynnistyi minusta hitaanpuoleisesti, mutta sitä kannatteli äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi. Tarinan edetessä Alsterdal ihmaisi minut kuitenkin mukaan mutkistuvaan tarinaan. Pienellä paikkakunnalla juorut kulkevat ja jos jollain on jotain salattavaa, hän pyrkii siihen pakkomielteisesti. Rauhallisen perheenisän Tryggve Nydalenin menneisyydestä paljastuu seksuaalirikos, josta hänen aikuiset lapsensa ovat autuaan tietämättömiä, ja sen paljastuessa reaktiot ovat sen mukaiset. Vaimo Meian rakastaa miestään ja suojelee tätä skandaaleilta myötä- ja vastamäessä.

Juurakko asettaa herkullisesti vastakkain Tukholman ja maaseudun pienet paikkakunnat. Tukholmalaiset nostavat itsensä jalustalle ja halveksivat kaikkea maalaista. Hienosti tulee esiin myös pikkukaupungin mentaliteetti, kyräilyt, juorut ja piilossa lymyävät salaisuudet. Rikosvyyhtiin ilmaantuu lisää asianosaisia, mutta lopulta se tietenkin ratkeaa. Sarjan toinen osa Slukhål on jo ilmestynyt ruotsiksi ja suomeksi se ilmestyy nimellä Vajoama elokuun lopulla. Sitä odotellessa!

Muissa blogeissa: Kirjasähkökäyrä, Luetut.net

Tove Alsterdal - Juurakko
Alkuteos Rotvälta 2020
Suomentanut Kari Koski
Aula & Co 2021
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
____________________

Tove Alsterdal on Ruotsin johtavia jännityskirjailijoita. Hänen palkittuja kirjojaan on ilmestynyt 25 kielellä. Alsterdal asuu Tukholmassa ja mökkeilee Ådalenissa. 

____________________________________________________________Kirsin kirjanurkan vetämään Dekkariviikkoon osallistuu melkein 30 blogia.
Itse postaan näistä dekkareista:

TI: Kim Faber, Janni Pedersen - Tierra de invierno / Juncker #1
KE: Pauli Jokinen - Jääleinikin kuolema
TO: Xulio Ricardo Trigo - El objetivo del crimen
PE: Tero Somppi - Jengit
SU: Tove Alsterdal - Juurakko, Ådalen #1

8 kommenttia:

 1. Kiinnostavia nuo pikkukaupungin kuviot ja Tukholman / maaseudun vastakkainasettelu. Tarina kuulostaa traagiselta. Tämän voisi lukea! Yksi aikaisemman postauksen kommenttini taisi mennä roskapostiin tässä joku aika sitten, toivottavasti tämä ei päädy sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä oli hyvä ja jännittävä. Luen varmasti seuraavan osankin. Blogger toimii välillä miten sattuu….

   Poista
 2. Vaikuttaa mielenkiintoselta kirjalta! Ja jotenkin hyvin ruotsalaiselta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä! Olen lukenut / kuunnellut kuluneen parin vuoden aikana useita Pohjois-Ruotsiin sijoittuvia teoksia, osa niistä jännityskirjallisuutta, kuten Stina Jacksonin Hopeatie, osa enemmän psykologisia romaaneja, kuten Karin Smirnoffin Jana Kippo -sarjaa, joka oli aivan huikea lukuelämys sekä Maria Brobergin Veden varjot, jossa tosin tapahtuu rikos mutta se ei ole pääosassa. Alsterdalin teoksen voisikin kuunnella äänikirjana, sillä Karoliina Kudjoi on yksi suosikkilukijoistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliina Kudjoi on yksi minunkin suosikeistani. Jana Kippon kolmas osa tulossa suomeksi syksyllä! Kiitos vinkistä, tuon Veden varjot voisinkin kuunnella. Ja kuten mainitsin tästä Ådalen-sarjasta myös kakkososa tulossa. Monta hyvää odotettavissa, lukuiloa sinulle!

   Poista
 4. Tämä oli vähän erilaisempi dekkari, jossa oli erityisen hyvä tarinankulku. Henkilöhahmoista en pitänyt, mutta eipä niistä tarvitse pitääkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin tästä! Outoja tyyppejähän tässä oli, mutta poliisi Eira oli ihan ok.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.