6. kesäkuuta 2022

Veronica Sjöstrand - Althea Molin:: #1 Kuolleet enkelit & #2 Sisäpiiri


#dekkariviikko

Veronica Sjöstrand - Ángeles muertos. Althea Molin #1 ***
Alkuteos Änglalik 2008, Word Audio Publishing 2022
Äänikirjan lukija Georgia Tancabel

Veronica Sjöstrandin (s. 1971) Althea Molin -sarjalla on mielenkiintoinen historia: nämä sarjan kaksi ensimmäistä osaa ilmestyivät jo vuosina 2008 ja 2009 ja olivat sittemmin unohtuneet, kunnes ne julkaistiin uudelleen äänikirjoina vuonna 2019 ja nousivat heti Ruotsin kuunnelluimpien dekkareiden joukkoon. Kuuntelin tämän ensimmäisen osan espanjaksi, suomeksi se on ilmestynyt nimellä Kuolleet enkelit.

Tämän sarjan tähti, 32-vuotias rikosprofiloija Althea Molin on mielenkiintoinen persoona: isä on ruotsalainen, äiti eteläkorealainen ja pituutta naisella on vain 155 cm. Hän on opiskellut ja työskennellyt profiloijana New Yorkissa, mutta on vastikään muuttanut takaisin Tukholmaan ja sisustaa uutta asuntoaan. Althea on toipumassa New Yorkissa erään tutkinnan yhteydessä kokemastaan raaasta päällekarkauksesta. Tuntuvat korvaukset helpottavat elämää ja hän voi keskittyä toipumiseen. Althea on kärsinyt lapsesta lähtien myös OCD:stä eli pakko-oireisesta häiriöstä ja käy senkin takia psykologin juttusilla.

Tukholman keskustassa, Stureplanin ympäristössä riehuu sarjamurhaaja ja koko kaupunki on joutunut pelon valtaan. Vanha tuttu, rikosetsivä Rickard Magnusson pyytää Altheaa osallistumaan tutkimuksiin. Mutta nainen empii koska ei vielä ole valmis työhön, mutta suostuu sitten lopulta. Sarjamurhaaja tappaa nuoria naisia ja paloittelee heidän ruumiinsa matkalaukkuihin. Uhreja on jo kolme ja murhatavat identtiset. 

Jo tässä osassa tutustutaan Althean ystävään Emeliehen, joka saa suuremman roolin sarjan kakkososassa. Emelie on Althean täysi vastakohta: vaalea ja pitkä, kaunis ja kurvikas nainen, jolla on oma tietoalan yritys. Pian käy ilmi, että murhaaja on lähempänä kuin Althea arvaakaan. Sujuva ja jännittävä kuvaus rikosprofiloijan työstä ja psykopaattisen sarjamurhaajan metsästyksestä.

____________________________________________________________
Veronica Sjöstrand - Sisäpiiri. Althea Molin #2 ***
Alkuteos Kretsen 2009, suomentanut Pasi Punnonen, Word Audio Publishing 2021
Äänikirjan lukija Satu Paavola

Vuonna 2009 tämä Althea Molin -sarjan kakkososa Sisäpiiri oli ehdolla Ruotsin parhaimmaksi rikosromaaniksi ja se vie pankkimaailmaan. Tukholmalaisen Lindsteiska-pankin tekninen asiantuntija Pontus Ohlsson löydetään raa’asti murhattuna suussaan tarot-kortti Paholainen. Pian sen jälkeen selviää, että pankin järjestelmä on hakkeroitu ja pankista on varastettu miljoonia kruunuja. Viikkoa myöhemmin murhan uhriksi joutuu eläkkeellä oleva syyttäjä K. P. Gröndahl ja hänenkin suustaan löytyy tarot-kortti, tällä kertaa Oikeudenmukaisuus. Pian saadaan kolmaskin uhri, monacolaisen pankin työntekijä. Lindsteiska-pankki haluaa estää murron vuotamisen julkisuuteen ja kovistelee tietoturvajärjestelmästä vastaavaa Althean ystävätärtä Emelietä. Pian tämäkin joutuu murhayrityksen kohteeksi.

Rikosprofiloija Althea Molin toimii taas poliisin apuna. Hän seurustelee edelleen Rickard Magnussonin kanssa, mutta salaa tältä New Yorkista saamansa työtarjouksen. Apunaan profiloinnissa Althealla on nuori profiloijaksi tähtäävä Matias ja goottihenkinen naispoliisi Tova, mainioita sivuhenkilöitä muuten. Althea saa tekstiviestein yhteyden epäiltyyn murhaajaan ja tämä ehdottaa aamukahveja ravintolassa. Järjestetään vaarallinen väijytys siviilipukuisten poliisien vahtiessa tapaamista. 

Althea oli kiinnostava henkilöhahmo puoliksi korealaisen taustansa takia ja oli kiinnostavaa lukea, miten rikosprofiloija toimii. Sjöstrand kirjoittaa sujuvasti ja tihentää jännitystä, mutta ei mässäile väkivallalla. Sarjassa on ilmestynyt suomeksi vielä seuraavat osat:

#3 Yksinäinen susi
#4 Perisynti
#5 Pimeä verkko

____________________________________________________________


Kirsin kirjanurkan vetämään Dekkariviikkoon osallistuu melkein 30 blogia.
Itse postaan näistä dekkareista:

MA: Veronica Sjöstrand - Althea Molin #1 Kuolleet enkelit & #2 Sisäpiiri 
TI: Kim Faber, Janni Pedersen - Tierra de invierno / Juncker #1
KE: Pauli Jokinen - Jääleinikin kuolema
TO: Xulio Ricardo Trigo - El objetivo del crimen
PE: Tero Somppi - Jengit
LA: Anna Ihrén - Manttelinperijä. Smögenin murhat #3
SU: Tove Alsterdal - Juurakko, Ådalen #1

4 kommenttia:

 1. Sinäpä ahkeroit dekkariviikolla! Vain Alsterdalin Juurakon olen kirjoistasi lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on jostain syystä kertynyt pitemmän ajan kuluessa. Juurakko oli hyvä, siihen tulee muistini mukaan jatkoa suomeksi syksyllä.

   Poista
 2. Tosiaan, kosolti postauksia tulossa! Itse toivon, että saisin pitkästä aikaa edes jotain luettua. On ollut harrastus jotenkin tauolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei lukeminen suju. Kuuntelen iltaisin äänikirjoja sängyssä, kunnes nukahdan.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.