10. kesäkuuta 2022

Tero Somppi - Jengit


# dekkariviikko

Oikeiston väite Suomen ajautumisesta Ruotsin tielle ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Puoluejohtaja Valolla on rasistinen logiikka. // Poliisi näkee työssään selviä merkkejä siitä, että ongelmalähiöitä ja -jengejä on jo syntynyt Suomeen, etenkin pääkaupunkiseudulle. // Jengiongelmaa ei ole olemassa. Sellaista ajatusta on turha lietsoa.

Tero Sompin uusin dekkari Jengit pureutuu nimensä mukaisesti pääkaupunkiseudun pahenevaan jengiväkivaltaan ja -ongelmaan. Mielipiteet käyvät kuumina, kuten yllä olevat eri tahojen tviitit osoittavat. Luin viime vuonna Sompin dekkarin Kaapattu, jossa Helsingin rikospoliisin Mikko Vuori koki todella kovia. Tuon kaappauksen jälkimainingit tuntuvat vielä miehessä, sillä Mikko kärsii monista posttraumaattisen stressin oireista: hän on väsynyt, muistamaton ja keskittymiskyvytön; hän on ahdistunut ja näkee painajaisia. Kotirintamallekin putkahtaa yllättävä ongelma, joka vaatii Mikolta ja Nina-vaimolta vaikeaa päätöstä. 

Helsingin poliisi on siis huolestunut kaupungin lisääntyneestä väkivallasta ja jengilevottomuuksista, vaikka sisäministeri ja poliisiylijohto kiistävät ongelman olemassaolon. Tuntuu kuin jengiväkivalta pyyhkäisisi aallon lailla kaupungin yli ja siinä on jotain omituista: ikään kuin joku ohjailisi jengejä kulisseissa. Lehdistössä polemiikki kiihtyy, sillä vaalit ovat tulossa ja poliittiset ääripäät ovat tukkanuottasilla.

Kesäinen lauantai jatkui levottomana. Työvuoron poliisit saivat ajaa keikkaa jatkuvalla syötöllä. Humalaista nujakointia kaduilla, baareissa, nakkikioskeilla ja ihmisten kodeissa. Lämmin ilma ja alkoholi olivat pettämätön parivaljakko kaikissa ikä- ja yhteiskuntaluokissa.

Viisijäseninen maahanmuuttajataustainen nuorisojengi pahoinpitelee kantasuomalaisia ympäri kaupunkia ja tekee pikkurötöksiään. Heillä on mustat vaatteet ja hupparit, joten tarkkoja silmännäkijähavaintoja on mahdoton saada. Somppi valottaa näiden viiden nuoren taustoja ja elämäntilannetta. He ovat taustoiltaan somalialaisia, irakilaisia ja syyrialaisia: Zakk, Fatima, Sayed, Mahmoud, mukana myös kantasuomalainen Mikko. Pahoinpitely Kivikossa, R-kioskin ryöstö Ruoholahdessa, urheilijapojan mukilointi Sokoksen kulmalla, pahoinpitely Hietaniemessä… Mikon tytärtä Jennaakin häiritään salaisen poikaystävänsä kanssa Kontulan metron lähellä.

Hullua. Aivan saatanan sekopäistä. Ja mielettömän huumaavaa. He olivat marssineet keskustaan ja tehneet mitä tykänneet. Eikä kukaan estänyt heitä, noussut heitä vastaan. He hallitsivat katuja ja olivat kingejä. Kaiken nielemänsä paskan jälkeen he olivat ykkösiä. Määräsivät.

Laitoksen toimintaa kuohuttaa se, että pidetty pomo Fagerlund siirretään syrjään muka tulostavoitteista jäämisen vuoksi ja hänen paikalleen istutetaan Sami Savolainen, joka ei hiostavalla tyylillään todellakaan nostata yhteishenkeä. Uusi pomo on poliisiylijohdon linjoilla, ettei jengiväkivaltaa ole, vaikka poliisit näkevät työssään asioiden todellisen laidan.

Jengit ei ollut minusta mitenkään erityisen jännittävä, mutta se oli erittäin asiantunteva ja silmiä avaava tietopaketti maahanmuuttajataustaisten jengien toiminnasta ja jengiväkivallan syistä. Kerronta on dialogipainoitteista, arkista ja selkeää. Dekkarin lopulla Somppi järjestää lukijalle mojovan yllätyksen: Supo tulee mukaan juttuun. Miksi, jääköön dekkarin tuleville lukijoille yllätykseksi. Jos haluaa perehtyä syrjäytyneiden  maahanmuuttajanuorten elämään ja jengiytymisen syihin, Sompin Jengit on erinomainen dekkari siihen tarkoitukseen. Minulle Mikon yksityiselämän pohdintaa oli turhan paljon, mutta hänen työparinsa Ari Mannerin basistiunelma oli aikasten liikuttava. Toki poliisit ovat samanlaisia ihmisiä kuin me siviilit: on unelmia ja yksityiselämän koukeroita, jotka heijastuvat työpanokseen.

Tero Somppi - Jengit
Myllylahti 2022

____________________________________________________________


Kirsin kirjanurkan vetämään Dekkariviikkoon osallistuu melkein 30 blogia.
Itse postaan näistä dekkareista:

TI: Kim Faber, Janni Pedersen - Tierra de invierno / Juncker #1
KE: Pauli Jokinen - Jääleinikin kuolema
TO: Xulio Ricardo Trigo - El objetivo del crimen
PE: Tero Somppi - Jengit
LA: Anna Ihrén - Manttelinperijä. Smögenin murhat #3
SU: Tove Alsterdal - Juurakko, Ådalen #1

2 kommenttia:

  1. Uhkaavasti tosiaan näyttää siltä, että jengiväkivalta on tullut jäädäkseen Suomeenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsissahan on aivan karmeaa. Toivottavasti ei Suomessa päädytä samaan.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.