11. kesäkuuta 2022

Anna Ihrén - Manttelinperijä. Smögenin murhat #3


#dekkariviikko

Luin aiemmin keväällä Anna Ihrénin Smögenin murhat -sarjan kaksi ensimmäistä osaa, Hylynetsijä ja Jääkalastaja. Tiesin siis odottaa tuttuja henkilöitä ja heidän elämänsä runsasta selvittelyä. Manttelinperijän seuraaminen olisi ollut hankalaa, jos en olisi lukenut aiempia osia, sillä samoja henkilöitä ilmaantuu tarinaan.  Kuten aiemmissakin osissa tarina liikkuu sekä nykytasossa että historiassa.

Smögenin suuren silliparonin James Blaken pojanpoika Charles löydetään kuolleena hiljattain kunnostetusta luotsien tähystystornista. Sandra Haraldsson ja Göteborgin poliisista Smögeniin kesäsijaiseksi saapunut Nathalie Colette ovat ensimmäisinä rikospaikalla. Charles Blaken kuolema näyttää itse aiheutetulta, mutta miksi ihmeessä mies olisi riistänyt oman henkensä? Vain viikkoa aikaisemmin hyväntuulinen Charles antoi haastatteluja talouselämän lehtiin siitä, miten aikoo hoitaa valtavaa omaisuutta, jonka hän on perinyt vastikään menehtyneeltä isältään. Blaken perhe asuu vanhassa kauppiaantalossa Smögenbrygganilla miltei täysin eristyksissä muusta maailmasta. Mitä hämäräperäisessä talossa oikeastaan on meneillään? 

Blaken perheen mielenkiintoinen historia paljastuu takaumista. Miten köyhästä englantilaispojasta tuli Smögenin kuuluisin silliparoni? No, omaa etuaan ajaen ja vähääkään paikallisten nälästä välittämättä. Sillisaaliit nimittäin rahdattiin Smögenistä Englantiin ja muihin maihin ja monet paikalliset kuolivat nälkään. Korskea perhe noudattaa edelleen yläluokkaisia perinteitään: perheellä on englantilainen livree-pukuinen hovimestari ja suvun kaikki lapset lähetetään Englantiin sisäoppilaitokseen, vaikka siellä on lasten kohtelussa paljastunut väärinkäytöksiä. Kohta on perheen suloisen pikkuprinsessan vuoro.

En oikeastaan tiedä, miksi tartuin tähän, koska aiemmatkaan osat eivät niin vetäneet. Ilmeisesti kaipasin kesäisiä ja merellisiä tunnelmia ja täydellistä aivojen nollausta. Ja niitä tämä tarjosi! Jos pitää leppoisasta ja ihmissuhdepainotteisesta cosy crimestä, mikä ettei. Lukijana Karoliina Kudjoi pelasti paljon. Sarjan neljäs osa Majakkamestari ilmestyi äänikirjana juuri, mutta taitaa jäädä väliin, sillä dekkarikiintiöni on vähäksi aikaa täysi.

Anna Ihrén - Manttelinperijä. Smögenin murhat #3
Alkuteos Sillbaronen 2017
Suomentanut Pirjo Lintuniemi
Word Audio Publishing 2022
Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi

____________________________________________________________


Kirsin kirjanurkan vetämään Dekkariviikkoon osallistuu melkein 30 blogia.
Itse postaan näistä dekkareista:

TI: Kim Faber, Janni Pedersen - Tierra de invierno / Juncker #1
KE: Pauli Jokinen - Jääleinikin kuolema
TO: Xulio Ricardo Trigo - El objetivo del crimen
PE: Tero Somppi - Jengit
LA: Anna Ihrén - Manttelinperijä. Smögenin murhat #3
SU: Tove Alsterdal - Juurakko, Ådalen #1

2 kommenttia:

  1. Helppo cozy crime kuulostaa kyllä aika mainiolta. Nyt ei ole tullutkaan hirveästi luettua dekkareita. Tosin R&R-kirjailijoiden Vainajat eivät vaikene on kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vainajat eivät vaikene oli mainio ja sarja saa jatkoa syksyllä! Tämä maailmanpoliittinen tilanne on saanut minut lukemaan aiempaa kevyempää kirjallisuutta.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.